XS
SM
MD
LG

U susret Svjetskom rukometnom prvenstvu: Frnacuska favorit, Hrvatska vreba iz prikrajka, Srbija u "grupi smrti"

Prvo veliko planetarno takmičenje u 2019. godini biće Svjetsko rukomento prvenstvo kojem će domaćini biti Njemačka i Danska.

Na prvenstvu koje počinje 10. januara nastaupaće 24 reprezentacije podijeljenje u 4 grupe, od kojih će prve tri izboriti nastup u narednoj fazi takmičenja. Uz aktuelnog svjetsskog prvaka Francusku, koja po misljenju rukometnih stručnjaka slovi za prvog favorita,u krugu favorita za osvajanje titule prvaka svijeta  nalaze se i domaćini Njemačka i Danska.  Uz ove tri repreznetacije tu su i uvijek dobri Španci, te reprezentacija Hrvatske. Premda  se od reprezentativnog dresa Hrvatske opsrostila većina igrača, koji su prethodnih godini bili okosnica ekipe, koja je redovno osvajala medalje, Hrvati predvođeni Domagojem Duvnjakom itekako mogu pmrsiti račune favoritima.

Među 24 najbolje reprezentacije svijeta nalazi se i Srbija, koja je smještena u grupi B, koja ima status "grupe smrti". Pored Srbije tu su još Njemačka, Rusija, Francuska, Brazil, Južna Koreja.  Srpski rukomet odavno već nije na nivou na kojem se nekad nalazio, pa je teško očekivati da u ovakvoj grupi izabranici Nenada Peruničića mogu nešto napraviti.

Od ostalih reprezentacija iz regiona na prvenstvu je i Makedonija koja se nalazi u grupi zajedno sa Hrvatskom. 

26. Svjetsko prvenstvo u rukometu počinje u četvrtak, a otvoriće ga utakmicom u Berlinu Njemačka i Južna Koreja.  Dan kasnije Srbija će igrati protiv Rusije, dok će zanimljivo biti i u duelu Hrvatske i Islanda koji se takođe igra 11. januara.