XS
SM
MD
LG
19.01.2019 Sportski žurnal

Titula stiže u Banjaluku

Šef stručnog štaba Borca Darko Vojvodić upalio je motore jesenjeg šampiona Republike Srpske, a njegove zamisli na terenu, kako bi se crveno-plavo sigurno i bezbedno, po planu i ambiciji, dovezli do šampionskog lovora, na terenu trebaju da sprovedu igrači. U toj fudbalskoj trci glavni vozač Vojvodićevih ideja na igralištu jeste kapiten sadašnjeg tima Borca iskusni napadač Saša Kajkut.

On će i na proleće sa trakom oko ruke da predvodi saigrače, svi se nadaju i očekuju, pete titule u Republici Srpskoj što bi značilo da se Borac ekspresno vraća u Premijer ligu BiH nakon što je prošlog leta brutalno izbačen iz nje, jer mu Fudbalski savez BiH nije dodelio takmičarsku licencu. Prošli su Banjalučani sve i svašta, bili na ivici ambisa, ali se sve završilo na najbolji mogući način, klub je preživeo i spreman je za nove takmičarske pobede.

-Uh, bilo je svega… Situacija nije bila nimalo prijatna, Borčeva sudbina letos bila je tužna, još i ta licenda se dogodila. Hvala Bogu preživeli smo, trgnuli se, jesenas igrali za dres koji je svetinja, prvi prošli kroz cilj. Sada je pred nama drugi, mnogo teži deo posla, da stignemo do konačnog cilja. Trenusno smo na polovini puta i čekaju nas mnoge zamke i opasnosti, ali ćemo pokazati da smo najjači, najbolji i da Borac zaslužuje povratak u elitu fudbala u BiH – počeo je priču kapiten Borca Saša Kajkut.

Posle nedobijanja licence za Premijer ligu BiH u Borcu su krenuli u čišćenje dugova koji opterećuju klub, ali i nastavili trend redovne isplate aktuelnim igračima i zaposlenicima u klubu.

-Mnogo je lakše igrati kada redovno dobijate platu i premije i to je ono što nam daje dodatni motiv. Celu jesen svaka plata je bila na vreme, u Borcu su počele da se dešavaju pozitivne stvari, što se odražava i na takmičarski sektor. Atmosfera u svlačionici je sjajna i želimo da je zadržimo i unapredimo i da se u maju istinski radujemo novom uspehu i tituli – jasan je Saša Kajkut.

Fudbaleri Borca su trenutno na testiranjima, a uvodni deo zimskih priprema obaviće na svom Gradskom stadionu u Banjaluci. Za sada im i vreme ide na ruku. Glavni deo biće obavljen u turskom letovalištu Antaliji od 28. januara do 9. februara, a tamo će crveno-plavi kroz utakmice tražiti šampionsku formu.

-Nema sumnje da su pred nama jako teške pripreme, ali ako želimo da budemo šampioni – a želimo, onda moramo da prođemo kroz ta iskušenja. Treba dobro da se spremimo, a poruka trenera Vojvodića sa starta rada je više nego jasna i to treba da prihvatimo. Ko se ne slaže s tim bolje neka sam odmah odustane! Glavna faza priprema čeka nas u Antaliji, a do tada ovde na našem terenu moramo da sakupimo snagu za te izazove. Slažem se da nas čekaju paklene pripreme. To je jednostavno borbeni karakter našeg trenera kojeg se mnogi od nas sećaju i kao igrača, na terenu je uvek bio beskompromisan i borben, davao maksimum. Sad sve to želi da prenese na nas i mi na terenu ćemo na proleće biti njegova fudbalska filozofija, ogledalo – dodao je Saša Kajkut.

Banjalučanima će najveći i, po mnogima, jedini ozbiljni konkurent da bude debitant Sloga iz Gornjeg Crnjelova, dok su ostali protivnici bodovno dosta zaostali za velikanom sa Trga Republike Srpske.

-Ne treba da se osvrćemo na Semberce već da gledamo isključivo sebe i obratimo pažnju kakvi ćemo zapravo mi da budemo. Neka rivali razmišljaju o Borcu, to je objektivnija teza. Naravno da ćemo u prikrajku pratiti rezultate Sloge iz Gornjeg Crnjelo va, to je ekipa koja zaslužuje svaki respekt, radi se o kvalitetnom timu, videlo se to i jesenas. Međutim, po meni za sve se pita Borac, i ako budemo pravi iz utakmice u utakmicu stići ćemo do konačnog cilja. Mi smo ambicije istakli još jesenas, pre početka prvenstvene trke. Od njih nismo odustali, niti se šta promenilo. Dakle, Borac šampion i povratak u Premijer ligu BiH – optimističan je Kajkut.

Pored prvenstva Republike Srpske fudbaleri Borca zimuju i u četvrtfinalu Kupa BiH, a u Gradu na Vrbasu se svi nekako rado prisećaju 1988. godine kada je Borac kao prvi i poslednji jugoslovenski drugoligaš osvojio masovnije takmičenje veličanstvenom pobedom protiv Crvene zvezde. U konkurenciji za trofej pored Borca ostao je još jedan klub iz Republike Srpske, Sloga (GC), kao i predstavnici Federacije BiH: Zvijezda Gradačac, TOŠK iz Tešnja, mostarski Zrinjski, Sarajevo i Široki Brijeg, te najveće iznenađenje u najmasovnijem takmičenju, niželigaš Klis iz Buturović Polja.

-Iako je prvenstvo za nas prioritet nismo bez šansi u Kupu BiH jer pobednik tog takmičenja ide na međunarodnu scenu. Imamo visoke ambicije, ne želimo da ih sakrijemo, bilo bi lepo da doguramo što dalje. Možemo da se nosimo i sa premijerligašima, ali bi bilo lepo da nam žreb bude naklonjen, jer hoćemo plasman u finale, a posle toga šta god da se desi. Ne bih hteo da se ovo pogrešno protumači, da obećavamo plasman u Evropu, znate kako to ide u Borcu, međutim ono što mogu da kažem kao kapiten Borca je to da ćemo se boriti na terenu do poslednjeg atoma snage – istakao je na kraju iskusni napadač Banjalučana Saša Kajkut.

Nastavak prvenstva Republike Srpske zakazan je za 9. mart, dok će deset dana ranije crveno-plavi igrati prvu takmičarsku utakmicu u 2019. godini, 27. februara planirani su prvi četvrtfinalni mečevi Kupa BiH.

 

 

 

 

 

 


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17