XS
SM
MD
LG

Žiri završava posao

Manifestacija, osma po redu, “Dan fudbala Republike Srpske” koja će biti održana u četvrtak, 31. januara u Kristalnoj sali hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12 časova istinski je zaštitni pečat srpskog entiteta u “Dejtonskoj zemlji”, njegovog fudbala i sporta uopšte. To je jedan od zaključaka članova žirija čija je treća sednica održana juče u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske, na kojoj su članovi ovog stručnog tela razmatrali kandidate za laureate za 2018. godinu.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Goran Ćejić u uvodnom izlaganju upoznao je članove žirija sa tehničkim detaljima pripreme same svečanosti za koju vlada veliko interesovanje.

-Agencija koja je i do sada radila binu i scenografiju ostaje s nama, kao i RMD produkcija koja treba da uradi filmski materijal koji će se vrtiti na toj sceni. U toku su pripreme za upućivanje pozivnica, a i ove godine očekujemo goste iz fudbalskih saveza Srbije i Bosne i Hercegovine. Nalazimo se u završnoj fazi i imamo još dovoljno vremena, dve sedmice, da sve završimo i organizujemo “Dan fudbala Republike Srpske” na visokom nivou i u javnost pošaljemo pozitivnu sliku iz Banjaluke – istakao je Goran Ćejić.

Predsednik žirija Tomo Marić, novinar i pisac, savetnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta i saradnik Sportskog žurnala istakao je sledeće:

-Ovo je već nadaleko prepoznatljiva manifestacija i mogu da kažem da je izuzetno narasla i izišla iz lokalnih okvira, tako da nije nikakvo čudo što za nju vlada veliko interesovanje. Ovaj žiri ima svoj zadatak koji ćemo obaviti na najbolji mogući način, a organizacioni sektor će se potruditi da sve to, na najlepši način, upakuje u još jednu nezaboravnu i priču koja će se, siguran sam u to, ponovo daleko čuti. Već smo postali prepoznatljivi i svaki put treba da stremimo još višim i većim ciljevima – rekao je Tomo Marić.

Članovi žirija razmatrali su imena kandidata za pet glavnih nagrada: najbolji fudbaler, trener, sudija i fudbalski radnik, kao i najperspektivniji igrač Republike Srpske za 2018. godinu. Prvobitno je bilo za svaku konkurenciju po pet imena, spiskoci su skraćeni na po tri imena, a definitivna odluka biće donesena dan pre samog održavanja zvanične svečanosti kada je na programu poslednja, četvrta sednica žirija.

-Razgovarali smo o rezultatima i učinku svih kandidata i pokušali da približimo određene stavove, ali isto tako i uzmemo u obzir sve činjenice koje bi mogle da budu relevatne u donošenju konačnih odluka. Svi kandidati koji se nalaze na finalnim spiskovima od po tri imena apsolutno zaslužuju to mesto, ali će nijanse da odlučuju o laureatima. Žiri će da bude jedinstven u svim odlukama i pokušaće da zauzme pravedan stav po pitanju izbora novih ambasadora fudbala Republike Srpske, jer svi laureati ulaze u istoriju i postaju besmrtni – dodao je potpredsednik žirija Zoran Vajkić, inače predsednik Komisije za informisanje Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske” zajednički organizuju Sportski žurnal, Vlada Republike Srpske, tačnije Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Fudbalski savez Republike Srpske. Podršku samoj akciji dao je i Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, kao i ministri u Vladi Srpske Petar Đokić i Sonja Davidović.

Posebna priznanja

Organizatori manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” obavestili su stručni žiri na jučerašnjem sastanku da će na svečanosti u hotelu “Bosna” biti dodeljene i dve Zlatne plakete Fudbalskog saveza Republike Srpske.

-Ne bih da idemo u javnost s imenima, ali Zlatnu plaketu, najveće priznanje Saveza dodeljujemo našim članovima koji su ostavi li dubok trag u fudbalskoj organizaciji i imaju posebne zasluge – objasnio je gen-sek FSRS Goran Ćejić.

 

NOMINOVANI KANDIDATI

NAJBOLjI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Demir Peco (Radnik, Bijeljina)

2. Vladan Danilović (Borac, Banjaluka)

3. Bojan Marković (Željezničar, Banjaluka)

PERSPEKTIVNI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Marko Brkić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Ognjen Davidović (Rudar Prijedor)

3. Stefan Arbinja (Slavija, Istočno Sarajevo)

NAJBOLjI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILjUŠ”

1. Darko Vojvodić (Borac, Banjaluka)

2. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)

3. Dragan Mićić (Sloga, Gornje Crnjelovo)

NAJBOLjI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Boris Stanišić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Vico Zeljković (Borac, Banjaluka)

3. Zoran Deket (Ljubić, Prnjavor)

NAJBOLjI SUDIJA

1. Aleksandar Njegomirović (Prnjavor)

2. Jovo Karić (Trebinje)

3. Dražen Marić (Bijeljina)1