XS
SM
MD
LG

Od koledž teniserke do najveće senzacije Australijan Opena

Jedna od najljepših priča ovogodišnje Australije kod dama jeste Danijela Kolins. Amerikanka za koju se do aprila prišle godine nije ni čulo u teniskoj eliti, za dva dana igraće četvrtfinale.

Danijela Kolins ima 25 godina. Profesionalnu karijeru počela je još 2009. godine. Igrala je nižerazredne turnire a igrala je jedno vrijeme i tenis za koledž. Bilo je to u periodu između 2014. i 2016. godine. Tada je Kolins igrala za Virdžiniju i dva puta je osvajala titulu šampiona na koledžu.

Međutim, u profesionalnoj konkurenciji je nije bilo. Dobijala je 2014. godine i 2016. godine pozivnice za US Open, ali oba puta je ispadala u prvom kolu. Faktički sve do aprila prošle godine se za nju nije ni znalo. Tada je došao na red Masters za dame u Majamiju. Vrelina lijepe Floride, očito je odgovarala Danijeli. Prvo je uspješno prošla kvalifikacije a onda su redom padale Tausend, Vanderveg, Vekić da bi u osmini finala pala i olimpijska šampiona Monika Pig. U četvrtfinalu Kolins je napravila novu senzaciju i izbacila je Venus Vilijams. U polufinalu ju je zaustavila Ostapenko ali definitivno će pamtiti Majami jer je poslije ovog turnira u aprilu prošle godine, ušla u TOP50 gdje je i sada.

Poslije Majamija nije imala takvih rezultata. Opet je to bilo manje više mučenje. Onda je na red došla ovogodišnja Australija. Do ovogodišnje Australije, Kolins nije imala niti jednu Gren Slem pobjedu (imala je 0-5 omjer na GS). U prvom kolu izbacila je bivšu TOP10 teniserku Juliju Gerges i to je ujedno bila i prva GS pobjeda za Danijelu. U drugom kolu savladala je Vikeri, koju je savladala prije godinu ipo u Normanu u Americi, kada je osvojila svoju poslednju ITF titulu. U trećem kolu izbacila je Karolin Garsiju. Potom je došao meč protiv druge teniserke svijeta. 

Duel protiv Kerber trebao je biti ''triježnjenje'' i buđenje iz sna za Danijelu. Međutim, Danijela je imala drugi plan. Iako joj je ovo bio jedan od najvećih mečeva u karijeri, ušla je u meč kao da je već osvajala titule na Gren Slemu. Bila je opuštena (vjerovatno je u sebi bila nervozna ali nije to pokazivala) ali i odlučna da joj ovo ne bude poslednji meč na turniru. Od samoga starta gotovo da Kerber nije postojala na terenu. Dijelom je i radi njenog lošeg dana ali i velikim dijelom radi sjajne igre Danijele Kolins. Kolins je sigurno i ubjedljivo slavila sa 6-3, 6-2 i prošla je među osam na Gren Slemu. Oduvala je Kerberovu onako kako se očekivalo da Kerber oduva nju.

Danijela Kolins će u četvrtfinalu igrati protiv Ruskonje Pavljučenke i itekako će imati šansi u tom meču. Pavljučenkova je igrala veoma dug i težak meč protiv Stivens u osmini finala a Kolins je imala dosta lakši posao a i meč joj je bio na programu nekoliko sati ranije. Međutim, nemojte očekivati da Kolins lagano prođe. Biće ovo pravi test za Amerikanku. Sada je više niko ne može podcijeniti. Štaviše, nakon pobjede kao što je ova protiv Kerber, Kolins ulazi u duel sa Ruskinjom kao blagi favorit. Sada će se vidjeti da li se može izboriti sa takvom ulogom i da li može dobiti meč kada se to od nje očekuje.

Kako god završilo, Kolins je na sebe skrenula pažnju i dokazala je da onaj rezultat u Majamiju nije plod slučajnosti. Kontinuitet je potreban ali ruku na srce kontinuitet je rijetka pojava kod dama danas. Kolins se dugo probijala i bila je uporna. Ta upornost joj se isplatila. Učesnica je najmanje GS četvrtfinala i od narednog ponedeljka najmanje 26. teniserka svijeta. Definitivno da kvaliteta ima a vrijeme će pokazati da li ćemo i u budućnosti pisati o njenim uspjesima.

Foto: Instagram