XS
SM
MD
LG

Kvitova ili Osaka ?

Ženski tenis godinama nije što je bio. Nema više velikih rivalstava kao što ih je bilo nekada. Pa prije 15ak godina imali smo sestre Vilijams, Dementijevu, Lindsi Davenport, Morezmo, Kim Klajsters, Žastin Enan (meni omiljenu) i mnogo njih još. Sada je situacija mnogo drugačija. Nea više takvih rivalstava a nema ni kontinuiteta. Djevojke koje povezu 2-3 dobra turnira, ostvare automatski sjajan plasman a onda padnu u zaborav.

Iako situacija nikako nije dobra, finale ovogodišnje Australije bi trebalo biti drugačije. Finale bi trebalo biti iskra koja će zapaliti sve. Naime, za razliku od mnogih Mastersa i Slemova, gdje su u finalima bile djevojke koje su koristile situaciju a realno ne zaslužuju biti u finalu, ove godine se u finalu sastaju dvije djevojke koje su i pokazale najviše. Sa jedne strane dvostruka šampionka Vimbldona Petra Kvitova a sa druge strane aktuelna šampionka US Opena Naomi Osaka. Ulog u finalu je ogroman. Gren Slem titula ali i titula svjetskog broja jedan na novoj listi.

Tokom cijelog turnira ove dvije teniserke su i pokazale najviše. Osaka je u prva dva kola lako savladala Linet i Zidanšek. U naredna dva meča bilo je problema. Gubila je setove i od Sie i od Sevastove ali je prošla dalje. U četvrtfinalu je protutnjala pored Svitoline a u polufinalu je savladala Pliškovu u tri seta. Sa druge strane, Kvitova se prošetala do finala. Čehinja nije izgubila niti jedan set. Savladala je Ribarikovu, Begu, Benčić, Anisimovu, Barti i Danijelu Kolins. Neko će reći da je imala lakše rivalke od Osake ali Petra je zaista bila impresivna tokom cijelog turnira.

Gledajući kvalitet koji su pokazale do finala, duel Osake i Kvitove morao bi biti jedan pravi spektakl. Zanimljivo je da će ovo biti duel dvije ''bekendašice''. I jednoj i drugoj je to omiljeni udarac. Jedina razlika je ta što Naomi igra desnom a Petra lijevom rukom. Osaka ima bolji servis i to je njeno oružje u ovom meču. Međutim, naspram sebe ima teniserku koja je sjajno vraćala servise protivnica tokom cijelog turnira. Takođe, Naomi ima problema dosta ako joj ne uđe prvi servis jer je njen drugi mnogo mnogo manje opasan. 

Osaka je tokom turnira igrala agresivnije. Ima ukupno više vinera ali ima i više grešaka. Kvitova je igrala racionalnije. Npadala je dovoljno da bude dominantna a opet da ne griješi previše. Takođe, zajednička im je karakteristika da su obje sjajne na mreži. Vidjećemo koliko će tu igru forsirati ali bar u najavi možemo očekivati par nadmudrivanja na mreži.

Zanimljivo je da nikada do sada nisu igrale jedna protiv druge. Međutim, ovaj jedan meč i pobjeda vrijedi za njih deset. Em je borba za Gren Slem titulu tu em je ovo borba za prvo mjesto na svijetu. Finale je na programu u subotu od 9 i 30 i zaista ga ne smijete propustiti. 

Foto: Sky Sports