XS
SM
MD
LG
09.02.2019 odbojkaskiblog.wordpress.com

Derbi u Gacku

U bosansko-hercegovačkoj Premijer ligi na programu je 14-o kolo, a svih pet utakmica igraće se u subotu. Najveća pažnja javnosti biće usmjerena u Hercegovinu gdje u derbiju kola, ali slobodno se može reći i derbiju cijele lige, igraju domaće ŽOK Gacko i ŽOK Bimal Jedinstvo, a susret je na programu večeras od 18:30h.

Bimal Jedinstvo je godinama apsolutno dominantno u domaćim takmičenjima, višestruke uzastopne šampionke BiH i pobjednice Kupa, i ove godine žele da se okite duplom krunom. Jedina ekipa koja poslednjih godina ugrožava “brčanske princeze” i koja je uspijevala čak i da ih pobijedi, pa i da osvoji jedan domaći kup, je ekipa Gacka, a rivalitet ove dvije ekipe počinje još tamo krajem 90-ih godina kada su se nadmetale u okviru Prve lige Republike Srpske.

Brčanke u 13 kola imaju isto toliko pobjeda i 38 bodova, uz samo jedan izgubljeni bod. Taj jedan izgubile su upravo u duelu sa gačankama, jesenas u Brčkom kada su posle dva i po sata velike borbe uspjele da slave rezultatom 3:2. Istini za volju u tom meču nedostajala im je korektorka i ponajbolja igračica ekipe Nataša Slijepčević. Jedinstvo kao prvoplasirano ima 3 boda prednosti ispred Banja Luka Voleja i eventualni poraz bi mogao da zakomplikuje stanje na vrhu jer brčanke do kraja prvog dijela sezone gostuju u Banja Luci. Zato ekipa Smaila Pezerovića želi da upiše pobjedu u ovom susretu kako bi zadržala prednost na prvom mjestu tabele i pokazale da su i dalje dominantne u domaćem takmičenju. U ovom meču biće kompletne, za razliku od jesenas, što im sigurno uliva dodatno samopouzdanje.

Gacko ove sezone igra po sistemu toplo-hladno i nikad se ne zna šta možemo očekivati od ove ekipe. I prije nego što su kompletirali ekipu za ovu sezonu ispali su iz oba kupa od Maglića, pa su koncentrisane na prvenstvo u kojem imaju najviše ciljeve. Trenutno su trećeplasirane sa 9 pobjeda i 4 poraza te 30 osvojenih bodova, pet manje od drugoplasiranih banjalučanki i pet više od četvrtoplasirane Kule Gradačac.

Krajem jesenjeg dijela sezone Gacko je iznenađujuće izgubilo u Gradačcu sa 3:2, a potom na početku drugog dijela sezone na domaćem terenu izgubile su i od banjalučaki takođe 3:2, posle onog ponižavajućeg rezultat 2:15 u petom setu. Prošlog vikenda počelo je katastrofalno protiv Smeča u Lukavcu ali su se vratile i slavile sa 2:3. Nekoliko iznenađujućih poraza, dosta oscilacija u igri i sigurno nezadovoljavajuće treće mjesto za ekipu Gacka. Ipak, ne treba zaboraviti kako su jesenas namučile ekipu Jedinstva (takođe bez svoje korektorke Leticije Bonardi Kordeiro), kao i činjenicu da je Gacko ekipa motiva koja najbolje igra u najvažnijim utakmica kada su apsolutne autsajderke.

I zaista, večeras Gacko jeste autsajder protiv Jedinstva jer nisu uspjele da savladaju Jedinstvo još od oktobra 2015-e godine a “princeze” djeluju potpuno dominantno u domaćim takmičenjima. Ipak, sasvim je sigurno da nas očekuje vrlo zanimljiv meč u kojem će publika moći da uživa a jedan kuriozitet je da će večeras u dresu Jedinstva na teren izaći čak pet bivših igračica Gacka: Ana Gajić, Nataša Slijepčević, Milica Krstojević, Katarina Popović i Milica Ivković.

Drugoplasirana ekipa Banja Luka Volej danas od 15h gostuje u Modriči protiv poslednje plasirane ekipe koja nema nijedan osvojeni set u dosadašnjem takmičenju, i očekuje se lagana pobjeda banjalučkih studentica. U Gradačcu od 19h časova Kula dočekuje Jahorinu u pokušaju da pobjedom smanje zaostatak za Gackom i pokušaju stići do trećeg mjesta, dok gošće sa Pala su trenutno pretposlednje na tabeli i vode grčevitu borbu za opstanak u elitnom rangu.

Kantonalni derbi tuzlanskog kantona igraće se u Tuzli od 19h gdje domaća Sloboda dočekuje Smeč iz Lukavca. Tuzlanke su trenutno pete na tabeli sa 20 bodova, dok je Smeč sedmoplasirani sa 14 bodova i još uvijek, i pored nekoliko poraza, nije blizu zone ispadanja.

Regionalni derbi igraće se i u Foči gdje najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Premijer lige Maglić dočekuje komšije iz Goražda. Fočanke, koje debituju u eliti, trenutno su šestoplasirane sa 16 bodova i jako blizu ostvarenja svog cilja – opstanka, dok je Goražde sedmo na tabeli sa 9 bodova, samo 1 bodom prednosti nad Jahorinom koja se nalazi u zoni ispadanja. Domaće žele da slave u ovom meču i time praktično i teoretski obezbijede opstanak dok Goražde je svjesno da je ovo jedna od rijetkih prilika da osvoje nove bodove, povećaju prednost nad Jahorinom i mirnije uđu u završnicu prvenstva.

 


Kula Gradačac 3 : 1 Smeč
BL Volley 0 : 3 Bimal-Jedinstvo
Jahorina 3 : 0 Goražde
Modriča 0 : 3 Maglić
Sloboda 0 : 3 Gacko
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Bimal-Jedinstvo 18 18 0 53
2 BL Volley 18 15 3 44
3 Gacko 18 13 5 41
4 Kula Gradačac 18 13 5 38
5 Sloboda 18 9 9 28
6 Maglić 18 7 11 21
7 Smeč 18 7 11 19
8 Goražde 18 4 14 14
9 Jahorina 18 4 14 12
10 Modriča 18 0 18 0