XS
SM
MD
LG

Osude napada na vaterpoliste

Napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu najoštrije je osudio prvi čovek Regionalne vaterpolo lige i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić. Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, istakao je Bukić. Napad je osudio i vaterpolo klub Mornar, kao i Hrvatski olimpijski odbor. Na portalima hrvatskih medija vest o napadu na vaterpoliste prati se kao najvažniji događaj.

Povodom napada na Zvezdine vaterpoliste među prvima se oglasio bivši vaterpolista i prvi čovek hrvatskog saveza Perica Bukić, koji je u saopštenju za javnost najoštrije osudio incident u Splitu.

"Ispred Hrvatskog vaterpolo saveza i u svoje lično ime, najoštrije osuđujem incident koji se dogodio na splitskoj rivijeri, a u kojem su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde. Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv", naveo je Perica Bukić u saopštenju za javnost.

Ukazao je da u Regionalnoj vaterpolo ligi, u 11 sezona koliko se odvija ovo takmičenje, nikada nije bilo nikakvih incidenata niti napada na sportiste.

Dodao je da je do napada došlo na javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog borilišta i u slobodno vreme sportista.

"Ono čemu se iskreno i duboko nadam je da ovaj incident neće uticati na do sada korektne odnose između svih učesnika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekat zajedničkog sportskog takmičenja koji se do sada pokazao vrlo uspešnim za sve njegove učesnike", naglasio je Bukić, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Sa druge strane, ovo što se dogodilo nikako mi u vaterpolo zajednici ne smemo potceniti, te i nas obvezuje napraviti sa svoje strane dodatan napor da se ovako nešto više nikad i nigde ne ponovi", zaključio je Bukić.

Osude VK Mornar 

Napad na beogradske vaterpoliste osudio je i Vili Marinić, sekretar vaterpolo kluba Mornar, protiv koga je Crvena zvezda i trebala da odigra utakmicu u Splitu. 

"Naš klub oštro osuđuje svaku vrstu nasilja, kako na sportskim borilištima, tako i izvan njih, a samim tim i ovaj napad", istakao je Marinić.

Naglašava i da mu je žao što je došlo do ovakvog incidenta.

"Žalosti nas da je došlo do nečega ovakvog nakon što deset godina igramo regionalnu ligu po celom regionu bez ikakvih incidenata", dodao je Marinić, prenosi Indeks.

Hrvatski olimpijski odbor osudio "huliganski čin"

Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša saopštenjem je reagovao na napad i istakao da najoštrije osuđuje "ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze".

"U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujem ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obaveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i 'najsportskijim gradom na svetu‘", naveo je Mateša.

"Krajnje je vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno sprovoditi zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta, jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju", navodi se u saopštenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Reakcija hrvatskih medija

Jutarnji list presnosi da se u Splitu dogodio "sramotni napad" koji je završen otkazanom utakmicom.

Jutarnji piše da je oko 13.40 na splitskoj rivi došlo je do incidenta koji samo pukom srećom nije završio s težim posledicama osim jednog skoka u more.

Jedan od čitalaca ovom listu poslao je slučajno snimljenu fotografiju, a Jutarnji ističe da se po tim fotgrafijama jasno može zaključiti kako ovaj napad nije bio spontan već pripremljen.

 "Naime, jedan napadač koji je jurio rivom u ruci je imao teleskopsku palicu", piše Jutarnji list u tekstu koji zauzima prvu poziciju na naslovoj strani njihovog portala.

Hrvatski portal Indeks posvetio je na naslovnoj strani nekoliko vesti o napadu na vaterpoliste.

I portal Slobodna dalmacija takođe presnosi detalje napada na sportiste iz Beograda, navodeći da je grupa razularenih lokalnih mladića napada Zvezdine vaterpoliste dok su sedeli u kafiću.

Portal takođe napominje da će se "istina lako utvrditi jer nadzorne kamere pokrivaju to područje".  

I Novi list takođe piše o napadu kao o "nevrovatnom incidentu u Splitu". Portal preneo je da su vaterpolisti napadnuti, a da se jedan od njih spasio skokom u more.

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti su u centru Splita gde su trebali da večeras odigraju utakmicu protiv Mornara. Utakmica je nakon incidenta otkazana, a delegacija se vraća u Beograd.