XS
SM
MD
LG
10.02.2019 Radio Foča

Odbojkaška drama Fočankama

Dok ih nije razdvojila entitetska linija, Foča i Goražde su kao komšijski gradovi bili veliki sportski rivali, a zahvaljujući plasmanu odbojkaških klubova u zajedničku Premijer ligu BiH, rivalstvo je prvi put nakon rata obnovljeno u ženskoj odbojci.

U prvom takmičarskom meču, Fočanke su jesenas slavile u Goraždu sa 3:1, a večerašnji duel u Foči donio je pravu dramu na terenu uz ogromno požrtvovanje odbojkašica oba tima.

Pred solidno popunjenim tribinama Gradske dvorane, velika borba vodila se za svaki poen i sve je podsjećalo na nekadašnja vremena i velike derbije između Foče i Goražda. Meč je obilovao uzbuđenjima i preokretima, a koliko je bio izjednačen najbolji govori podatak da su se dva seta igrala na razliku i da je odluka na kraju pala u ništa manje uzbudljivom i dramatičnom taj brejku.

Sreća je bila na strani domaćeg Odbojkaškog kluba Maglić, koji je slavio ukupnim rezultatom 3:2, po setovima 21:25, 28:26, 25:18, 26:28, 15.13, pa je osvojio dva, a Odbojkaški klub Goražde jedan bod.

Pomoćni trener Goražda Nermin Obuća ističe da odavno nije prisustvao ovako uzbudljivoj odbojkaškoj predstavi.

„Utakmica je bila veoma dinamična, za svaki poen se davao posljednji atom snage. Došli smo da pokušamo uzeti jedan od tri moguća boda u čemu smo uspjeli, tako da će nam taj bod puno značiti u borbi za opstanak. Ja sam zapamtio ona stara dobra vremena, kada sam igrao za mušku ekipu Radničkog i uvijek su to bili veliki derbiji i u Goraždu i u Foči. Takođe, zanimljive su uvijek bile i utakmice djevojaka. Moram reći da mi sa Maglićem veoma uspješno sarađujemo već desetak godina i da naše seniorske ekipe redovno igraju pripremne utakmice, a sada igramo i prvenstvene mečeve. Naša djeca dolaze u Foču, djeca iz Foče dolaze kod nas u Goražde. I mi i Maglić vratili smo odbojku u istočnu Bosnu, očekujemo da ćemo opstati u Premjer ligu i da će nam se od iduće sezone pridružiti Višegrad, koji je trenutno prvi u ligi Republike Srpske“, rekao je Obućina.

Trener Maglića Vlado Vuković kaže da je ovo bio susret dvije podjedanko dobre ekipe.

„Zaslužena naša pobjeda, ali da je otišla i na drugu stranu ne bi bilo nezasluženo. Mada smo odavno obezbijedili opstanak, a Goraždu „gori pod nogama“, naše djevojke su imale veću želju, a pomogli su malo i publika i domaći teren. U bivšoj Jugoslaviji, što mi mlađi dobro ne pamtimo, ali čujemo iz priča, između Foče i Goražda je bilo veliko rivalstvo. Sada nas je opet spojila Premijer liga i nadamo se da ćemo i jedni i drugi ostati tu i da ćemo još dugo godina imati ovakvih mečeva“, rekao je Vuković.


Kula Gradačac 3 : 0 Jahorina
Modriča 0 : 3 BL Volley
Sloboda 3 : 0 Smeč
Gacko 0 : 3 Bimal-Jedinstvo
Maglić 3 : 2 Goražde
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Bimal-Jedinstvo 14 14 0 41
2 BL Volley 14 13 1 38
3 Gacko 14 9 5 30
4 Kula Gradačac 14 10 4 28
5 Sloboda 14 7 7 23
6 Maglić 14 6 8 18
7 Smeč 14 5 9 14
8 Goražde 14 3 11 10
9 Jahorina 14 3 11 8
10 Modriča 14 0 14 0