XS
SM
MD
LG

Previranja u Rudar Prijedoru ponovo vuku klub nazad

Problem u funkcionisanju aktuelnog Upravnog odbora FK Rudar Prijedor izašao u javnost nakon pisma direktora Borislava Obradovića kojim je upozorio predsjednika Radomira Dukića i članove Ranka Vučkovića i Mirana Kolara da su sve do sada donesene odluke nelegitimne i da klubu prijete sankcije Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Kao dva glavna razloga naveo je nemogućnost poslovanja zbog blokiranog žiro-računa, ali i činjenice da je još uvijek zvanični potpisnik po papirima i zvanični predsjednik Dukićev prethodnik Dalibor Majkić. Žiro-račun OFK Rudar Prijedora, novoformiranog pravnog lica čiji je ovlašćeni zastupnik i potpisnik sekretar FK Rudar Prijedor Veljko Janjetović je nedostupan klubu, zbog čega je došlo i do reakcije policije, čime je produbljen još veći jaz na relaciji predsjednik-sekretar. U međuvremenu došlo je i do “zategnutih odnosa” između predsjednika i direktora, pa je klub upao u svojevrsni začarani krug i blokadu.
Prvi i najodgovorniji pojedinci iz uprave nisu komunicirali, niti se sastajali, sjednice Upravnog odbora bile su misaona imenica. Prva je, kao neformalni skup, od početka mandata Radomira Duke, održana u direktorskoj kancelariji člana Ranka Vučkovića, bez sekretara kluba i zvaničnog vođenja zapisnika. Poslije toga bilo je nekoliko, takođe, neformalnih sastanaka na kojima su bili samo Dukić i Kolar, bez Vučkovića, pa ni tu nije bilo sekretara niti zvaničnog zapisnika, čime se kršio klupski Statut.


To je povod pisma upozorenja direktora kluba Bore Obradovića upućenog sponzorima i njihovim predstavnicima Milenku Đakoviću (Grad Prijedor), Stanku Vujkoviću (RŽR Ljubija) i Mladenu Jelači (Arcelor Mital). Reagovao je odmah gradonačelnik Đaković, sazvao sastanak u svom kabinetu na kojem su bili: Dukić, Jelača, Vujković, Obradović i naknadno pozvan sekretar Janjetović. Sastanak je bio iza zatvorenih vrata, ali je ustanovljeno da je Dukić ustvari nelegalni predsjednik kluba jer još nije izvršena preregistracija i promjena ovlašćenih lica i potpisnika. 
Na tom sastanku, poslije izlaganja direktora Obradovića gradonačelniku Đakoviću i sponzorima o projekcijama funkcionisanja kluba i koncepta da Rudar Prijedoru u idućoj takmičarskoj sezoni napadne prvo mjesto i obezbijedi ulazak u Premijer ligu BiH, predsjednik UO kluba Radomir Dukić je rekao da je Rudar Prijedor “seljački klub” i da je bez veze govoriti o ulasku u Premijer ligu BiH.
Prema informacijama i to je jedan od razloga nemogućnosti dalje saradnje predsjednika Dukića s jedne i direktora Obradovića i sekretara Janjetovića s druge strane, kao i odbijanje Dukića da se registruje kao potpisnik i ovlašćeno lice kluba.


Obradović i Janjetović će u ponedjeljak izložiti svoje ideje i viđenje funkcionisanja kluba, a moguće je da, po ko zna koji put, u posljednje vrijeme brigu o rukovođenju Rudar Prijedora preuzme Komitet za hitnost i normalizaciju kluba. Ko bi bio u tom Komitetu, to je već stvar sponzora, njihovog dogovora i vječitog “usaglašavanja stavova”!
Tako bi odlični jesenji rezultati i dobar start zimskih priprema mogli da padnu ponovo, po ko zna koji put, u drugi plan zbog problema i nesuglasica u upravi kluba, koje Rudar Prijedor vuku unazad godinama. Svaki put kada sponzori “usaglase stavove” to kratko traje, a klub nema takmičarski kontinuitet niti potrebnu zdravu logistiku.
I pored svega, biće zanimljiva reakcija predstavnika sponzora na prijedlog direktora Obradovića i sekretara Janjetovića. A dok se ponovo “stavovi ne usaglase” Rudar Prijedor će da bude zarobljen u kavezu vlastitog organizacionog segmenta koji je funkcioniše! 


Što se ostavki tiče njih podnose oni pojedinci koji osjećaju moralnu odgovornost i znaju šta je etika.
Zbog čega svi na početku mandata, na bilo kojoj funkciji, sa osmijehom pričaju o idejama, viziji i budućnosti, a onda se vrlo brzo, kao crkvena svijeća, ugasi taj njihov entuzijazam?
Jednom ćemo i nabrojati sve pojedince koji su posljednjih deset godina obavljali najodgovornije funkcije u klubu, malo ko od njih u kontinuitetu… 
A do tad ćemo se upitati šta ih je privuklo da dođu u klub u kojem su mandati u mikrociklusima? Ili možda je bolje postaviti pitanje: ko ih je poslao u takav kolektiv, s kojim namjerama i ciljevima? 
Na kraju: postoji li neko ko, ipak, iza paravana, u dubokoj anonimnosti, povlači sve te nelogiče poteze pogubne za sudbinu fudbalskog velikana i simbola cijelog podgrmečko-potkozarskog kraja starog 90 godina?

Tekst i foto: prijedor24h.com

Boro Obradovic, Radomir Duka i Veljko Janjetovic


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17