XS
SM
MD
LG

“Dan fudbala Republike Srpske” se živi

Osmo izdanje “Dana fudbala Republike Srpske” potvrdilo je, ono što je već bilo znano, da je praznik sporta i više od igre. 
Za kratko vreme već je postao deo sportske istorije, i svetkovina za ponos, ovog dela Balkana, pogotovo ovdašnjeg sporta, Republike Srpske i Banjaluke, zahvaljujući svojim laureatima, gostima sa svih strana i objektivnošću koja u ova smutna vremena sve više liči na šaradu izvrnutu ruglu.
Banjaluka je takva priznanja zaslužila, između ostalog, i zbog svojih velikana sporta i olimpijskih šampiona: Tomislava Kneza, Velimira Sombolca, Milorada Karalića, Nebojše Popovića, Abasa Arslanagića, Dobrivoja Seleca, Zdravka Rađenovića, Zlatana Arnautovića i Antona Josipovića, grandioznog bokserskog velikana Marijana Beneša, sportske heroine Slađane Golić… Zajedno sa svima njima Banjaluka i Republika Srpska bivaju sve veći i u svetu sporta značajniji, a ta vrata, posredno i neposredno, otvorila je i Zlatna povelja “Miljan Miljanić” koja ima planetarnu dimenziju.
Odjek ovog praznika sporta Republike Srpske i Banjaluke, bez obzira što je vezan za fudbal, išao je od ideje rođene u prijateljskom razgovoru sve do čuvenog “Njujork tajmsa”, uz posrednu i neposrednu ulogu Sportskog žurnala, lidera sportske štampe na Balkanu, koji je zajedno sa Vladom Republike Srpske, odnosno Ministarstvom porodice, omladine i sporta i Fudbalskog saveza Republike Srpske je i organizator spektakularne svečanosti. Fudbal Republike Srpske srušio je sve barijere i otuda toliki značaj “Dana fudbala” kao univerzalne sportske svetkovine.
Uostalom, nije slučajno Dušan Duda Maravić, svojevremeno i dobitnik “Zlatne plakete” Fudbalskog saveza Republike Srpske, inače olimpijski pobednik u Rimu 1960. godine, priznati fudbalofil u svetu, ushićeno iz Beograda izjavio:
-Poduhvat koji u Banjaluci realizuju Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal postao je prepoznatljiv u fudbalskoj Evropi, nešto slično još niko nije uspeo u ovom delu Evrope, a Banjaluka i Republika Srpska jesu, što me čini izuzetno srećnim. “Dan fudbala Republike Srpske” je u rangu gala svečanosti koje organizuju UEFA i FIFA i to slobodno mogu da kažem kao čovek ovog fudbalskog i životnog iskustva.
Fudbalska pesma, bila šlager ili poezija, se ne peva, niti piše, ona se živi baš kako je žive Republika Srpska i Banjaluka.