XS
SM
MD
LG

Srpski klubovi u borbi za golim opstankom

Posle skoro tri meseca zimske pauze u narednu subotu, 23. februara, susretima 20. kola počinje prolećni deo fudbalskog šampionata “Dejtonske zemlje”, popularna Premijer liga BiH.

Tri kluba iz Republike Srpske – Radnik (Bijeljina), Zvijezda-09 (Etno selo Stanišići) i Krupa (Krupa na Vrbasu) boriće se za opstanak i nastojaće da izbegnu plasman na jedno od poslednja dva mesta na tabeli koja vode u niži rang takmičenja, tačnije entitetske prve lige. Zanimljivo je da će već na startu proleća u Krupi na Vrbasu biti odigran srpski derbi začelja u kojem će Krupi gostovati aktuelni šampion Republike Srpske Zvijezda-09.

Bijeljinci su u najboljem položaju jer su zimovali na sedmoj poziciji 22 osvojena boda, ali ukoliko izabranici trenera Mladena Žižovića povežu nekoliko utakmica s lošim učinkom upašće u nezavidan položaj i tešku situaciju, tako da će svaki boda, pogotovo kod kuće, za Semberce imati veliki značaj.

-Tokom zimskog prelaznog roka naša ekipa je doživela određene pormene, ali verujemo i nadamo se da i dalje imamo kvalitetan sastav da ostvarimo naše zacrtane ambicije, a to je opstanak u eliti BiH. Već prva utakmica protiv Željezničara iz Sarajeva koji se reorganizovao i ulazi u proleće s novom upravom i trenerom Amarom Osimom, povratnikom na mesto uspeha, biće za nas veliki izazov, ali i svojevrstan test da vidimo šta smo zimus radili i koliko u ovom momentu možemo, čemu da se nadamo. Optimista sam i verujem u pozitivan rasplet za naš klub – istakao je šef stručnog štaba Radnika Mladen Žižović.

Dugo su jesenas fudbaleri Zvijezde-09 tavorili, bili na začelju, ubedljivo na mestu “fenjeraša”, a onda je na klupu crveno-belih seo Darko Nestorović i preporodio ekipu u takmičarskom smislu. Tim iz Etno sela Stanišići zimovao je na osmoj poziciji sa 21 bodom i ima dobre predispozicije da izbori opstanak u debitantskoj sezoni u Premijer ligi BiH.

-Radili smo dobro tokom zimskog perioda, ostvarili sve ono što smo zamislili i planirali i sada jedva čekamo, s velikim nestrpljenjem, početak susreta za bodove. Svaki meč za nas je izuzetno važan, a konkurencija u borbi za opstanak jaka. Odlučivaće i mnogi drugi faktori. Spremni ulazimo u izazove koji nas očekuju i nadamo se najboljem, odnosno opstanku u Premijer ligi BiH što bi bio veliki podvig nakon svega onoga što je bilo u prvom delu jeseni. Sklopili smo i kvalitetan sastav koji ima snagu i kvalitet da ostvari takmičarske ambicije. Videlo se to i kroz pripremne utakmice – rekao je trener tima iz Etno sela Stanišići Darko Nestorović.

U trećoj premijerligaškoj sezoni Krupa je na velikom iskušenju, tim iz kanjona Vrbasa proleće dočekuje na poslednjoj poziciji sa skromnim bodovnim saldom (15).

-Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo i šta nas očekuje u drugom delu sezone koji je mnogo kraći nego jesenja sezona. Svaki meč za nas će imati karakter kvalifikacionog, a svaki bod dragocen. Nemamo prostora za kalkulacije i kikseve. Već od prve utakmice sa Zvijezdom-09 moramo da krenemo u vredno sakupljanje bodova kako bi što pre pobegli sa poslednjeg mesta na tabeli. Prolećna premijera će u mnogome da odredi našu dalju sudbinu. Rezultati prijateljskih utakmica tokom zimskih priprema nisu ohrabrujući, ali prijateljske utakmice su jedno, a zvanične za bodove drugo – istakao je šef stručnog štaba Krube Petar Kurćubić.

Pored tri srpska kluba u borbi za opstanak biće još GOŠK (Gabela), zenički Čelik i federalni prvoligaš Tuzla Siti (nekadašnja Sloga iz Siminog hana). Među ovih šest klubova treba tražiti dva premijerligaša koji će da ispadnu.

Kada je u pitanju trka za titulu lider Sarajevo ima pet bodova prednosti u odnosu na aktuelnog i trostrukog uzastopnog šampiona Zrinjski iz Mostara koji je u zimskom prelaznom roku ostao oslabljen odlaskom nekolicine standardnih prvotimaca. Za preostale dve pozicije koje vode na međunarodnu scenu boriće se Široki Brijeg, posrnuli željezničar, tuzlanska Sloboda i Mladost iz Doboja kod Kaknja. O plasmanu u Evropu može da odlučuje i Kup BiH.

Posle tri kola na proleće na osnovu plasmana na tabeli biće poznati parovi trećeg kruga prvenstva u kojem će ekipe plasirane ode sedmog do dvanaestog mesta imati po jednu utakmicu manje na domaćem terenu.

Parovi 20. kola

Parovi 20. kola, u subota, 23. februar, 14.30 časova: Doboj-Kakanj: Mladost – GOŠK, Krupa na Vrbasu: Krupa – Zvijezda-09, Tuzla: Tuzla Siti – Sarajevo, u 17.30 časova: Zenica: Čelik – Sloboda, nedelja, 24. februar u 14.30 časova: Bijeljina: Radnik – Željezničar, u 17 časova: Široki Brijeg: Široki Brijeg – Zrinjski.

Sportski žurnal


Mladost 3 : 1 Krupa
Radnik 1 : 0 Sloboda
Čelik 1 : 1 Široki Brijeg
Tuzla Siti 0 : 3 Željezničar
Zvijezda 09 0 : 0 Zrinjski
GOŠK 0 : 2 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 33 21 7 5 70
2 Zrinjski 33 19 8 6 65
3 Široki Brijeg 33 13 15 5 54
4 Željezničar 33 14 8 11 50
5 Radnik 33 10 14 9 44
6 Mladost 33 12 7 14 43
7 Čelik 33 11 10 12 43
8 Sloboda 33 10 8 15 38
9 Zvijezda 09 33 9 11 13 38
10 Tuzla Siti 33 9 9 15 36
11 Krupa 33 8 9 16 33
12 GOŠK 33 5 8 20 23