XS
SM
MD
LG

Oslabljeni na Pancere

Reprezentacija Srbije u sredu, 20. marta (20,45) ima poslednju proveru pred start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i meč sa Portugalom u Lisabonu, 25.marta (20,45). Pred brojnim predstavnicima pisanih i elektronskih medija, neposredno pre poslednjeg treninga na Folksvagen areni, bili su selektor Mladen Krstajić i Antonio Rukavina.

Nemačke novinare zanimalo je mišljenje selektora Srbije o promenama u nemačkoj reprezentaciji, kao i da li će napadač Ajntrahta Luka Jović,  igrati od prvog minuta...

-Posle moje igračke karijere u Nemačkoj i svega ostvarenog, drago mi je da sam ponovo ovde, jer to je jedan san koji mi se ostvario. Što se tiče promena u nemačkoj selekciji, sve je to normalno u fudbalu. Nemci su velika reprezentacija i teže tome da ponovo budu najbolji. Luka Jović? Mogu da kažem da će biti u timu, odnosno da će početi utakmicu – rekao je selektor Mladen Krstajić.

Nekoliko igrača je povređeno u srpskoj reprezentaciji...

-Imamo sedam povređenih igrača koji nisu doputovali, za nas veoma bitnih. Matić koji neće igrati ni protiv Portugala, kao i Prijović...A do četvrtka čekamo da vidimo kakva je situacija sa Tadićem, Kolarovim, Mitrovićem, Kostićem... Čekamo da nam se priključe. Isto kao i Fejsa koji bi trebalo da bude sa nama u Lisabonu. A što se tiče igrača koji su ovde, sigurno da momci imaju kvalitet i žele da se pokažu. Nemce, dakle, poštujemo kao fudbalsku velesilu, ali i naši igrači žele da se pokažu i dokažu.

Srpske novinare je zanimao „status“ standardnog desnog beka Antonija Rukavina, koji, kako su u šali rekli, nikako da se oprosti od reprezentacije,a sada će biti i kapiten...

-Da, po medijima ispada kao da hoću da se oprostim, a istina je da je normalno da dođe neko mlađi,sve je to proces. Ali isto tako selektor je taj koji pravi izbor.Nema star i mlad igrač, i ja sam tu...Naslednik? Možda je logično da to bude neko iz mlade selekcije, primera radi Milan Gajić, koji treba da se kroz igre u klubu nametne i A timu – rekao je Antonio Rukavina.

Nemačke novinare zanimalo je i gde se nalazi srpski fudbal posle  SP u Rusiji...

-Na SP smo se zasluženo kvalifikovali, a u Rusiji se nismo plasirali u nokaut fazu iz nekih drugih razloga. U Ligi nacija smo bili uspešni, afirmisali neke mlađe igrače, a sada želimo da se plasiramo na EURO gde nismo bili 20 godina. Srpski fudbal ima budućnost, ali mislim da je veoma važno i da mlađi igrači naprave dobar izbor, odu u klubove gde će da igraju a ne samo da se „prodaju“ a onda nestanu sa scene – istakao je selektor Srbije.

MARKO DMITROVIĆ I LUKA JOVIĆ

Marko Dmitrović nema više problema sa povredom i misli su mu sada usmerene ka mečevima sa Nemačkom i Portugalom…
 

-Moramo da u obe utakmice da uđemo ozbiljno, jer su protivnici realno kvalitetniji od nas. Prva utakmica protiv Nemačke je prijateljska i biće odlična priprema za ono što nas čeka u ponedeljak sa Portugalom, a taj meč je mnogo bitniji za nas, jer označava i početak borbe za odlazak na Evropsko prvenstvo. Što se Nemaca tiče, nastupe njihovih reprezentativaca u Bundesligi pratim površno, ali ćemo do početka meča dobro analizirati protivnika i videćemo gde su nam prednosti. Do početka utakmice bićemo upoznati sa njihovima prednostima i manama - rekao je Dmitrović.

Čuvar mreže Eibara mnogo više pažnje je posvetio duelu sa Portugalom, pošto taj duel donosi bodove u borbi za plasman na prvenstvo Starog kontinenta.

- Pozitivan rezultat bio bi veliki vetar u leđa, jer je Portugal blagi favorit u grupi da ode na Evropsko prvenstvo. Radi se o najkvalitetnijoj reprezentaciji i svaki pozitivan rezultat bio bi ohrabrujuć za nas pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Naš krajnji cilj se zna, a to je da se nađemo na nekoj od prve dve pozicije i odemo na šampionat. Neće nam biti lako u Lisabonu, oni imaju jednog od najboljih igrača na svetu, Kristijana Ronalda, aktuelni su šampioni Evrope, ali mi idemo korak po korak. Želimo da se dobro pripremimo i da dođemo do pozitivnog ishoda.

Kristijano Ronaldo će doneti ogroman kvalitet domaćinu, a Dmitrović je poručio šta je najveći kvalitet aktuelnih šampiona Evrope…

- Njihov najvećih kvalitet je kolektiv, pošto su i bez Ronalda igrali vrhunski u Ligi nacija. Jasno je da će im Kristijano doneti 50 odsto poboljšanja i veliki kvalitet. Dosta lopti će ići na njega, neće nam biti lako, ali i mi imamo kvalitet. Imamo prostora da ih ugrozimo, nisu bez mana – jasan je Marko Dmitrović.

 Naspram Dmitrovića u ponedeljak će biti Kristijano Ronaldo, na koga je imao priliku da se nameri prošle sezone, kada je Kristijano nosio dres Reala.

-Imao sam priliku da branim protiv njega, iz svake situacije može da te ugrozi i napravi višak, dovoljno mu je pola sekunde da napravi prednost. Protiv njega i Mesija je najlakše spremiti se, jednostavno morate da očekujete sve.

Luka Jović blista u Bundesligi, a u sredu u Volfsburgu u dresu reprezentacije Srbije probaće da nokautira i veliku Nemačku.
 

-Nemcima je ovo jako bitna utakmica, jako bitno okupljanje, početak je kvalifikacija za prvenstvo Evrope. Mislim da oni moraju da odigraju jako dobro jer imaju izuzetno veliki pritisak zbog Lige nacija. Mi idemo tamo opušteno, sa nadom da ćemo ostvariti pozitivan rezultat i otići u Portugal srećni, zadovoljni i spremni za početak kvalifikacija - rekao je naš mladi golgeter na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

"Panceri" su doživeli debakl na Mundijalu, nisu ni grupu prošli, a u Ligi nacija su iz "A" divizije, pali u "B".
 

- Oni imaju jako veliki fond igrača. Promenili su tim, izbacili neke iskusnije fudbalere, uveli nekoliko mladih. Očekujemo, sigurno, kvalitetan sastav jer je za njih ovo sve samo ne prijateljska utakmica.

Ni "orlovi", međutim, neće moći da računaju na neke iskusnije igrače...

- Nedostaje nam nekoliko igrača, onih iskusnijih, ali mi sigurno nećemo odustati od nastojanja da ostvarimo pozitivan ishod u Volfsburgu.

Kada mu se spomene da bi lako mogao da bude starter protiv Portugala, 25. marta u Lisabonu kada Srbija počinje sa nastupima kvalifikacijama, ne želi mnogo da priča o tome:
- Meni je uvek najvažnija prva sledeća utakmica, a ona koja sledi je sa Nemačkom. Tek posle ću da razmišljam o Portugalcima. Biće sigurno specifična atmosfera u Volfsburgu, ali moramo da budemo spremni na sve, prvi ja.

Na pitanje u kakvoj su formi njegovi klupski i reprezentativni saigrači Kostić i Gaćinović, ne ostavlja dilemu...

- Kao što vidite i sami, u fenomenalnoj - zaključio je Luka Jović.