XS
SM
MD
LG

"Trka kroz Srbiju" kreće iz Istočnog Sarajeva

Najstarija biciklistička trka u regionu, 59. izdanje "Trke kroz Srbiju" krenuće iz Istočnog Sarajeva, potvrđeno je nakon sastanka menadžmenta ovog događaja sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem.

Foto: Bike Magazin

Oko 180 biciklista iz 25 timova voziće prvu etapu ulicama ovog grada 5. juna, dok će dan kasnije karavan kranuti sa Jahorine ka Priboju gdje je cilj druge etape. Vuković je naglasio da ovakav događaj ima višestruk značaj za cijelu regiju, te da su organizaciju podržali Olimpijski centar Jahorina i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Izuzetna nam je čast što smo postali dio ovakvog događaja. S obzirom da je oština Pale dva puta bila domaćin trke 2011. i 2012. godine, imamo dobra iskustva, ali vjerujem da će ove godine sve biti podignuto na još viši nivo. Trka nam donosi mnogo sa tri aspekta - sporta, turizma i marketinga. Naša olimpijska ljepotica oborila je sve rekorde tokom zimske sezone, a zadatak svih nas je da bude "živa" i tokom ljetnje sezone. Ovo je jedan od najboljih načina da drži pažnju i privuče nove turiste - rekao je Vuković.

Organizatori su u ovom slučaju primjenili praksu nekih od najvećih trka na svjetu, poput Tur de Fransa, koje redovno startuju iz neke druge zemlje.

- Želja nam je da oko 300 ljudi u karavanu iz dvadesetak zemalja svijeta vide naša bogatstva. Ako se bar pet odsto njih sutra vrati i provede nekoliko dana na Jahorini naša misija je uspjela. Znam da će se sve opštine Istočnog Sarajeva potruditi da budu dobri domaćini isto kao što su bili prije sedam, osam godina - rekao je sportski direktor trke Vladimir Kuvalja.

D.R.