XS
SM
MD
LG

Zvezda ili Partizan ?

Ovog vikenda kreće plej of ABA lige. Pred nama su nikad neizvjesniji mečevi i nikad neizvjesnija završnica sezone. U polufinalu sastaju se Crvena Zvezda i Partizan te Cedevita i Budućnost.

Foto: ABA liga

Crvena Zvezda i Partizan otvaraju pelj of jer svoj prvi meč igraju u subotu od 19h. Zvezda će biti domaćin a Zvezda će i tokom cijelog plej ofa imati prednost domaćeg terena jer su bili prvi u regularnom dijelu sezone.

Kada igraju Zvezda i Partizan, tada staje sve. Ogromna količina emocije, ogromna energija, ogromna napetost a ulog tako velik. I jednim i drugim sve staje u ovu seriju i cijela sezona će zavisiti od uspjeha u ovoj seriji. I jedni i drugi imaju i svoje prednosti i mane a o prolazu dalje odlučiće nijanse.

Gledajući klupu, prednost je na strani Partizana. Andrea Trinkijeri je bez konkurencije najbolji trener u ABA ligi. Sa druge strane, Milan Tomić je više sjajan radnik nego trener i tek treba dokazati da je veliki trener. To može uraditi ako odvede Zvezdu do titule u ABA ligi a da li će to uspjeti, ostaje da se vidi.

Tomićeva ekipa je izgledala dobro većim dijelom sezone i radi toga mnogi imaju pogrešan utisak o Zvezdi. Prvi su formirali tim. Već na prvom treningu su znali svoj sastav. Prvi su se uigrali i zato su bili dominantni dugo vremena u ABA ligi. U drugom diejlu sezone se vidjelo da tu ima nedostataka a pogotovo se to vidjelo u Evrokupu. Do izražaja su došle i neke Tomićeve mane o kojima smo ranije pisali. Jedinu promjenu Zvezda je imala pred Kup Koraća kada je stigao Kej Si Rivers i koji se polako uklapa u tim.

Partizan je mnogo više lutao. Počeli su sa Čankom i faktički potpuno drugom koncepcijom. Dolaskom Trinkijerija sve se mijenja. Dosta veliki budžet Talijan je iskoristio da dovede Nikolu Jankovića, Renfroa i Jaramaza te je tako dodatno proširio svoj roster. Takođe, uspio je razdrmati sve igrače i od svih napraviti korisne karike u ekipi. Osvojili su Kup Koraća u meču protiv Zvezde što je bitno za samopouzdanje ali neće im mnogo značiti ako ne osvoje ABA ligu.

Velika borba vodiće se pod košem. Zvezda na centru ima problema jer je Cirbes totalno van forme. Odžo igra dobro i mogao bi biti važan faktor u ovoj seriji. Sa druge strane tu su Gagić, Janković i Lendejl. Trinkijeri takođe često igra sa dva centra gdje je na četvorci Lendejl a peticu igraju Gagić ili Janković. Zato će biti važan doprinos Mo Fajea. U prvom derbiju uništio je u odbrani Partizan. Biće i sada mnogo važno kako će se nositi sa Stefanom Jankovićem i Lendejlom. Takođe, ofanzivno na četvorci Zvezdi dobre minute može dati i Perperoglu jer je to često tokom sezone radio ali on defanzivno teško može parirati Lendejlu. Vidjećemo koliko može i Simanić, koji je ''izgorio'' u finalu Kupa Koraća. Njega je tada izdominirao Novica Veličković a vidjećemo kakav će doprinos sada imati kapiten Partizana.

Što se vanjske linije tiče, i jedni i drugi imaju svoje adute. Napadački je Zvezdina vanjska linija potentnija. Imaju Riversa, Reglenda i Berona a svaki od njih može bilo kome u ABA ligi zatrpati koš. Pogotovo je za Zvezdu dobro što su sva trojica u dobroj formi. Partizan će pokušati odgovoriti defanzivom. Tu će doprinos dati i Marinković i Renfro ali i Gegić i Nikolić koji su defanzivni specijalci u Trinkijerijevom sastavu.

Napadački, Partizan će mnogo zavisiti od Renfroa od koga sve kreće. Često ćemo imati varijante da Partizan igra sa dva pleja u petorci gdje će na beku igrati Pejdž a plej će biti Renfro ili Jaramaz kada Renfro bude odmarao. Takođe, nadaće se da Marinković i Pejdž mogu imati dobar ritam u šutu za tri poena. Tu su se mučili tokom sezone ali možda baš sad prorade.

Zvezda će svoju odbranu u vanjskoj liniji bazirati na Branku Laziću. Kapiten i komandant odbrane Zvezdi je mnogo falio u Kupu. Sada je zdrav i očekuje se da da veoma važan doprinos. Zvezdin defanzivni problme su dvije stvari. Prva, Čović i Reglend su defanzivne ''rupe'' i tu Partizan može napraviti prednost. Drugi nedostatak Zvezde je snaga na poziciji krila jer djeluje da je Partizan tu fizički dominantniji. Pogotovo će to biti slučaj ako Trinkijeri bude Stefana Jankovića koristio na poziciji trojke, što je radio u završnici sezone.

Zvezdini napadački problemi mogli bi biti kada Reglend ne bude u timu. Kada Filip Čović uđe, Partizan tada mora praviti razliku. Jednostavno uz svo poštovanje Čoviću, on nije taj ko može mnogo da donese u ovoj seriji. Bude li igrao više od 10 minuta po utakmici, Zvezda je u problemu. Bolje i logičnije je da Tomić koristi kreaciju Davidovca i Berona kada Reglend odmara jer su obojica denfanzivno bolji od Čovića a Davidovac napadački ima visinsku prednost sa pozicije pleja. Takođe, tajni adut Zvezde može biti Dobrić. Sezona mu nije nešto specijalno dobra ali ovakve utakmice su kao stvorene za njega.

Kad se sve sabere i oduzme, detalji i inspiracija nekog pojedinca odlučiće ove mečeve i samu seriju. I jedni i drugi imaju svoje šanse. Vidjećemo samo ko će bolje prikriti svoje mane i ko će bolje iskoristiti mane rivala. Nadamo se da će se pričati samo o terenu a ne o saopštenjima uprava ili o suđenju. 

A što se pobjednika serije tiče, prognozama se nećemo baviti. Samo ćemo se složiti sa Acom Petrovićem. On je rekao da pobjednik ovog polufinala osvjaja ABA ligu. Jednostavno, pobjednik ove serije imaće ogromno samopouzdanje u finalu protiv Cedevite i Budućnosti i biće favorit za titulu.


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 FMP 22 10 12 32
6 Mega Bemax 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Zadar 22 7 15 29
11 Krka 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28