XS
SM
MD
LG

Veliki jubilej Edina Džeke

Edin Džeko odigrao je 100. utakmicu za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Herecgovine, postigao 55 golova i tako sebi odredio posebno mjesto u istoriji ne samo fudbala već sporta uopšte na ovim prostorima.

Veliki as, golgeterski velemajstor, sve to je pokazao i dokazao u planetarno najmoćnijim ligama Njamačke, Engleske i Italije, a vanserijsku nadarenost potvrdio u najelitnijem klupskom takmičenju UEFA Ligi šampiona.

BiH je kontinentalnom fudbalu podarila brojne blistave napadače i golgetere: Tomu Kneza, Muhameda Mujića, Asima Ferhatovića, Dušana Bajevića, Josipa Bukala, Alojza Renića, Pašu Bećirbašića, Mišu Smajlovića, Boška Jankovića, Predraga Pašića, Husrefa i Vahidina Musemića, Vahida Halilhodžića, Muhameda Ibrahimbegovića, Mehu Kodru, Darka Nestorovića, Elvira Bolića… potom majstore nad majstorima Velimira Velju Sombolca, Svetozara Vujovića, Josipa Katalinskog, Blaža Sliškovića, Envera Marića, Safeta Sušića, Franju Vladića, Dževada Šećerbegovića, Husniju Fazlića, Mehmeda Baždarevića… kasnije Sergeja Barbareza, Hasana Salihamidžića, Zvjezdana Misimovića… 

Dakle, svi oni zaslužuju poštovanje, dio su velike fudbalske istorije, ali Edin Džeko ih je nadmašio. 

Počeo je nečujno na Grbavici u Željezničaru, trener “plavih”, poslije i Sarajeva, Čeh Jirži Plišek, kad se vraćao kući poveo je i tek punoljetnog mališana Edina Džeku koji je postao član Teplica. Već sledeće godine odlazi u Volfsburg, postaje prvak Njamačke, onda Engleska i čuveni Mančester siti, danas predvodi italijansku Romu, a danas je na cijeni i za njega se otimaju brojni evropski velikani.

Sve to nije ga promijenilo, ostao je vaspitan i kulturan mlad čovjek, u poplavi zvjezdomanije ističe se kao lik iz bajke. Mile Kovačević, predsjednik FSRS i član najviših organa FS BiH kaže da nije siguran da je uopšte upoznao mladog čovjeka u ovom vremenu Džekinih vrijednosti i izuzetnih ljudskih osobina. Svoju raskošnu, gotovo božansku darovitost fudbalu dijeli sa svima, ni slava ni ogroman novac koji je zaradio nisu ga promijenili ni za promil, to će vam reći svi koji su Džeku upoznali. 

Čudesna je fudbalska igra, potvrđuje to i Edin Džeko, ona može da oplemeni kao malo šta, ljudski rod, a Bog je uvijek u razlici, pisao je čuveni Tomas Man.