XS
SM
MD
LG

Svi pod jednom krovom

PRNJAVOR - Omogućivši ravnopravno članstvo ITF i WT klubovima, Tekvondo savez Republike Srpske u tom pogledu uskladio je Statut sa Tekvondo savezom Bosne i Hercegovine i Zakonom o sportu RS, koji pod okrilje Tekvondo saveza Republike Srpske stavlja obe grane sporta.

Prema rečima Branislava Njegovana, predsednika tekvando saveza Republike Srpske, objedinjavajući tekvondo u Republici Srpskoj i brisanjem Tekvondo asocijacije Republike Srpske  iz Registra udruženja kod nadležnog Suda stavljena je tačka na šestogodišnji proces organizovanja tekvondo sporta u skladu sa Lozanskom deklaracijom i važećim Zakonima o sportu RS i BiH.

„Tekvondo savez RS i Tekvondo savez Federcije BiH osnovali su 2013.godine Tekvondo savez Bosne i Hercegovine u kojem WT i ITF klubovi isključivo preko entiteskih saveza postaju članovi Tekvondo saveza BiH preko kojeg ostvaruju svoja prava u Međunarodnoj ITF i Svetskoj WT organizaciji. Nakon gašenja Tekvondo asocijacije i par preostalih klubova u Srpskoj podnelo je zahtev za članstvo o kojima će se raspravljati na prvoj narednoj Skupštini.   Takođe, veoma je bitno da smo na vreme objedinili tekvondo u Srpskoj i da sa velikim optimizmom čekamo novi Zakon o sportu RS i kategorizaciju sporta“, istakao je Njegovan.

On se nada da će takav njihov rad u narednom period biti prepoznat od resornog Ministarstva.

„Očekujem da ćemo imati potrebnu podršku i zauzeti mesto ko je nam pripada u porodici olimpijskih sportova u Republici Srpskoj. Želim napomenuti da u proteklom periodu zbog odvojenog načina organizovanja dve grane sporta tekvondoa (tradicionalni ITF  i olimpijski WT tekvondo) u zasebne saveze na državnom i entitetskom nivou postojali su ITF i WT tekvondo savezi.  U Bosni i Hercegovini do 2014.godine postojalo je 7 saveza od toga tri Tekvondo saveza BiH i po dva entitetska saveza. U Republici Srpskoj Tekvondo savez RS (ITF) osnovan je 1995.godine i Tekvondo asocijacija RS ( WT) osnovana 1998.godine.

Reorganizacija tekvondo sporta inicirana je 2013.godine od strane Olimpijskog komiteta BiH na osnovu Lozanske deklaracije po principu jedan sport, jedan savez na čitavoj teritoriji BiH.  U federaciji BiH do ujedinjenja ITF saveza i WT saveza dolazi 2014.godine, a u Srpskoj tek ove godine“, pojasnio je Branislav Njegovan, predsednik Tekvando saveza Republike Srpske.

Sasvim je sigurno da je u traženju rešenja zanačajn doprinos i pomoć dalo  Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS organizujući brojne sastanke sa predstavnicima tekvondo sporta u Republici Srpskoj doprinoseći da Tekvondo savez Republike Srpske koji je okupljao ITF klubove na Skupštini saveza donese Izmene i dopune Statuta.

„Tako se omogućava članstvo u savez  WT klubovima i daje mogućnost i pravo na izbor svim članicama saveza da se bave bez ograničenja olimpijskim WT tekvondom ili tradicionalnim ITF tekvondom ostvarujući kroz Savez svoja prava u TKDS BiH, Olimpijski komitet BiH i međunarodnim organizacijama. Veoma je značajno da su ITF klubovi velikom većinom sa preko 2/3 glasova doneli Odluku i na taj način jasno iskazali želju i opredeljenje za jedinstven Savez u kojem će jednako svi ostvarivati svoja prava“, ističe Njegovan.

Prvi ITF klubovi iz Srpske koji su nastupili na Prvenstvu BiH u olimpijskom tekvondou 2016.godine bili su ‘’Srpski Soko’’ iz Zvornika i ‘’Doboj’’, takođe prvi su licencirali svoje takmičare i trenere u olimpijskom tekvondou i pokazali da je moguće baviti se sa obe verzije tekvondoa istovremeno. Nakon toga i ostali ITF klubovi počinju praktikovati i učestvovati na takmičenjima u olimpijskom tekvondou u organizaciji Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine ostvarujući zapažene rezultate.

„Ponosan sam što sam uspeo, uz pomoć svojih saradnika, ujediniti tekvondo sport nakon više od 20 godina. Ono što me raduje je da je znatan broj klubova počeo da praktikuje obe verzije što se direktno odrazilo na masovnost i povećanje broja takmičara na turnirima u ITF i WT tekvondou i samoj popularizaciji sporta“, zaključio je Branislav Njegovan, predsednik Tekvando saveza Republike Srpske. Trenutno Savez broji 28 klubova sa preko 1000 članova.

 

Skupština Tekvando saveza Republike Srpske

 

Branislava Njegovana, predsednika Tekvando saveza Republike Srpske