XS
SM
MD
LG

Bočni vetrovi šibaju Vojvodu, primeri Sarajeva i Bratislave

Šef stručnog štaba banjalučkog Borca Darko Vojvodić imao je erupciju emocija na konferenciji za novinare uoči utakmice protiv Kozare iz Gradiške. Pričao je popularni Vojvoda o “bočnim vetrovima” koji udaraju njega i njegov tim, iako čvrsto drže lidersku poziciju u Prvoj ligi Republike Srpske i gvozdenim korakom gaze ka ekspresnom povratku u Premijer ligu BiH!

Kome smeta Darko Vojvodić i rezultati koje postiže sa crveno-plavima?

Ovakve stvari u Borcu nisu od juče, traju decenijama, mnogi se još uvek sećaju šampionskih trenera: Dragana Vukše, Zorana Smileskog, Milomira Odovića i Vuleta Trivunovića kako su, i na koji način, posle titula, morali da odu. Slično se dogodilo i Vladi Jagodiću u Premijer ligi BiH.

Koji je to viši interes od Borčevog prvog mesta i povratka u elitu, među velikane fudbala “Dejtonske zemlje”?

Fudbalska javnost u Banjaluci vrlo dobro zna ko je upalio “ventilatore” da napravi “oluju”, a Vojvodić kao čovek “bez dlake na jeziku” samo je potvrdio ono što se zna, da mu je upućena jasna poruka: posle titule mi stupamo na scenu!

Da li je to Vojvoda zaslužio posle svega što je uradio u Borcu: sačuvao ga takmičarski, pa morao da ispadne zbog administracije; suvereno gazi ka tituli i smeta; jasno kaže svoje rezone u koje se mnogi ne uklapaju, pa je nepoželjan?

Osim toga zvanično je i najbolji trener Republike Srpske, a želi li Borac da ga se odrekne kao takvog, ili su “bočni vetrovi” samo proizvod mašte pojedinaca koji su naučili da mlate sve i svakoga na banjalučkom Gradskom stadionu. Ni predsedniku Vici Zeljkoviću nije lako jer isti ti vetrovi šibaju i njega.

Kao da se Borac nalazi na Dunavu!?

Fudbaleri Sarajeva od gotovog prave veresiju, Zrinjski im se ozbiljno približio jer “bordo” tima nemilice rasipa bodove na svom Koševu.

Pre početka sezone mnogi su javno govorili da Sarajevo mora da bude šampion, zbog ravnoteže u Federaciji BiH, srpske klubove niko nije ni pominjao kao pretendente, a kako i bi kada su “kao koferi” izbacivani iz elite, i takmičarski, i administrativno!

Na derbiju Sarajevo – Široki Brijeg navijači domaćina okupljeni pod imenom “Horde zla” dali su podršku generalu takozvane Armije RBiH Atifu Dudakoviću kome je počelo suđenje za ratne zločine transparentom: “budem li trebao sutra, neka znaju da ću se opet boriti”. Takođe, ista navijačka grupa je podigla i transparent povodom 27 godina formiranja tzv. Armije RbiH: Srce heroja, inat tvrd. 15. april – Bosna ili smrt”.

Da li to neko ponovo na fudbalskom igralištu, kao na Maksimiru 13. maja 1990. godine poziva na krvoproliće?

Biće zanimljivo kako će disciplinski organi FS BiH reagovati na ove poruke, ali i utrčavanje jednog huligana na teren?

Sve ove stvari, po starom dobrom običaju, “evropsko i multietničko” Sarajevo želi da sakrije, a zapadna Hercegovina ukazuje na njih. Ali kad se nešto dogodi u Širokom Brijegu i Mostaru, e tad niko glasniji od Sarajeva nije.

Čak se koristi i megafon! Aršini su različiti.

Lepa fudbalska priča je ispisana u Bratislavi. Glavni grad Slovačke bio je domaćin Turnira prijatelja, domaći veterani ugostili su prijatelje iz Slovenije i Republike Srpske, a prva dva mesta, na sveslovenskom saboru, osvojile su ekipe iz Banjaluke, Džaja i Mladost Glamočani.

Fudbal je još jednom pokazao svoje plemenito lice, uspostavljeni su novi mostovi prijateljstva i saradnje, a nakon Laškog i Bratislave došao je red i na grad na Vrbasu. Idućeg aprila ova smotra biće u Republici Srpskoj.

Za ovakve stvari nisu potrebna priznanja UEFA i FIFA, koje sve više liče na političke organizacije, dovoljno je samo malo entuzijazma, vremena, želje, volje i minimalnog ulaganja.

Da se zna da fudbal nije u potpunosti izgubio svoju draž u današnjem globalističkom vremenu u kojem se sve meri novcem i golim interesima!

Sportski žurnal/Slavko Basara