XS
SM
MD
LG

Prije 20 godina: Košarkaši Borac Nektara od NATO-a branili Brankov most

Borac Nektar na Brankovom mostu u Beogradu

Na današnji dan prije dvije decenije, 4. maja 1999. ekspedicija Košarkaškog kluba Borac Nektar iz Banjaluke, tada višestrukog šampiona i pobjednika Kupa Republike Srpske, ali i učesnika evrokupova, otputovala je u Beograd da pruži podršku sunarodnicima za vrijeme zločinačkog NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Predvođeni direktorom Vukašinom Kašom Božićem i trenerom Dragom Karalićem Banjalučani košarkaši Borac Nektara su došli na Brankov most i herojski, tijelima, branili ga od bombi koje su na Beograd padale sa svih strana. Uprkos vazdušnoj opasnosti Banjalučani su ostali na Brankovom mostu sa srpskom trobojkom i transparentom, odnosno klupskim grbom.

-Bilo je to teško vrijeme, a mi smo odlučili da damo podršku Srbima u Beogradu i SR Jugoslaviji na ovaj način. Nismo se plašili jer je to bila neravnopravna borba koju smo ponosno izdržali i nismo vojno poraženi. Te večeri u “Pioniru” smo trebali da odigramo i prijateljsku utakmicu protiv Crvene zvezde, ali u dvorani jednostavno nije bilo struje, dočekao nas je mrak, pa smo morali da je otkažemo – prisjetio se Vukašin Kašo Božić tog 4. maja 1999. godine.

Zanimljivo je da je tada dogovorena jedna velika manifestacija u Gradu na Vrbasu.

-Sjedili smo na stepeništu ispred dvorane “Pionir” i razgovarali sa ljudima iz Crvene zvezde, pili piće i razmjenjivali iskustva jer je i Republika Srpska bila bombardovana od NATO pakta. Tada sam imao razgovor sa Batom Đorđevićem i dogovoreno je gostovanje “grupe sedam” u Banjaluci. Naime, 8. jula 1999. godine u našem gradu gostovala je humanitarna Grupa sedam, a manifestacija u Boriku je za cilj imala prikupljanje novčanih sredstava za pomoć djeci na prostoru bivše Jugoslavije. Došlo je sedam košarkaša: Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga i Željko Rebrača. Bilo je 6.000 gledalaca i u svijet je poslana sjajna sportska i košarkaška slika – prisjetio se Vukašin Božić.

Danas se Košarkaški klub Borac Nektar naziva Srpski košarkaški klub Borac 1947, a prije toga se zvao SKK Banjalučka pivara, tokom ratnih devedesetih nosio je i ime Borac Borovica.