XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1950. godine

Ove godine održava se 18. Mundobasket a domaćin je Kina. Kao najavu predstojećeg Mundobasketa, donosimo vam istorijat dosadašnjih Mundobasketa. 

Foto: Wikipedia

Krećemo iz Argentine. Argentina je bila domaćin prvog svjetskog prvenstva u košarci. Bilo je to davne 1950. godine.  Prvenstvo je održano od 22. oktobra do trećeg novembra a domaćin je bio Buenos Aires. Na prvenstvu je ukupno učestvovalo deset reprezentacija sa četiri različita kontinenta. 

Najviše predstavnika imala je Južna Amerika. Pored domaćina Argentine učestvovali su još i Brazil, Čile, Ekvador i Peru. Sjevernu Ameriku predstavljale su Sjedinjene Američke Države. Egipat je bio jedini predstavnik Afrike a tri selekcije bile su iz Evrope. Čast Evrope branili su Francuska, Španija i Jugoslavija. Na prvenstvu je trebao biti i Urugvaj ali su oni na kraju odustali od takmičenja.

Reprezentacija Jugoslavije imala je u svom sastavu neka velika imena. Dio ekipe koja je igrala u Argentini bili su između ostalih i Borislav Bora Stanković, Aleksandar Gec, Srđan Kalember, Nebojša Popović, Vladimir Demšar a najbolji na ovom prvenstvu bio je Lotci Vilmos.

Sistem takmipčenja bio je takav da smo imali dvije preliminarne runde. U prvoj su učestvovali Egipat, Jugoslavija, Peru i Ekvador. Direktan plasman u drugu rundu ostvarile su selekcije Argentine, Brazila, Amerike, Čilea, Francuske i Španije.

Jugoslavija je u preliminarnoj rundi igrala protiv selekcije Perua. Meč se odigrao 22. oktobra u Buenos Airesu. Tada nije bilo četvrtina pa su se igrala dva poluvremena. U prvoj je Peru bio bolji sa 18-16, u drugom 15-11 te su sa ukupnih 33-27 prošli dalje. Drago Burga predvodio je na tom susretu ekipu Perua sa deset poena dok je Vilmos predvodio Jugoslaviju sa 14 poena. U drugom susretu prve preliminarne runde Egipat je savladao Ekvador sa 43-37.

U drugoj preliminarnoj fazi imali smo četiri susreta. Ekipa Sjedinjenih Američkih Država savladala je Čile sa 37-33. Argentina je bila bolja od Francuske sa 56-40. Brazil je bio bolji od Perua sa 40-33. Najdramatičniji i najbolji meč odigrali su Egipat i Španija. Na kraju je Egipat pobijedio sa 57-56. Španiji tada nije pomoglo ni, za to vrijeme impresivnih 26 poena Kuharskog. Montaser je predvodio Egipat sa 15 poena.

Budući da je završnu fazu igralo šest ekipa, dalje su prošli pobjednici četiri meča druge preliminarne faze a za ostala dva mjesta imali smo repesaž. U repesažu je učestvovala i Jugoslavija. Selekcija bivše nam države izgubila je od Čilea sa 40-24. U tom susretu Jugoslaviju je predvodio Gec sa sedam poena. Čile je potom dobio i Španiju sa 56-40 te su se plasirali u završnu fazu. Drugi tim koji je kroz repesaž prošao do završne faze jeste bila Francuska. Francuzi su prvo pobijedili Ekvador sa 48-43 a potom i Peru sa 49-46.

Jugoslavija je otišla u borbu za plasman od sedmog do desetog mjesta i upisala je tri poraza. Prvo je od Jugoslavije bio bolji Ekvador sa 45-40 a Jugoslaviju je u tom susretu predvodio Kalember sa 11 poena. Potom je Jugoslavija odigrala i najbolji svoj meč. Protiv Perua su igrana dva produžetka a Peru je na kraju slavio sa 46-43 a Jugoslaviju je sa 15 poena predvodio Demšar. Protiv Španije Jugoslavija nije ni odigrala te je meč registrovan 2-0 za Špance. Inače, u razigravanju je Peru završio kao sedmi, Ekvador osmi, Španija deveta a Jugoslavija kao deseta.

U finalnoj grupi vodila se velika borba. Argentina i Amerika su bile dominantne cijelo vrijeme. Francuzi su bili najlošiji, dok su se Čile, Egipat i Brazil borili za treće mjesto. Prije poslednjeg kola nije se znalo ko će biti šampion a o šampionu je odlučivao meč Argentine i Amerike.

Argentinci su bili prilično dominantni u ovom meču. Već na poluvremenu su imali deset poena prednosti. Probali su Amerikanci u nastavku da se vrate ali nisu mogli odbraniti ništa i Argentina je sa 64-50 slavila i došla do zlata. Do pobjede ih je predvodio Furlong sa 20 poena dok je Del Vekio dodao 14. Najbolji kod Amerikanaca bio je Stanić sa 11 poena.

Foto: Tablea finalne grupe / Wikipedia

Velika borba vođena je i za treće mjesto. Na kraju su sa omjerom 2-3 završili Čile, Brazil i Egipat. O bronzanom je odlučivala međusobna koš razlika u njihovim mečevima. Čile je savladao Brazil sa 51-40, Brazil Egipta sa 38-19 a Čile je izgubio od Egipta sa 43-40. Čile i Brazil su imali po +8 koš razliku ali je Čile imao više postignutih poena i zato su na kraju bili treći.

U najboljoj petorci turnira našli su se Argentinci Furlong i Gonlzales, Amerikanac Stanić, Čileanac Bernedo te Španac Salvadores. MVP turnira bio je Oskar Furlong iz Argentine a najbolji strijelac turnira Španac Salvadores sa 13 poena po utakmici.

Foto: MVP prvenstva Oskar Furlong / Medium