XS
SM
MD
LG

FS BiH ne pristaje na nezakonite radnje

Sa posljednjim dopisom, molbom FK „Željezničar“-a u NS/FS BiH za uvid u dokumentaciju klubova aplikanata, Administracija je obavezna da se obrati javnosti sljedećim saopštenjem:

„U posljednja dva mjeseca stvara se veoma loša, da ne koristimo drugi termin, kontaminirana atmosfera u i oko NS/FS BiH tokom završne faze procesa licenciranja za klubove koji su aplicirali za takmičenje u Premijer ligi BiH i UEFA.

Traženje krivca za nedobijanje licence za UEFA takmičenje, tj. pravog adresanta, nije moguće pronaći u Savezu niti nadležnim komisijama koje su svoj posao obavile krajnje korektno i profesionalno u svakom pogledu. On se mora tražiti negdje drugo, na nekoj drugoj adresi. Znaju, i prepoznaće se, oni koji pokušavaju da prebace teret krivnje za neizvršavanje jasno propisane obaveze na druge, da greška ne leži u Savezu nego na mjestu ishodišne tačke, a to je klub aplikant.

Zahtjev za uvid u dokumentaciju drugih klubova nije dozvoljen, jer članom 12.2. propisan je Sporazum o čuvanju povjerljivosti informacija svih klubova aplikanata, stoga sam zahtjev više govori da je to pokušaj kršenja strogo propisane procedure kako bi se „isprovociralo“ bilo kakvo rješenje. Ako to nisu znali, a trebali bi da jesu, ovaj dokument se potpisuje na početku procesa licenciranja u cilju zaštite tajnosti podataka subjekata koji učestvuju u ovom procesu. Takav dokument su potpisali i predstavnici ovog kluba. Zbog svega toga, apsurdno je tražiti ono što se ne smije davati trećim stranama. Time se duboko zadire u sferu zakonom nedozvoljenih, kaznenih radnji, u konkretnom slučaju. Savez kao instituciju, a unutar njega i administraciju, neka ne pokušavaju uvlačiti u „sivu zonu“ koja se zove vanistitucionalno djelovanje, jer mi to nećemo dozvoliti, ni pristati na takvo što. Pogotovo što to predstavlja eklatantno kršenje standarda i principa uspostavljenih i obavezujućih u oblasti licenciranja, službene odgovornosti čuvanja dostavljenih informacija. I zato je Pravilnik toliko striktan, i zato je toliko isključiv, jer to predstavlja pravnu zaštitu svih sudionika u igri koja se zove nogomet ili fudbal. Pogotovo u dijelu Pravilnika pod nazivom „Ključni proces“. To su postulati koji definišu svaki segment licenciranja, propisane i definisane rokovima koji su OBAVEZUJUĆI. To je sve decidno u pravilniku.

Ovaj Savez je učinio sve što je bilo u okviru njegove nadležnosti, tj. svim klubovima je omogućio isti tretman i ekvivalentan pristup u postupku licenciranja, kako bi pomogao onima koji dobro ne poznaju ovu materiju,  ili su klubovi koji su tek prešli na viši stepen takmičenja da ishode potrebnu dozvolu za oba takmičenja. Zato i plediramo da se svaki klub, posebno onaj koji sebe smatra ozbiljnim, što prije pozabavi svojom internom „infrastrukturom“ u administrativnom dijelu i određene stvari nazove pravim imenom. Ne sakrivati se iza drugoga, jer takvo nešto još nikome nije pomoglo. Poučeni lošim iskustvom slučaja kada je CFCB (Tijelo za kontrolu finansijskog poslovanja klubova UEFA) u postupku monitoringa iz septembra 2017. godine FK „Vojvodina“ iz Novog Sada otkrio veliki propust i ustanovio da je licenca izdata suprotno pravilnicima, FS Srbije je platio visoku kaznu za izdavanje licence u visini od 250.000 EVRA.

Stoga na kraju treba istaći kako će ovaj Savez i pored svih pritisaka naposljetku izaći još snažniji i kompaktniji, s ciljem očuvanja visokog profesionalnog standarda rada, očuvanju integriteta takmičenja i usvajanja novih znanja.“


Mladost 3 : 1 Krupa
Radnik 1 : 0 Sloboda
Čelik 1 : 1 Široki Brijeg
Tuzla Siti 0 : 3 Željezničar
Zvijezda 09 0 : 0 Zrinjski
GOŠK 0 : 2 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Sarajevo 33 21 7 5 70
2 Zrinjski 33 19 8 6 65
3 Široki Brijeg 33 13 15 5 54
4 Željezničar 33 14 8 11 50
5 Radnik 33 10 14 9 44
6 Mladost 33 12 7 14 43
7 Čelik 33 11 10 12 43
8 Sloboda 33 10 8 15 38
9 Zvijezda 09 33 9 11 13 38
10 Tuzla Siti 33 9 9 15 36
11 Krupa 33 8 9 16 33
12 GOŠK 33 5 8 20 23