XS
SM
MD
LG

Kćerke fudbalera najbolje plivačice

Lana Pudar

U organizaciji Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine  proteklog vikenda na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu, održano je Ljetno Državno prvenstvo u plivanju. Na ovom prvenstvu učestvovala su 22 kluba iz Bosne i Hercegovine sa 290 plivača, od čega je 160 u muškoj i 130 u ženskoj konkurenciji. Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara predstavio se sa 38 plivača, a kako iz kluba navode ovo je do sad najuspješniji nastup kluba od njegovog osnivanja.

U tri dana održavanja prvenstva mladi mostarski plivači osvojili su čak 134 pojedinačne i štafetne medalje, od čega 41. zlatnu, 42. srebrene, 51. bronzanu medalju. 32 plivača okitila su se jednom od medalja, čak 14 plivača u jednoj od disciplina su postali državni prvaci u svojim kategorijama, 9 plivača  prvi put je osvojilo jednu od medalja na državnom prvenstvu, a Lana Pudar, inače kćerka nekadašnjeg golmana Rođenih Velibora Pudara,  je postavila i novi državni rekord u kategoriji mlađih juniorki u disciplini 200m delfin u vremenu 2:22.39.

Klub su na ovom prvenstvu predstavljali sljedeće plivačice i plivači:

Asad Buljević, Dino Dužević, Leopold Dankić, Ahmet Stupac, Bakir Hadžimahović, Eman Numić, Dino Jelin, Kerim Sadiković, Farik Repeša, Đani Morić, Tin Šauperl, Una Taslaman, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Danis Harmandić, Iva Jurić, Lana Pudar, Elena Zovko, Luna Rozić, Elena Jurković, Leon Lasić, Lucija Jakovljević, Lucija Jurić, Leon Glibić, Katja Kondža, Mia Dužević, Tarik Numić, Tarik Đozlić, Vladan Pištignjat, Aida Šendro, Ajla Kulak, Lovro Bagarić, Emma Repeša, Katja Glibić, Petra Mandarić, Nola Bilušić, Nejla Ćerimagić i Širin Alihodžić.

Titulu državnog prvaka u jednoj ili više discpilina osvojili su: Dino Dužević, Leopold Dankić, Ahmet Stupac, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković, Farik Repeša, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Danis Harmandić, Iva Jurić, Lana Pudar, Elena Zovko, Elena Jurković i Lucija Jakovljević.

Ostali osvajači medalja za „Orku“ na ovom prvenstvu bili su: Eman Numić, Dino Jelin, Tin Šauperl, Una Taslaman, Luna Rozić, Lucija Jurić, Katja Kondža, Mia Dužević, Tarik Numić, Tarik Đozlić, Vladan Pištignjat, Ajla Kulak, Lovro Bagarić, Emma Repeša, Katja Glibić, Nola Bilušić, Nejla Ćerimagić i Širin Alihodžić.

Vrijedi napomenuti da je na ovom prvenstvu učestvovala i  najbolja  bh plivačica Amina Kajtaz, kćerka Veležovog asa Seada Kajtaza,  koja je zbog administrativnih razloga nastupila pod zastavom Plivačkog saveza BiH, umjesto za mostarsku „Orku“. Amina je na ovom prvenstvu plivala tri discipline, u kojima je dominantno postala državna prvakinja, a takođe postavila je novi apsolutni rekord BiH za žene u disciplini 200m mješovito u vremenu 2:18.09. Ovi rezultati su pokazatelj odlične forme pred Svjetsko prvenstvo u plivanju koje će se održati u Južnoj Koreji krajem jula, a na kome će Amina učestvovatii kao bh reprezentativka.

Takođe, u narednom periodu troje plivača „Orke“, Kerim Sadiković, Lana Pudar i Elena Zovko upisaće reprezentativne nastupe. Naime, 9 najboljih mlađih juniora u Bosni i Hercegovini nastupiće na Mediteran swimming „Comen Cup“, na kome će učestvovati najbolji evropski plivači u konkurenciji mlađih juniora i juniorki. Takmičenje će se održati od 21. do 23.6., u bugarskom gradu Bourgas. Riječ je o jednom od najjačih međunarodnih takmičenja u Evropi ovog tipa za navedeni uzrast. Dio stručnog štaba reprezentacije BiH na ovom takmičenju biće i trenerica „Orke“ Alena Ćemalović.

Kako su nam iz kluba naveli, u toku su inteznivne pripreme za održavanje III međunarodnog plivačkog mitinga „Orka – Arena Cup 2019“, koji će se održati na gradskom bazenu u Mostaru 6. jula, a na kome se očekuje do sad najveći broj učesnika iz BiH i Europe.

Škola plivanja Kluba vodenih sportova „Orka“ radi u punom kapacitetu, a svi zainteresirani za upis u školu plivanja, sve informacije mogu dobiti putem klupske web stranice www.orkamostar.ba i putem klupskog facebook profila.

(NovaSloboda.ba)