XS
SM
MD
LG

Bitka za Evro

Rukometna reprezentacija BiH večeras ima priliku da zvanično osigura prvi odlazak na Evropsko prvenstvo. "Zmajevi" u Tuzli dočekuju Bjelorusiju, a eventualnom pobjedom osigurali bi najmanje drugo mjesto u Grupi 5 kvalifikacija i direktan plasman na EP, te bi došli u priliku da se bore za prvo mjesto sa Češkom, što će imati uticaja prilikom žrijeba za Evro.

Sa bodom bi kolo prije kraja bh. rukometaši takođe, iako ne zvanično, ostvarili istorijski uspjeh, a s obzirom na rasplet u ostalim grupama, ni poraz, o kojem niko ne razmišlja, ni bi trebalo previše da utiče na pohod na istorijski Evro. Puleni Bilala Šumana spremni su da u srijedu naveče u prepunom tuzlanskom "Mejdanu" ispišu nove stranice bh. rukometa i plasiraju se na prvo veliko takmičenja nakon Svjetskog prvenstva 2015. godine. Svi u bh. taboru su svjesni važnosti utakmice protiv Bjelorusa koje su "zmajevi" iznenadili pobjedom u gostima na startu kvalifikacija.

"Suvišno je pričati šta nam znači ova utakmica. Očekuje nas teška utakmica protiv selekcije koja dolazi u najjačem sastavu. Uradićemo sve da svi zajedno slavimo ovaj naš prvi istorijski odlazak na EP", rekao je Šuman, koji neće moći računati na usluge Marka Tarabokije, Vladimira Vranješa, Tomislava Nuića i Marina Vegara.

Optimističan je bio i najiskusniji u bh. selekciji Nikola Prce, od kojeg se očekuje mnogo u najvažnijoj utakmici.

"Prva meč lopta je pred nama, imamo priliku da sve riješimo. Detalji će odlučiti, a mislim da će oni presuditi u našu korist", poručio je Prce.

Utakmica između BiH i Bjelorusije na rasporedu je u srijedu od 20 sati u dvorani "Mejdan" u Tuzli. U srijedu se igraju i utakmice u preostalim grupama. Pred rukometašima Srbije su takođe utakmice odluke. "Orlovi" prvo gostuju u Belgiji, koju bi pobjedom izbacili iz igre, dok će u nedjelju ključni susret u borbi za Euro odigrati u Novom Sadu protiv Švajcarske.

S tom pobjedom bili bi sigurno među četiri najbolje trećeplasirane selekcije koje će izboriti plasman u završnicu. Meč loptu večeras ima i Sjeverna Makedonija, koja gostuje u Turskoj. Dva kola prije kraja plasman na EP su već osigurale reprezentacije Hrvatske, Njemačke i Slovenije. Podsjetimo, plasman na EP 2020. godine osiguraće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane.

Večeras se još sastaju: Finska - Češka, Slovačka - Mađarska, Turska - Makedonija, Ukrajina - Danska, Švajcarska - Hrvatska, Latvija - Slovenija, Izrael - Njemačka, Grčka - Island i Kosovo - Poljska.

Izvor: Nezavisne novine