XS
SM
MD
LG

Naša je, bolju nemamo

Peta titula FK Borac/ Borac-sport

Dvadeset četvrto izdanje prvenstva Republike Srpske završeno je prije tačno sedam dana utakmicama posljednjeg kola šampionata. Po peti put prvak Republike Srpske postao je banjalučki Borac, a iz lige su ispali Tekstilac, Drina, Sutjeska i Sloboda iz Mrkonjić Grada.

Samo potpuni mazohisti ostali su da prate prvoligaški karavan Republike Srpske, a o tome svjedoči i posjeta na stadionima, o kojoj smo ranije ''držali slovo''. Tek završeni prvoligaški karavan do sada možda je i najnekvalitetniji, a vjerovatno i najkontroverzniji zbog apsurdnih odluka Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sve je krenulo onom čuvenom sjednicom kada je, uz neznanje većeg broja delegata da će se o tome govoriti, došlo do promjene sistema takmičenja. Kada smo ljetos razgovarali sa ekipama pred početak priprema za sezonu svi su već imali u glavi zamišljene varijante kako da odigraju sezonu. Većina, naravno, razmišlja isključivo o opstanku, te da što prije dođe do sigurne luke. Tako su se ekipe i napravile, a onda bum. Fudbalski savez Republike Srpske odlučuje da skrati ligu na 10 timova, te tako gotovo pola lige izbaci u niži rang. Tako bi u varijanti kada bi iz Premijer lige BiH u Prvu ligu ispale obje ekipe iz Republike Srpske čak pet ekipa putovalo ka drugoligaškom društvu, kakva se lakrdija već dogodila kada je liga skraćivana na 12 timova. Najavljeno skraćenje lige donijelo je nova tumbanja, te su ekipe brže bolje potrčale za iskusnijim igračima kako bi bili konkurentni u borbi za opstanak, a to je opteretilo ionako male klupske budžete i prazne kase. Na kraju, Krupa je ispala iz Premijer lige, pa su ''samo'' četiri kluba iz Prve lige morali ''vani''.

Šta će skraćivanje lige donijeti, vidjećemo iduće godine. Vjerovatno ništa, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme za to. U ovoj sezoni to je donijelo bespoštednu borbu za opstanak. I dok je Borac lagano priveo prvenstvo kraju i potpuno zasluženo se plasirao u Premijer ligu, bez obzira na sporne sudijske odluke u pojedinim mečevima, na dnu tabele je bila prava gužva. Sloboda iz Mrkonjić Grada je prva otpala. Ekipa koja je mnogima predstavljala tvrd orah imala je velikih problema tokom čitave sezone, seljakala se sa stadiona na stadion da igra domaće utakmice, pa je tako njima praktično čitava liga protekla u gostovanju. Išli su često i sa samo jednom izmjenom na klupi i sve je to utjecalo na to da Mrkonjićani ispadnu na drugoligaški ''Zapad''. Upravo su oni možda i koštali Drine prvoligaškog statusa, jer su potpuno neočekivano u finišu sezone otkinuli bod nekadašnjem premijerligašu na Gradskom stadionu i tako sa sobom i njih povukli u ponor.

Sutjeska je druga otpala, ali se Fočaci nisu željeli predati dok god je postojala teoretska mogućnost za to. Tako su umalo koštali i Slaviju prvoligaškog statusa, jer su na pola sata do kraja utakmice u Foči u pretposljednjem kolu imali 2:0, ali je Slavija uspjela da izjednači teškom mukom i osvoji ključni bod za opstanak. Posljednje kolo donijelo je konačni rasplet. Modriča i Slavija su bili u najboljoj poziciji, te su kod kuće igrali upravo protiv Sutjeske i Slobode, dok su direktan duel u Derventi igrali Tekstilac i Drina. Nekadašnji prvaci Republike Srpske su lako riješili posao na svom terenu, te tako opstali u ligi, a Tekstilca i Drinu gurnuli u niži rang.

Sezona će biti upamćena po mnogo kontroverzi i jako lošem suđenju koji se počesto graničio sa lakrdijima. Sudije su tako svojim nadređenima poslali sjajnu zahvalnicu za to što su dobili povišicu pred početak sezone u vidu novih tarifa za sudije, što na terenu apsolutno nisu opravdali. Čast sudija, rekli bismo, spasio je potpuno sigurni Siniša Lazić u finišu sezone. Sudija iz Prijedora je u utakmicama ''koje život znače'' bio izložen nevjerovatnim pritiscima, ali je svoj posao odradio baš onako kako bi sudija trebao da odradi i uz gotovo uvijek poslovično preciznog Slavišu Mazića vjerovatno je i naš najbolji arbitar u prvoligaškom karavanu. O raznim spornim situacijama, gotovo lakrdijama, koje su pravili dobitnici priznanja od FSRS, sve je više rečeno. Svaka ekipa je imala gotovo mnogo povika na suđenje, a centralna tema je svakako utakmica Sloge iz Gornjeg Crnjelova i Borca (0:0) kada je Zoran Grbić pokazao kako se ne treba suditi, zbog čega je i suspendovan. Mala je to utjeha za Slogu, koja je drastično oštećena u tom meču, te je nakon te utakmice sve krenulo nizbrdo za Semberce. Ipak, i pored toga, ponavljamo, Borac je zaslužio ovu titulu, a kako je i ne zaslužiti kada sa dvocifrenom prednosti završite prvenstvo.

Slavija- Rudar Prijedor

Drugi centralni događaj sezone jeste svakako aljkavost, pa što ne reći i nesposobnost administracije Fudbalskog saveza Republike Srpske. Modriča je za drugi dio sezone dovela fantastično pojačanje u liku Ognjena Jaćimovića, što je on i apsolutno dokazao na terenu, međutim njegova registracija za drugi dio sezone je sve samo ne regularna. Ukazivali su klubovi na to, Slavija se prva borila za regularnost, međutim iz FSRS je stigao odgovor da, iako je tačno da Jaćimović nije registrovan pravilno, niko nema pravo na žalbu, jer se mora pratiti bilten registracija, te u roku od osam dana od registracije reagovati. Sramno! Da li je za takav propust i takvu nesposobnost ijedan radnik FSRS odgovarao nemamo još uvijek odgovor, sumnjamo. Pri tome, čak iako su neki bili za oduzimanje bodova Modriči, na kraju je ipak ostalo sve na svome. Kako kažu, ''pojeo vuk magarca''. I možda Modriča i nije kriva. Nekadašnji prvak BiH je iskoristio svu aljkavost Saveza, registrovao igrača koji im je donio opstanak i to je to. Međutim, za ono što je urađeno onaj ko je prihvatio tu registraciju trebao bi da bude na duže vrijeme udaljen iz fudbala. I da se razumijemo, nije Ognjen Jaćimović zasigurno jedini fudbaler koji je tako registrovan, i zasigurno nije ni posljednji. Zato, upozorenje za klubove, pratite biltene i gledajte koga vaša konkurencija registruje, jer FSRS o tome apsolutno ne vodi računa. To su dokazali!

Šta na kraju svega dodati? Još jedna sezona je iza nas, hvala Bogu, a mi koji smo tu i dalje ćemo je mazohistički pratiti. Uz sve mane, lakrdije, nepravde, aljkavosti, nerad i sve ostalo što ide uz fudbal Republike Srpske, to je naša liga, bolje nemamo i zato vidimo se i sljedeće sezone da ispratimo premijerno izdanje lige od 10 klubova.