XS
SM
MD
LG

Preko Češke na Evro

Reprezentacija BiH /Foto: Fejsbuk

Rukometna selekcije Bosne i Hercegovine danas igra posljednji duel u kvalifikacijama za EVRO, poslije čega će biti poznato da li će bh. tim prvi put u istoriji igrati na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Izabranici Bilala Šumana gostuju u Ostravi kod favorizirane Češke.

Zmajevi su propustili osigurati direktan plasman na EVRO pred domaćim navijačima, nakon što su u srijedu izgubili od Bjelorusije u tuzlanskom Mejdanu.

BiH pobjedom u Ostravi može i do prvog mjesta u grupi 1 što bi joj donijelo povlašteni položaj u žrijebu grupa za EVRO 2020. Međutim, to je najmanje vjerovatna varijanta, jer je potreban i poraz ili remi Bjelorusije na domaćem parketu u meču  s Finskom, koja je na dnu tabele, bez bodova. Ipak, bod ili dva protiv Češke bh. tim bi sigurno po prvi put u istoriji odveli na Evropsko prvenstvo.

U slučaju poraza, Zmajevi na EP mogu i kao trećeplasirana ekipa, ali tada se moraju poklopiti rezultati u drugim grupama.

Bilal Šuman protiv Češke ne može računati na povrijeđenog Dejana Malinovića. Ranije su otpali Vladimir Vranješ, Marko Tarabokija, Tomislava Nuić i Marin Vegar.

Utakmica Češka – BiH, kao i sve ostale utakmice šestog kola kvalifikacija za EVRO, igra se u nedjelju s početkom u 18 sati (BHRT).

Evropsko prvenstvo igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Štokholmu. Žrijeb grupa za EVRO 2020 održaće se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

Izvor:faktor.ba