XS
SM
MD
LG

Uspješno završen drugi Festival sporta, bordo derbi u fudbalskom finalu

Drugi Festival sporta, koji je ove godine trajao tri dana, uspješno je okončan takmičenjima u atletici, rukometu i fudbalu za igrače i igračice rođene 2007. i 2008. godine.

Treći dan takmičenja počeo je trkama na 800 metara za atletičare i atletičarke. U žensko konkurenciji trijumfovala je Adna Čomor s vremenom 2:57 ispred  Irme Čolo i Lane Bartole, dok je kod muškaraca najbrži bio Irhad Hujdur (2:37). Drugi kroz cilj prošao je Adi Hadžić, a kao treći kroz cilj je prošao Omar Dupovac.

U konkurenciji fudbalera i fudbalerki  bilo je itekako zanimljivo, jer je viđeno žensko - muško finale. Selekcija FK Sarajevo sastavljena od igrača rođenih 2007. i 2008. godine slavila je s 3:1 protiv vršnjakinja iz SFK 2000 Sarajevo, a zanimljivo da se fudbaleri Sarajeva nisu radovali golovima protiv svojih koleginica. Meč za treće mjesto pripao je Školi fudbala Karioke  iz Kiseljaka, čiji su igrači nakon velikog preokreta s 3:2 savladali MNK Vogošća.

Za najbolju igračicu proglašena je Dalal Bratović iz SFK 2000 Sarajevo, dok je priznanje za najboljeg golmana proglašen golman Sarajeva Hamza Muharemović.  Posebna nagrada, za najbolji nastup na turniru, otišla je u ruke Abdulaha Šatrovića, fudbalera DiaBiH. Fer-plej priznanje pripalo je ekipi ŠF BAAP Sportivo.

Takmičenje na drugom Festivalu sporta, koji je ove godine imao međunarodni karakter, okončano je finalnim utakmicama rukometaša i rukometašica.

Trebjesa iz Nikšića trijumfovala je u ženskoj konkurenciji. Feniks iz Podgorice bio je drugi, Turbina iz Jablanice treća, dok su Hadžići završili na četvrtoj poziciji. Emela Bajramović iz Turbine bila je najbolja igračica. Anđeli Gazivodi (Feniks) pripala je nagrada za najboljeg golmana, dok je  Anđela Gezović (Trebjesa) bila najbolji strijelac.

Rukometaši Radničkog iz Goražda pobjednici su muškog turnira. Čelik junior je bio drugi, Respekt treći, a Briješću je pripala četvrta pozicija. Amer Šahinović (Radnički) proglašen je najboljim igračem turnira. Priznanje za najboljeg golmana završilo je u rukama Džana Čelje (Čelik junior), dok je Damir Borčak (Radnički) bio najefikasniji igrač turnira.

Specijalna priznanja pripala su Andrei Medojević (Feniks) i Nedimu Krajišniku  (Respekt), kao najmlađim igračima na turniru (rođeni 2008. godine). Posebnu zahvalnicu i priznanje za 50 godina rada u rukometu dobio je Adil Tabak.

-Ponosni smo što smo u odnosu na prošlu godinu uspjeli podići nivo i kvalitet takmičenja, te što smo uspjeli u naumu da učešće na manifestaciji bude besplatno i iskreno se nadamo da će tako biti i u budućnosti. Već naredne godine želimo napraviti korak dalje u organizaciji. Cilj će nam biti da takmičenja u svim sportovima budu međunarodnog karaktera - rekao je Emir Memić, predsjednik organizacionog odbora Festivala sporta.