XS
SM
MD
LG

Radnički igra protiv Flore iz Talina u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope

RadničkiVicešampion Srbije na lidera estonskog prvenstva; foto: Vanja Keser

Za prolaz u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope niški Radnički će se boriti sa klubom Flora iz Talina, odlučio je žreb, a u prvom meču, zakazanom za 11. jul, Nišlije će biti domaćini. Revanš u Estoniji je na programu 18. jula. 

Žreb u Nionu doneo je upravo ono što strateg Radničkog Nenad Lalatović nije želeo, a to je rivala kome je prvenstvo u toku. Flora je trenutno prvoplasirani tim najjače lige u Estoniji, ali je odigrano tek 15 od 36 kola.

Do sada je ekipa iz Talina samo po jednom izgubila i remizirala, pa je od prvog pratioca 5 bodova daleko. 

Flora je trofejni klub, s obzirom na to da u svojim vitrinama ima 10 trofeja namenjenih prvaku države, 7 osvajaču Kupa i 9 Super kupa. Sastavljena je mahom od domaćih igrača i, prema specijalizovanom sajtu Transfer market, u redovima ima samo jednog stranca, Finca Anselmi Nurmela. I pored velikih rezultata na domaćoj sceni, klub iz prestonice Estonije na međunarodnim takmičenjima nema gotovo nikakvih uspeha i nalazi se na 253. mestu rang liste UEFA.

Prema podacima Transfer marketa niški sastav je nešto više od 3 puta skuplji od rivala.

Ekipu predvodi neobično mladi trener Jirgena Hena. Estonac je sa svega 28 godina okačio kopačke u klin, pa je sada, kao 32-godišnjak, na čelu prvog tima trofejnog kluba.

Njegov tim igra jako napadački fudbal - u dosadašnjih 15 kola prvenstva dao je čak 50 golova, za šta je vicešampionu Srbije prošle sezone bilo potrebno 26 superligaških duela. Flora je u poslednjoj utakmici slavila sa 8:3, meč pre toga dobila sa 4:0, a umela je ove sezone da pobeđuje i sa 5:0 i 6:0.

Podsetimo, iako je trebalo da u isto vreme kada za prvo bude održan žreb i za drugo kolo, on je ipak odložen za sutra. Tako će u sredu, 19. juna biti poznato i sa kim će igrati Radnički ukoliko savlada Estonce.