XS
SM
MD
LG

Stvaranje novih NO.1 u Višegradu, Goraždu i Čajniču

Foto: FB stranica Golmanska akademija NO. 1 - BiH

Tanka crta između heroja i tragičara je kod svakog golmana,  a Golmanska akademija „NO. 1“ iz Višegrada priprema buduće čuvare mreže za sve izazove koji ih očekuju.

Svi klinci koji počinju da treniraju fudbal za svog omiljenog igrača biraju uglavnom glavne zvijezde poput Ronalda, Mesija, Azara. Rijetko ko se od njih odluči za golmana, jer kako nagovoriti nekoga ko tek počinje da prati utakmice da mu omiljeni bude jedan od najboljih svjetskih golmana poput Bufona, Nojera, Kepe, a dva vikenda ranije je primio tri gola. Ipak će im privlačniji biti napadač koji je donio pobjedu i tu je glavni problem golmana. Mogu odbraniti i 16 šuteva protivničke ekipe kao Hauard na Svjetskom prvenstvu 2014. godine protiv Belgije, ali više će ih pamtiti po onom jednom što nisu odbranili.

Naravno nijedna ekipa nije postala šampion bez vrhunskog golmana, onog što je pravio razliku, što je skidao 100% šanse, branio penale u ključnim momentima.  Dudek je svojim odbranama penala protiv „Milana“ donio „Liverpulu“ titulu prvaka Evrope 2005. godine, a primio je tri gola na istom tom meču. Naš prostor je dao mnoge sjajne golmane od čuvenog Beare, preko Pantelića i Marića, Dike Stojanovića, a sada Oblaka, Handanovića. Sve više se posvećuje pažnje razvoju golmana od prvih treninga i jedan od takvih primjera je i Golmanska akademija „NO.1“ iz Višegrada.

Uskoro će i prvi rođendan ovoj akademiji, a već su ostvarili zapažene rezultate u regionu. Trener Vladimir Marić ističe da su počeli sa tri člana, a sada imaju 25 dječaka i djevojčica među stativama.

Sada radimo u Višegradu, Goraždu, Čajniču i u tim gradovima smo naišli na razumjevanje ljudi u klubovima i školama fudbala. Ciljevi su nam stručno usavršavanje i pružanje djeci još većeg znanja “ – kazao je Marić.

Foto: FB stranica Golmanska akademija NO. 1 - BiH

Iako rad u tri opštine zahtjeva svakodnevno putovanje, to ne spriječava rukovodvstvo ove akademije da rade još motivisanije i bolje, a pokazatelj toga su rezultati.

Poziv reprezentacije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine dobio je četrnaestogodišnji Filip Cuca iz FK “Drina HE” Višegrad, a četiri godine mlađu Luka Đurđević iz “FK Stakorina” Čajniče nastupio je na izbornom kampu FK “Partizan” iz Beograda. Članovi ove akademije su nedavno uzeli učešće u “Ratu vratara” u Splitu i tu je Amin Peštek iz Goražda osvojio zlatnu medalju u konkurenciji dječaka rođenih 2009. godine, dok je Matija Tomić iz Višegrada bio šesti u godinu dana mlađoj kategoriji “ – dodao je Marić.

Golmanska akademija “NO. 1” učestvuje na sve više turnira u regionu i donosi odličja sa tih takmičenja, a ono što je najbitnije stvara golmane za odlične rezultate u budućnosti i ko zna možda buduće brojeve 1 u reprezentaciji.