XS
SM
MD
LG

Srpske košarkašice ubjedljivo do polufinala

Foto: fiba.basketball

Košarkašice Srbije savladale su reprezentaciju Švedske sa 87:49  (21:12, 22:9, 21:12, 23:16) u „Štark areni“ u Beogradu i plasirale se u polufinale Evropskog prvenstva gdje će igrati protiv Španije, dok će se u drugom polufinalu sastati Francuska i Velika Britanija.

Ana Dabović je sjajno otvorila utakmicu i najzaslužnija je stečenu prednost, koju su domaće košarkašice održavale do kraja. U prvih deset minuta to je išlo do +14, onda su Jovanović, Čađo i Petrović povećale na preko 20 razlike i tim Marine Maljković je to lagano održavao. Početkom zadnje četvrtine probijena je granica i od 30 poena razlike. Na kraju je završilo 87:49  i Srbije izborila polufinale protiv Španije i plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Ana je bila najefikasnija sa 19 poena, Crvendakić i Bruks su imale po 11, a Čađo 10, na drugoj strani Eldebrink 12, Magariti 11.

Duel Francuske i Belgije bio je svakako najneizvjesniji od svih četvrtfinalnih parova, a nije slutilo da će tako biti nakon vođstva Francuske od 25:9.  Ipak prije kraja prvog poluvremena Belgija je povela sa jedan razlike. U narednom periodu košarkašice u plavim dresovima su imale konstantno vođstvo, da bi Belgijanke vodile pri kraju utakmice, ali je deset sekundi prije isteka vremena Hartli pogodila trojku za produžetke. Tu su se bolje snašle Francuskinje i slavile su sa 84:80 i tako idu na Veliku Britaniju u polufinalu. Najbolja na meču bila je Gruda sa 33 poena i deset skokova, Epupa je imala 13, a Hartli 12, dok je na drugoj strani Meseman postigla 24, Mestdag 16, Alemand 15, Raman i Liskens po 10. 

Polufinalni mečevi su na programu u subotu.