XS
SM
MD
LG

Tokio sve bliže, slijede ključna takmičenja za vize

Foto: swimswam.com

Ljetnje olimpijske igre u Tokiju počinju 24. jula naredne godine i svi sportisti imaju nešto malo više od godinu dana da obezbijede plasman na najvažnije sportsko takmičenje.  Neki su već to uradili, a što se tiče ekipnih sportova iz država bivše Jugoslavije samo su vaterpolisti Srbije zasad ovjerili put u Japan.

Ovaj pregled možemo početi upravo sa vaterpolistima Srbije koji su po velikom pljusku u Beogradu savladali selekciju Hrvatske u finalu Svjetske lige i tako načinili prvi korak ka odbrani olimpijskog zlata. Put Tokija će vjerovatno kroz naredna takmičenja krenuti i reprezentacije Hrvatske i Crne Gore. Već sledeća šansa je Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji od 14. do 27. jula kada će najbolje dvije ekipe izboriti plasman na Igre, a preostale šanse su Evropsko prvenstvo u januaru i olimpijske kvalifikacije krajem marta i početkom aprila.

Što se tiče košarke u muškoj konkurenciji Srbija i Crna Gora će učestovati na Svjetskom prvenstvu u Kini u septembru i cij je da budu u dvije najbolje evropske ekipe. Naravno poslije toga slijede i kvalifikacije za Igre, gdje bi im se mogle priključiti Hrvatska i Slovenija po rang listi. Što se tiče ženske košarke Srbija je plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva na domaćem terenu izborila kvalifikacije na kojima ne bi trebalo biti problema oko plasmana u glavni grad Zemlje izlazeće Sunca. Tu vrijedi pravo spomenuti i basketaše koji će po prvi put igrati na Olimpijskim igrama, a muške ekipe Srbije i Slovenije su veliki favoriti da se nađu tamo.

Foto: VSS

U odbojci su se desile promjene u kvalifikacionom sistemu i lakše je nego ranije otići na Igre, a već početkom avgusta znaćemo pola ekipa učesnici u obje konkurencije. Kod djevojaka tu je iz regije samo Srbija i kao svjetski prvak i olimpijski vicešampion ne bi trebalo biti problema oko plasmana.  Tim Zorana Terzića će od 1. do 4. avgusta igrati u Poljskoj protiv domaćina, Tajlanda i Portorika i pobjednik iz te grupe ide put Azije. Što se tiče muškaraca Srbija će od 9. do 11. avgusta igrati u Italiji sa domaćinom, Australijom i Kamerunom, dok će Slovenci u Poljsku sa tom selekcijom, te Francuskom i Tunisom. Naravno i poslije toga slijedi još jedna prilika, koja će biti mnogo teža, jer se igraju kontinentalne kvalifikacije i samo jedna ekipa će obezbijediti vizu.

Prelazimo na rukomet gdje su Hrvati osigurali plasman u kvalifikacije, ali sada na Evropskom prvenstvu ukoliko osvoje zlato mogu i direktno u Tokio. Naravno tu priliku imaju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, ali kao što će to biti teško, biće velika borba i za mjesta koja vode u kvalifikacije.  

Sa druge strane rukometašice igraju na Svjetskom prvenstvu u Japanu i najbolja selekcija će izboriti plasman u istu tu zemlju samo na Olimpijskim igrama, dok će biti velika borba do sedmog mjesta koja garantuju plasman u kvalifikacije. Tu će šansu tražiti Srbija i Slovenija koje su u istoj grupi, te Crna Gora.

Ostaje nam fudbal i tu nijedna reprezentacija nije izborila plasman, dok za ostale ekipne sportove poput bejzbola, softbola, ragbija i  hokeja na travi šansi gotovo i da nema. Vrijedno je i napomenuti da su u ekipnim sportovima u Riju 2016. godine zlato osvojili srpski vaterpolisti, srebro srpske odbojkašice i košarkaši, hrvatski vaterpolisti, a bronzu srpske košarkašice.