XS
SM
MD
LG

Željo slabiji u odnosu na prošlu sezonu

Zoran Ćurguz /foto: S. Pašalić

Fudbaleri Željezničara u prošli petak, 5. jula počeli su pripreme za svoju treću prvoligašku sezonu posle fantastičnog uspeha, osvajanja trećeg mesta u prethodnom šampionatu, ali i trofeja u Kupu Grada Banjaluka protiv Borca.

Šef stručnog štaba Zoran Ćurguz na prvom okupljanju je imao 24 igrača, a ono što je jasno prvoligaš s banjalučkog Predgrađa će u novo prvenstvo Republike Srpske ući oslabljen i sa znatno izmenjenim igračkim kadrom. Klub su ovog leta napustili Milan Milanović (Portugalija), Adonis Bilal (Krupa), Luka Kulenović (Osijek), Nebojša Babić (Kozara), Bojan Marković i Dejan Bosančić (Borac, Banjaluka).

-Biće teško nadomestiti odlazak čak šestorice kvalitetnih i pouzdanih fudbalera, standardnih prvotimaca, ali moramo da se borimo i tražimo izlaz iz situacije. Nadam se da ćemo uspeti da dovedemo adekvatna pojačanja koja će da popune nastale praznine u našoj ekipi. Najmanji problem ćemo imati u defanzivi, poslednju liniju ćemo popuniti iz vlastitih redove, međutim odlazak dva vezna igrača i dva napadača je malo veći problem i hendikep – rekao je trener Željezničara Zoran Ćurguz.

Na Predgrađu se mogu videti i dva nova imena, reč je o iskusnom vezisti Danijelu Majkiću, povratniku iz Grčke i defanzivcu Bojanu Sladojeviću koji je stigao iz Slobode iz Mrkonjić Grada.

-Moramo da nađemo još kvalitetnih pojačanja za naredni šampionat Republike Srpske koji će biti i te kako zanimljiv i uzbudljiv jer će prvi put igrati samo deset klubova. Očekuju nas veliki izazovi i zato spremni moramo da dočekamo start novog prvenstva – dodao je Ćurguz.

Ono što hrabri trenera prvoligaša Republike Srpske s banjalučkog Predgrađa jeste pozicija na golu.

-Tu smo definitivno najjači i za budučnost ne treba da brinemo. Pored iskusnog Asmira Avdukića u konkurenciji za prvog golmana su talentovani Nikola Ćetković i Aleksa Stupar, a priključili smo i mlađanog Popovića iz omladinskog pogona. Prvom timu smo dodali i nekolicinu talentovanih juniora i kadeta poput Đogića, Stijakovića, Blanuše, Radića… Oni bi trebalo da stasavaju uz one igrači koji su ostali kao što su: Šaula, Kuprešak, Marjanović, Jovandić, Sladojević, Petrović, Malić, Čolić, Kalabić, Pavlović, Bastić, Ružičić, Teodorović… Još ako uspemo da zadržimo Kuzmanovića bila bi to velika stvar za nas – kaže Ćurguz.

Nekada omladinski reprezentativac Republike Srpske koji je ponikao u banjalučkom Borcu Nemanja Bamburać od početka priprema trenira na Predgrađu, ali je još uvek neizvesno da li će i postati član Željezničara. Bamburać je seniorsku karijeru gradio u drugoligašu Karanovcu, a minulu polusezonu nastupao je za prvoligaša Modriča Alfu.

-U narednih nekoliko dana videćemo da li će Bamburać ostati sa nama – rekao je Ćurguz.

Celokupne pripreme igrači Željezničara odradiće na svom terenu u Banjaluci, a planiraju da odigraju i pet kontrolnih utakmica za proveru forme.

-Treniraćemo kombinovano na našem terenu i u teretani, planirali smo 40 treninga do početka prvenstva 10. avgusta. Već smo i dogovorili neke utakmice, startovaćemo protiv drugoligaša Ljubića 17. jula, tri dana kasnije igramo protiv Kozare na turniru u Dubravama, za termin 24. jul tražimo protivnika, dok smo generalnu probu zakazali za 3. avgust, a protivnik će nam biti drugoligaš Sloga iz Doboja. Sada čekamo izvlačenje takmičarskih brojeva i da vidimo raspored prvenstvenih utakmica – rekao je na kraju strateg Željezničara Zoran Ćurguz.

Sportski žurnal 


Borac 2 : 0 Rudar Prijedor
Podrinje 3 : 3 Kozara
Sloga 5 : 1 Željezničar Sport team
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 32 25 5 2 80
2 Sloga 32 18 6 8 60
3 Željezničar Sport team 32 16 3 13 51
4 Rudar Prijedor 32 13 8 11 47
5 Kozara 32 12 9 11 45
6 Podrinje 32 9 6 17 33