XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za ''Fedal'' na Vimbldonu i to nakon 11 godina

Foto: Youtube

Dosadašnji dio Vimbldona i nije bio pretjerano uzbudljiv ali završnica bi morala biti fenomenalna. U petak su na programu polufinala kod muškaraca. Novak igra protiv Bautiste a drugo polufinale će biti spektakl. Nakon 11 godina na Vimbldonu ćemo gledati ''Fedal''.

Kada je izašao žrijeb, gotovo su svi stručnjaci konstatovali da se treba desiti pravo sportsko čudo pa da Nadal i Federer ne zaigraju u polufinalu. Rafa je izgubio set od Kirijosa, Rodžer od Nišikorija i Herisa, ali generalno su dosta sigurno došli do polufinala.

Biće to njihov 40. meč. Rafa vodi 24-15 u pobjedama. Do sada su igrali tri puta na travi. Bila su to tri finala Vimbldona i to tri finala Vimbldona zaredom. Bilo je to u periodu između 2006. godine i 2008. godine. Prva dva finala dobio je Fedeks a treće Rafa. Od tog finala nisu se sastali nikad više na Vimbldonu, što je zaista nevjerovatno ako znamo o kakvim se veličinama radi.

Prvo finale odigrali su 2006. godine. Tada je Rafa bio izuzetno mlad. Bio je već tada dominantan na šljaci ali mu je to bio rezultat karijere na travi. Federer ga je oduvao u prvom setu i dobio ga je sa 6-0. Međutim, Rafa se nije predavao i proigrao je u nastavku meča. I drugi i treći set otišli su u taj brejk. Drugi set dobio je Federer a u trećem Rafa. Fedeks je dobio četvrti set sa 6-3 te je osvojio titulu.

Sastali su se u finalu i naredne godine. Tada smo gledali mnogo mnogo uzbudljiviji meč. Prvi set dobio je Federer u taj brejku sa 7-6. Nadal je dobio drugi sa 6-4 a Federer je dobio treći sa 7-6. Rafa je bio dominantan u četvrtom setu te ga je dobio sa 6-2. Međutim, Federer je peti set dobio sa 6-2 i odbranio trofej. Treba reći da se Rafa povrijedio u toku finala. Povrijedio je koljeno desne noge i imao je problema u petom setu. Nije mogao da servira kako treba jer nije mogao da doskoči lijepo na nogu.

Sledeće 2008. godine, gledali smo jedno od najspektakularnijih finala Vimbldona svih vremena. Rafa je sjajno otvorio meč i dobio je prva dva seta sa po 6-4. Rodžer je uzvratio te naredna dva dobio u taj brejkovima sa 7-6. Peti set riješen je na razliku a dobio ga je Rafa sa 9-7. Taj meč će po mnogo čemu ostati spektakularan. Meč je u par navrata prekidan radi kiše jer tada nije bilo krova na ''Centralnom terenu''. Meč se odužio do kasnih večernjih sati. Na kraju se igralo sa bijelim loptama da bi se bolje vidjele. Završilo se skoro oko 22h po lokalnom vremenu i na kraju je Rafa slavio. Taj meč je promijenio Vimbldon jer su nakon tog meča organizatori odlučili da izgrade krov na Centralnom terenu.

Od tog meča prošlo je 11 godina i pitanje je koliko su ti mečevi pokazatelji bilo čega. I uslovi na Vimbldonu su drugačiji a i sami teniseri su stariji i iskusniji. I jedan i drugi su sigurni dosta ove godine. Nadal igra bolje nego ikad na travi a Federer je na momente djelovao nešto nesigurnije ali ništa strašno. 

Što se tiče samih uslova, mogli bi oni biti itekako bitan faktor. Naime, trava je sporija nego ikad, bar tako kažu i teniseri ali i reporteri sa lica mjesta. Približnija je sada šljaci nego brzim podlogama.  Samim tim rastu anse Rafe da dobije ovaj meč. Rodžer jeste kroz karijeru bio bolji mnogo na travi ali Nadal sada djeluje bolje. 

U svakom slučaju očekuje nas pravi septakl. Gotovo je nemoguće očekivati da bude 3-0 za nekoga. Očekuje nas sigurno bar četiri seta vrhunskog tenisa a ko zna, možda ode i u svih pet. 

Kako god, ovaj meč se ne smije propustiti. Kad smo u njihovom prajmu čekali 11 godina na duel na Vimbldonu, ko zna da li ćemo ih ikada više gledati u ''hramu tenisa'' kakav je Vimbldon.