XS
SM
MD
LG

Vrijeme za klasik u kome je Nole favorit

Malo po malo došli smo do završnice Vimbldona. Ostalo je još samo da se odigra veliko finale. A to finale biće pravi teniski klasik jer se u njemu sastaju, branilac titule, Novak Đoković i Rodžer Federer.

Foto: ATP Tour

Nole i Rodžer igrali su do sada 47 puta a ovo je 48. epizoda velikog serijala rivalstva dva sjajna tenisera. Nole vodi 25-22 u pobjedama. Na travi su igrali do sada tri meča. Sva tri su bila na Vimbldonu. Prvi meč u polufinalu 2012. godine, dobio je Federer sa 3-1. Potom su igrali i dva finala. Oba je dobio Nole. Prvo je 2014. godine dobio sa 3-2 a onda i godinu dana kasnije sa 3-1.

Prvi meč dobio je Rodžer sa 6-3, 3-6, 6-4 i 6-3. U tom meču Rodžer je servirao gotovo pa perfektno. Sa druge strane, Nole je veoma loše riternirao. Radi toga je Federer izgledao dominantno i na kraju je potpuno zasluženo diboo taj meč. Kasnije je u finalu dobio i Mareja te je došao do prvog mjesta na listi.

Finale 2014. godine je bilo epsko i uz ono polufinale US Opena 2011.(kada je Nole gubio 2-0 u setovima, kada je gubio 5-3 u trećem te je imao Federer 40-15 na svom servisu ali je Nole okrenuo). U finalu Vimbldona gledali smo pet spektakularnih setova. Đoković je slavio sa 6-7, 6-4, 7-6, 5-7 i 6-4. I jedan i drugi su imali dobrih momenata a ključan je bio drugi servis Federera. Rodđer se tu mnogo mučio a Nole je opet koristio sjajno šanse i sjajno riternirao drugi servis Federera. Noletov drugi servis funkcionisao sjajno i Nole je na kraju slavio.

I sledeće godine igrali su u finalu. I opet je bila drama ali ovaj put u četiri seta. Slavio je Nole sa 7-6, 6-7, 6-4 i 6-4. I opet je bitan faktor bio drugi servis Federera gdje se dosta mučio a Nole je opet sjajno šanse koristio. Nole je minimalno griješio u tom meču. Federer je probavao biti agresivan. Imao je više vinera radi toga ali i 20 grešaka više pa ga je ta agresivnost koštala.

Nole sjajno servira tokom cijelog turnira i dobro ga služi i igra na drugom servisu. Problema na prvom servisu imao je faktički samo u meču sa Hurkačem gdje je izgubio set. Sjajan je u ključnim poenima što govori i činjenica da je spasio veliku većinu brejk lopti i samo je četiri puta gibio servise. Odličan je i u realizaciji brejk lopti, izuzev pomenutog meča sa Hurkačem. Odnos vinera i grešaka je takođe sjajan. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je Nole jako dobar na mreži. Bilo je grešaka ali je mnogo puta išao na mrežu i vidio se napredak u tom segmenut, koji je toliko mučio Noleta kroz karijeru. Ko zna možda je to i radi prisustva Gorana Ivaniševića u timu.

Federer je imao problema tokom turnira i gubio je po set u tri meča. Međutim, ako mu gledate statističke parametre, sve to izgleda jako impresivno. Sjajan servis, odličan odnos vinera i grešaka a posebno impresivan je ritern. Federer tokom cijelog turnira fenomenalno riternira a pogotovo je to bilo vidljivo u meču sa Rafom u polufinalu. I sam Rafa je rekao da je impresivno kako je Rodžer riternirao u ovom meču. No ima čak i slaba strana u igri Federera. Vjerovali ili ne, servis volej igra, odnosno igra na mreži. Jeste u velikom procentu imao uspjeha u takvoj igri ali je Federer imao i baš krupnih grešaka.

Servis će igrati veliku ulogu i nedelju. Naravno, ritern je sa servisom povezan. Nole je ponajbolji riterner svih vremena a na ovom turniru je i Federer briljantan. Obojica su servirali sjajno pa je čak moguće i dosta taj brejkova u velikom finalu. Nole će sigurno forsirati svoj bekend koji mu je dosta dobrih stvari donosio u karijeri. Forhend je dobar tokom Vimbldona ali je znao ući u seriju grešaka iz forhenda. Tako je bilo i u meču sa Bautistom. 

Vjerovatno će zato i sam Federer napadati više Novakov forhend. Nekako je logično da Nole pokuša malo forsirati drop štovoe. Prije svega radi Federerovih godina. jeste i dalje brz ali konstantno ne može toliko trčati. Federer će sigurno pokušati skratiti poene koliko god je to moguće. Njemu duže razmjene smanjuju šansu za poen. Tako je bilo i sa Nadalom. Forsiraće opet servis volej igru a Nole mora probati da mu takvu igru osujeti. To može prije svega fantastičnim riternima a onda i svojom brzinom. Nole stiže i vraća gotovo sve pa je nekada potrebno odigrati i više smečeva/voleja da bi se došlo do poena. Uz neka kašljucanja Federera na mreži kroz turnir, tu se nekako nazire šansica za razbijanje ritma kod Federera i stvaranje nervoze. Da se razumijemo, neće ga Nole dobiti isključivo radi toga ali sa par takvih poena, može izbaciti protivnika iz ritma.

Nole će sigurno pokušati uvući meč u neku dužu razmijenu. Pogotovo će to probati raditi na servisima Federera. Na neki način probaće raditi ono što je Bautista radio njemu. Čekaće grešku rivala. Federer će sigurno napadati i u tim napadima praviti i greške. Đoković ga je tako izluđivao i pobjeđivao i dok je Federer bio mnogo mlađi pa ne treba čuditi ako nešto slično uradi i sad.

Kako god se okrene, Nole je sigurno favorit u ovom finalu. Federera se ne smije nikad otpisati ali bilo bi veliko iznenađenje ako Nole ovaj meč izgubi. Sve je na njegovoj strani samo ako bude dobro servirao. Teško je očekivati da se ovo završi u tri seta pa je neka interna prognoza 3-1 za Novaka. 

U svakom slučaju trebamo uživati u spektaklu i još jednom klasiku. Neće još mnogo klasika između ove dvojice biti. Zato treba uživati u njihovim mečevima koji su preostali ma za koga navijali. Iako bih iz ugla navijača Novaka volio da finale bude jednosmjerna ulica, kao ljubitelj tenisa volio bih da bude drama veća nego 2014. kada su igrali pet setova. Neka bude i takva drama ali neka i pobjednik bude isti.