XS
SM
MD
LG

Kupovalo se, prodavalo se, kreće trka za titulu

FK Borac

Letnja pauza je završena, klubovi, njih dvanaest, svako sa svojim ambicijama i problemima, ulaze u novu premijerligašku sezonu, osamnaestu po redu od kada je u “Dejtonskoj zemlji” ujedinjen fudbal, 23. maja 2002. godine. Dakle, zajedničko takmičenja klubova iz Republike Srpske i Federacije BiH u sezoni 2019/20. postaje punoletno!

Kao i prethodnih sezona i u ovoj kao glavni konkurenti za najviši plasman i trofeje nameću se dva sarajevska i dva hercegovačka kluba: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg, a elita će biti dodatno atraktivnija i uzbudljivija povratkom banjalučkog Borca i mostarskog Veleža, dva velikana iz jugoslovenskog doba, koji su u prošlim entitetskim prvenstvima osvajali titule.

Šampionsku krunu, ali i trofej u Kupu BiH braniće Sarajevo koje je sa trenerom Husrefom Musemićem prvi put stiglo do duple krune, prekinuvši niz mostarskih “plemića” od tri titule zaredom. Zrinjski je trenutno najtrofejniji klub sa šest “zvezdica”, dok Željezničar titulu čeka sedam godina.

Republika Srpska i u ovoj sezoni imaće tri predstavnika kao i prethodne, uz bijeljinski Radnik i Zvijezdu-09 iz Etno sela Stanišići treći klub je banjalučki Borac, koji je zauzeo mesto Krupe, ekipe koja je ispala iz elitnog takmičenja minulog leta. Semberci su već počeli novu sezonu evropskim utakmicama sa slovačkim predstavnikom u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu Spartakom iz Trnave.

-Osvajanjem petog mesta u prošlom šampionatu izborili smo plasman, drugi put u svojoj istoriji, na međunarodnu scenu. Bilo bi lepo kada bi i u novom prvenstvu uspeli, da li putem tabele ili Kupa, da ponovo izborimo Evropu. Imamo kontinuitet i želimo da ostanemo u vrhu fudbala BiH. Nadamo se da će sezona koja je pred nama biti podjednako uspešna kao i prethodne, pogotovo poslednja. Ovaj tim može mnogo, imamo generaciju sjajnih fudbalera i verujemo u nastavak dobrih igara, rezultata i uspeha našeg kluba – rekao je trener Radnika Mladen Žižović.

Borac se u elitu četvrti put vraća kao šampion Republike Srpske što sa sobom nosi određeno breme. Crveno-plavi su se tokom letnjeg prelaznog roka izuzetno pojačali sa nekadašnjim igračima Crvene zvezde i Partizana, bivšim reprezentativcem Srbije i stvaraju tim za velika dela.

-Borčeve ambicije su uvek najviše, ali fudbal je proces i potrebno je vreme da se nove kockice slože u mozaik. Biće to sve u najboljem redu. Možda rezultati u pripremnim utakmicama nisu pokazali kakav tim imamo, ali kada dođu zvanične utakmice verujem da ćemo biti oni pravi, kakvi svi očekujemo. Pred nama je izuzetno naporna i zahtevna sezona u kojoj ćemo nastojati da stabilizujemo klub u takmičarskom sektoru i udarimo čvrste temelje za neka buduća vremena u kojima Borac želi da napadne trofeje i plasman u Evropu – istakao je šef stručnog štaba jedinog krajiškog premijerligaša Branislav Krunić.

Prošlogodišnji šampion Republike Srpske Zvijezda-09 ovog leta je mnogo menjao u igračkom kadru, stigao je i novi trener Boris Savić. U klubu iz Etno sela Stanišići se nadaju da će uspeti da obezbede opstanak kao i u debitantskoj sezoni.

-Objektivno, nadamo se da možemo da se izborimo za jednu od pozicija u sredini tabele, mada će prvenstvo biti i te kako izazovno i teško. Svaka utakmica biće ustvari derbi, imati prefiks kvalifikacione, svaki bod dragocen i važan na svoj način. Pokušaćemo da ostvarimo zacrtane takmičarske ambicije i još jednu sezonu učinimo uspešnom za klub. Konkurencija je zaista žestoka, mi smo tokom priprema dobro i kvalitetno radili i nadamo se da ćemo već od prve utakmice sa Tuzla sitijem pokazati naš potencijal – izjavio je Boris Savić, trener crveno-belih iz Semberije.

Što se tiče borbe za opstanak ona će da bude podjednako zanimljiva kao i bitke za titulu. Pored imenovanih favorita nikada, ni u kom slučaju, ne treba otpisati ni dva stara jugoslovenska prvoligaša, Slobodu iz Tuzle i zenički Čelik, koji u svakom trenutku, kao i Borac, favoritima mogu da pomrse račune. Pored Zvijezde-09 kao klubove koji će boriti za opstanak fudbalska javnost u BiH obeležila je Maldost iz Doboja kod Kaknja, ali i Tuzla siti.

U svakom slučaju pred nama je zanimljiva i uzbudljiva nova, osamnaesta po redu, premijerligaška sezona u fudbalu sa tri srpska kluba…

ŠAMPIONI

2003. Leotar (Trebinje)

2004. Široki Brijeg

2005. Zrinjski (Mostar)

2006. Široki Brijeg

2007. Sarajevo

2008. Modriča Maksima

2009. Zrinjski (Mostar)

2010. Željezničar (Sarajevo)

2011. Borac (Banjaluka)

2012. Željezničar (Sarajevo)

2013. Željezničar (Sarajevo)

2014. Zrinjski (Mostar)

2015. Sarajevo

2016. Zrinjski (Mostar)

2017. Zrinjski (Mostar)

2018. Zrinjski (Mostar)

2019. Sarajevo

 

 

Parovi 1. kola

 

U prvom kolu Premijer lige BiH se sastaju, subota (20. jul): Mostar: Velež – Mladost (DK) (17.30 časova), Ugljevik: Zvijezda-09 – Tuzla siti (17.30), Sarajevo: Željezničar – Borac (20.30), nedelja (21. jul): Sarajevo: Sarajevo – Zrinjski (19.00), Tuzla: Sloboda – Radnik (20.30), ponedeljak (22. jul): Široki Brijeg:  Široki Brijeg – Čelik (21.00).

 

 

 

LIČNE KARTE PREMIJERLIGAŠA BiH ZA SEZONU 2019/20.

BORAC (BANjALUKA)

Osnovan: 1926. godine

Adresa: Vladike Platona 6, Banjaluka

Telefon: 051/926 – 245

Stadion: Gradski

Kapacitet: 9.730

Klupska boja: crveno-plava

Predsednik: Vico Zeljković

Direktor: Dejan Lukendić

Generalni sekretar: Danijela Knežević

Trener: Branislav Krunić

Pomoćnici: Darko Maletić, Miljan Bajić, Radovan Gajić (golmani), Vladimir Damjanić (golmani).

Igrački kadar

Golmani: Mladen Lučić, Nemanja Trkulja, Marko Savatović, igrači: Nemanja Janičić, Siniša Dujaković, Vladan Danilović, Aleksandar Radulović, Nebojša Runić, Aleksandar Subić, Đorđe Ćosić, Vladimir Arsić, Denis Čomor, Stojan Vranješ, Zoran Milutinović, Marko Mirić, Dejan Bosančić, Ivan Crnov, Almedin Ziljkić, Demir Jakupović, Srđan Vujaklija, Bojan Marković, Saša Kajkut, Marko Jovanović.

 

RADNIK (BIJELJINA)

Godina osnivanja: 1945

Adresa: Balkanska bb, Bijeljina

Telefon: +387 55 201 338

Stadion: Gradski

Kapacitet: 4.000

Boja dresova: plava

Predsednik : Mladen Krstajić

Direktor: Nebojša Tomić

Generalni sekretar: Slobodan Đorđić

Šef stručnog štaba: Mladen Žižović

Treneri: Jovo Borković, Zoran Sofrenić (golmani).

Igrački kadar

Golmani: Dalibor Kozić, Igor Marković, Samed Hodžić, igrači: Miloš Simonović, Ivan Šubert, Marko Despotović, Mihailo Ilić, Slaviša Radović, Alem Merajić, Srđan Bečelić, Pavle Sušić, Nikola Popara, Faruk Gogić, Miloš Plavšić, Demir Peco, Aleksandar Vasić, Dejan Maksimović, Nedim Mekić, Velibor Đurić, Dino Mujkić, Kenan Delić, Dragan Živanović, Vladimir Bradonjić, Seid Zukić, Jovan Motika.

ZVIJEZDA-09 (ETNO SELO STANIŠIĆI)

Osnovana: 2009. godine

Adresa: Pavlovića put 32, Etno selo „Stanišići“ (Dvorovi)

Telefon: 065/584 – 366

Stadion: Novi Gradski u Ugljeviku

Kapacitet: 5.000

Klupska boja: crveno-bela

Predsednik: Borislav Stanišić

Direktor: Mišel Stojković

Sportski direktor: Bratislav Ristić

Generalni sekretar: Bojan Trifković

Trener: Boris Savić

Stručni štab: Milan Obrenović, Duško Vranešević, Saša Krsmanović (golmani), Saša Trišić (golmani).

Igrački kadar

Golmani: Darko Dejanović, Milun Avramović, igrači: Kristijan Tojčić, Haris Mehmedagić, Bojan Marković, Dževad Hamzić, Vladan Mandić, Kalku Augusto Korela Čagaj, Aleksandar Vojinović, Igor Blagojević, Ognjen Đelmić, Nemanja Parmaković, Fedor Predragović, Slaven Stjepanović, Mohamen Malela Bangura, Lukas Žunior, Badara Bađi.

 

MLADOST (DOBOJ-KAKANj)

Fudbalski klub Mladost (Doboj-Kakanj)

Osnovan: 1959. godine

Adresa: Milski put bb, Doboj-Kakanj

Telefon: 032/771 – 800

Stadion: Mladosti – Gradski

Kapacitet: 3.000

Klupska boja: crvena

Predsednik: Mensur Mušija

Direktor: Enes Bistrivoda

Generalni sekretar: Vehbija Begić

Trener: Elvedin Beganović

Stručni štab: Almir Hasanović, Kenan Hasagić (golmani).

Igrački kadar

Golmani: Emil Velić, Semir Bukvić, Tarik Abdulahović, igrači: Kenan Horić, Kenan Hreljić, Burak Jamak, Aladin Isaković, Emir Velić, Arnel Delić, Nemanja Nikolić, Branko Bajić, Šerif Hasić, Edin Biber, Amer Hiroš, Anes Vehab, Matijas Fanimo, Nemanja Dragutinović, Berat Ajildiz, Kemal Mujarić, Ahmad Ašaf, Bahrudin Atajić, Mario Crnički, Andrej Todorović.

 

TUZLA SITI

Osnovan: 1955. godine (kao Sloga, Simin Han)

Adresa: Zlatnih ljiljana 49, Tuzla

Telefon: 035/264 – 368

Stadion: „Tušanj“

Kapacitet: 15.000

Klupska boja: plavo-bela

Predsednik: Azmir Husić

Direktor: Saša Vugdalić

Sportski direktor: Almir Husić

Generalni sekretar: Muhamed Subašić

Trener: Milenko Bošnjaković

Stručni štab: Samir Adanalić, Mirsad Dedić (golmani).

 

Igrački kadar

 

Golmani: Azir Muminović, Nevres Fejzić, Benjamin Čalaković, igrači: Ivan Kostić, Darik Koble Moris, Jovo Kojić, Ermin Musić, Samir Efendić, Borislav Terzić, Samir Burić, Adis Hadžanović, Mirsad Hasanović, Ivan Sesar, Nemanja Stjepanović, Huso Karjašević, Nikola Mitrović, Ajdin Nukić, Almir Omerović, Nemanja Zlatković, Nasim Zitouni, Said Husejinović, Nermin Crnkić, Budimir Šarčević, Vojo Ubiparip, Mirsad Ramić, Dženis Beganović, Mirel Ibrahimović.

 

 

SLOBODA (TUZLA)

Osnovan: 1919. godine

Adresa: Trg Stara tržnica 10, Tuzla

Telefon: 035/258 – 058

Stadion: Tušanj

Kapacitet: 15.000

Klupska boja: crveno-crna

Predsednik: Senad Mujkanović

Direktor: Emir Ribić

Sportski direktor: Denis Karić

Generalni sekretar: Ekrem Ibrić

Trener: Mile Lazarević

Stručni štab: Gradimir Crnogorac, Edin Ribić (golmani).

Igrački kadar

Golmani: Nikola Lakić, Irfan Fejzić, igrači: Adnan Salihović, Dejan Uzelac, Edin Salkić, Adnan Mujkić, Anis Ramčilović, Perica Ivetić, Almir Bekić, Sabit Alispahić, Amar Beganović, Dušan Ristić, Petar Dodig, Josip Šantić, Omar Pršeš, Armin Hodžić, Marinko Rastoka, Dino Hodžić, Adnan Buljić, Semir Musić, Edis Smajić, Saša Maksimović, Samir Bekrić, Sadik Špljodić, Abid Mujagić, Toni Livačić, Adnan Osmanović, Amer Bekić.

 

ZRINjSKI (MOSTAR)

Osnovan: 1905. godine

Adresa: Stjepana Radića 49, Mostar

Telefon: 036/321 – 507

Stadion: Pod Bijelim brijegom

Kapacitet: 25.000

Klupska boja: bijela s crvenom lentom

Predsednik: Denis Lasić

Direktor: v. d. Ivan Beus

Sportski direktor: Danko Šulenta

Generalni sekretar: Darko Marić

Trener: Hari Vukas

Stručni štab: Dalibor Cvitanović, Mario Ivanković, Ivan Bubalo, Feđa Kulaglić (golmani).

 

Igrački kadar

Golmani: Ivan Brkić, Kenan Topolović, Antonio Soldo igrači: Renato Gojković, Slobodan Jakovljević, Jasmin Čeliković, Tomislav Barbarić, Dario Rugašević, Pero Stojkić, Mario Ticinović, Advan kadušić, Tomislav Barišić, Anoruo Uče, Edin Rustemović, Damir Zlomislić, Igor Savić, Frane Čirjak, Semir Pezer, Ivan Čurjurić, Damir Šovšić, Staniša Mandić, Miljan Govedarica, Kristijan Stanić, Marko Bencun, Irfan Hadžić, Ivan Lendrić.

 

ŠIROKI BRIJEG

Osnovan: 1948. godine (kao Mladost)

Adresa: Fra Didaka Buntića bb, Široki Brijeg

Telefon: 039/705 – 095

Stadion: „Pecara“

Kapacitet: 9.093

Klupska boja: plava

Predsjednik: Miro Kraljević

Direktor: Slaven Zelenika

Sportski direktor: Dalibor Šilić

Generalni sekretar: Dragan Soldo

Trener: Goce Sedloski

Pomoćnici: Denis Ćorić, Jure Ivanković, Mate Brekalo, Nenad Džidić (golmani).

 

Igrački kadar

Golmani: Dario Miškić, Martin Zlomislić, Josip Pehar, igrači: Bernardo Matić, Dominik Kovačić, Ante Hrkač, Ilija Mašić, Josip Barišić, Toni Nikić, Josip Kvesić, Dino Ćorić, Branimir Cipetić, Josip Bešlić, Ivan Enin, Danijel Kožul, Bože Vukoja, Mato Stanić, Luka Knežević, Bogdan Vastšuk, Mateo Marić, Mario Babić, Alen Jurilj, Zvonimir Vukoja, Petar Franjić, Domagoj Marušić, Stipe Jurić, Dražen Bagarić, Toni Jović.

 

ČELIK (ZENICA)

Osnovan: 1945. godine

Adresa: Bulevar Kulina Bana bb, Zenica

Telefon: 032/348 – 002

Stadion: Bilino polje

Kapacitet: 13.632

Klupska boja: crveno-crna

Predsednik: Ajdin Olgun

Direktor: Kajhari Kaja Čubuklu

Generalni sekretar: Amra Karapandžić

Trener: Hasan Ozer

Stručni štab: Ibro Hodžić, Almir Seferović, Goran Brašnić (golmani).

 

Igrački kadar

Golmani: Bojan Pavlović, Adis Nurković, Haris Jupić igrači: Vedran Vrhovac, Luka Miletić, Slavko Brekalo, Almin Ćubara, Tarik Isić, Enio Zilić, Ljubiša Pecelj, Karlos Fabijan Leon Filipeto, Petar Raguž, Marko Perišić, Paskal Okoli, Harun Vardo, Nermin Jamak, Vladimir Grahovac, Nikola Baban, Ševkija Rešić, Anel Dedić, Fenan Salčinović, Selim Žuna, Ermin Huseinbašić, Nermin hajdarević, Haris Dilaver, Ševko Okić, Almir Aganspahić, Ajdin Mahmutović, Ante Blažević.

SARAJEVO

Osnovan: 1946. godine

Adresa: Maršala Tita 38b, Sarajevo

Telefon: 033/664 - 262

Stadion: Koševo

Kapacitet: 34.500

Klupska boja: bordo

Predsednik: Valentin Ilievski

Direktor: Sabrina Buljubašić, Ken Čo, Ling Meng Kvong,

Sportski direktor: Emir Hadžić

Generalni sekretar: Mirza Hadžić

Trener: Husref Musemić

Stručni štab: Dženis Ćosić, Abdulah Oruč, Muhamed Džakmić, Adi Adilović (golmani).

 

Igrački kadar

Golmani: Vladan Kovačević, Belmin Dizdarević, Matej Marković, Elvis Džafić, igrači: Darko Lazić, Besim Šerbečić, Numan Kurdić, Amer Dupovac, Selmir Pidro, Bojan Letić, Halid Šabanović, Dušan Hodžić, Mufid Salčinović, Miloš Stanojević, Andrej Đokanović, Mirko Oremuš, Nebojša Gavrić, Alen Mustafić, Zoran Blagojević, Anel Hebibović, Aladin Šišić, Kenan Dervišagić, Amar Rahmanović, Dani Salčin, Benjamin Tatar, Slobodan Milanović, Natan, Krste Velkoski, Mersudin Ahmetović, Gedeon Guzina, Haris Handžić.

 

ŽELJEZNIČAR (SARAJEVO)

Osnovan: 1921. godine

Adresa: Zvornička 27, Sarajevo

Telefon: 033/660 – 133

Stadion: Grbavica

Kapacitet: 13.000

Klupska boja: plava

Predsednik: Admir Džubur

Direktor: v. d. Enis Džihanić

Generalni sekretar: Haris Alihodžić

Trener: Amar Osim

Stručni štab: Akmir Memić, Adin Mulaosmanović, Bakir Šerbo, Nedim Čović, Anel Hidić, Adnan Gušo (golmani)

 

Igrački kadar

Golmani: Vedran Kjosevski, Filip Erić, igrači: Kemal Osmanković, Enes Sipović, Jadranko Bogičević, Antonio Pavić, Srđan Stanić, Siniša Stevanović, Aldin Šehić, Sedad Subašić, Petar Bojo, Haris Hajdarević, Damir sadiković, Mladen Veselinović, Sinan Ramović, Mehmed Alispahić, Semir Dacić, Amer Mehić, Dženan Zajmović, Mustafa Mujezinović, Ermin Zec, Asim Zec, Sulejman Krpić.

 

VELEŽ (MOSTAR)

Osnovan: 1922. godine

Adresa: Adema Buća 6, Mostar

Telefon: 036/555 – 400

Stadion: Rođeni

Kapacitet: 6.000

Klupska boja: crvena

Predsednik: Šemsudin Hasić

Direktor: Džemil Šoše

Sportski direktor: Fazlija Puzić

Generalni sekretar: Senada Domazet

Trener: Ibro Rahimić

Stručni štab: Mustafa Kodro, Jasmin Trnovac, Nenad Melher (golmani)

Igrački kadar

Golmani: Slaviša Bogdanović, Adnan Bobić, Edis Rahimić, igrači: Maid Mrgan, Denis Zvonić, Uira Markez, Muharem Čivić, Elmir Kuduzović, Fernando dario Ferejra, Amar Alikadić, Mehmed Ćosić, Dino Hasanović, Samir Zeljković, Melvin Osmić, Seid Behram, Edo Vehabović, Adnan Dudić, Brandao, Sinan Samardžić, Haris Ovčina, Obren Cvijanović, Nusmir Fajić, Valmir Beriša.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8