XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Sudijski bratski debi

Foto: Youtube Printscreen

U svetskom i srpskom fudbalu, kroz dugodišnju istoriju je bilo mnogo rođene braće fudbalera, koji su zajedno ili pojedinačno, u različitim vremenima ostavili dubok trag u fudbalu. 

Evropa: Bobi i Džeki Čarlton, Geri i Fil Nevil (Engleska), Diter i Uli Henes, Mihael i Karl Hajnc Rumenige (Nemačka), Vili i Rene van der Kerkof, Frank i Ronald de Bur (Holandija), Mihael i Brajan Laudrup (Danska), Filipo i Simone Izagi (Italija)...

Srpska braća fudbaleri: Srđan i Zvezdan Čebinac. Bora, Miloš i Milorad Milutinović, Bora i Boško Đorđević, Zlatko i Zoran Vujović, Borislav i Zvjezdan Cvetković, Boško i Milko Đurovski, Ilija i Vladimir Ivić, Stefan i Marko Šćepović... 

Međutim, retko se događa da na jednoj utakmici fudbalsku pravdu, istovremeno dele dva rođena brata, kao u subotu u Beogradu na prvenstvenoj utakmici Super lige Srbije, Čukarički-Napredak 1:0.

Glavni sudija je bio Novak Simović (37), već afirmisani sudija iz elitne grupe, koju je formirao Fudbalski savez Srbije, a jedan od njegovih pomoćnika, mlađani Miloš Simović (31),  njegov rođeni brat, sudija prve kategorije. Novak, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja, već skoro deceniju bitiše na glavnoj sceni i uz toliko iskustva, možda, nije daleko dan kad će ući na vrata internacionalne scene, tamo gde su bili ili jesu: Dušan Maksimović, Zoran Petrović ili Milorad Mažić. Samim tim što je ukinuta starosna granica vrednosnog sistema najboljih sudija u Evropi ili je predlog u razmatranju. 

Miloš Simović (31) je kao sudija debitovao, uz svog starijeg brata, i njegovi elitni snovi će se tek ostvariti. Ima motiva na pretek. Miloš je, u vremenu odrastanja i aktivnnog igranja fudbala iz generacije "88. Igrao je, u mlađim kategorijama, zajedno sa Dušanom Tadićem, zvezdom Ajaksa i srpskog fudbala koji je svojim igrama Evropu digao na noge. Miloš će sve svoje neodigrane utakmice,  na velikoj sceni, odsuditi i kilometre i kilometre pretrčavati uz aut-liniju. Možda se on Tadić ponovo sretnu negde u Evropi, kao što su zajedno počinjali u Bačkoj Topoli. Vreme radi za njega.