XS
SM
MD
LG

Borac postaje prioritet Banjalučana

Željezničar - Borac

Euforija, bar ona fudbalska, ne pravi se veštački. Ali, kada dođe spontano, kao posledica pozitivnog spleta okolnosti, povučenih poteza, vizije i ideja koja se realizuju, onda je to sasvim druga priča.

U Fudbalskom klubu Borac naučili su lekciju od pre dve sezone, ne zaleću se. Ćute i čekaju, delima i radom pokazuju kojim putem žele da idu, kako vide klub u budućnosti, koju ulogu žele da mu namene, šta su krajnji ciljevi. Borac je ponovo ispisao, na najlepši način, pozivnice na Gradski stadionu, ne samo svojim vernim i odanim navijačima “Lešinarima”, već i običnim ljubiteljima fudbala iz Banjaluke, ali i cele Krajine, Republike Srpske…

Razultati su ti koji raspiruju euforiju i stvaraju trans. Ipak, za sve je potrebno vreme. Iz nejačke i nekvalitetne Prve lige Republike Srpske Borac se vratio u elitu BiH sa rekordnom bodovnom prednošću u odnosu na prvog pratioca. Sada crveno-plavi u Premijer ligi žele da pronađu sebe. Baterija je upaljena minulog vikenda na Grbavici osvajanjem velikog boda (0:0). Sve se jasno vidi.

-Ima još prepreka, barijere su na svakom koraku. Nismo pobedili Željezničar u Sarajevu, ali smo preskočili prvu prepreku. Uspeh je osvojiti bod na Grbavici. On nam daje nadu i podstrek, učvršćuje veru da smo na pravom putu i da nastavimo, ne osvrćući se na bilo koje neprilike koje susretnemo, podvale koje nam spremaju. Čestitam igračima i stručnom štabu na osvojenom startnom bodu protiv favorizovanog i rivala koji ima najviše ambicije – istakao je predsednik Borca Vico Zeljković.

Odavno u gradu na Vrbasu nije vladalo toliko interesovanje za jednu utakmicu Borca kao što je to bio slučaj u subotu veče i gostovanje na Grbavici. Radili su telefoni, pratili rezultati uživo, okretali mnogi sajtovi, tražile se informacije, rezultat, stanje na terenu, igra Banjalučana… Na ulicama radoznali prolaznici su razmenjivali informacije. Kraj – 0:0.

-Tek posle dve noći sam sabrao utiske sa Grbavice, mnogo toga mi se motalo po glavi. Napravili smo prvi, ujedno i najteži korak na dalekom i teškom putu. I to protiv velikog rivala. Svaki start je jako važan, nama ovaj bod znači na polju samopouzdanja i vere mnogo. Tokom priprema smo gubili utakmice, pa čak i onu sa Modričanima kod kuće u prošli utorak. Ali sam video nešto pozitivno i dobro. Rekao sam svima, najviše sebi: “biće to sve dobro”. Sada rezultat s Grbavice treba da overimo u narednoj utakmici, prvoj domaćoj u sezoni – rekao je trener Borca Branislav Krunić, nekadašnji reprezentativac BiH.

Sledeći protivnik Banjalučana je ranjena Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići. Biće to sudar dva poslednja šampiona Republike Srpske. Uzdignutih Krajišnika i poniženih Semberaca koje je na otvaranju nove sezone deklasirao Tuzla siti (5:1) kao gost.

-Taj rezultat iz Ugljevika neće nas zavarati. Nije Zvijezda-09 toliko loša ekipa kao što pokazuje rezultat s jesenje premijere. Moramo da budemo oprezni, čvrsto na zemlji. Nema mesta euforiji, moramo da odigramo maksimalno angažovano i odgovorno svih 90 minuta. Da obradujemo naše verne navijače i ljubitelje fudbala u Banjaluci. Vrlo dobro znam šta im Borac znači i kako ga doživljavaju – dodao je šef stručnog štaba jedinog krajiškog premijerligaša u sezoni 2019/20.

U kafićima i svim javnim objektima u Banjaluci još uvek se prepričava osvojeni bod na Grbavici, ali i komentarišu detalji viđeni u derbiju, emitovani u kasnom snimku. Tek da se zna da je Fudbalski klub Borac ponovo “probudio” Banjaluku i Krajinu. Fudbal je još jednom pokazao da je sportsko veličanstvo i da može da uradi ono što mnogi ne mogu. Ma koliko se trudili.

I drugu prvenstvenu utakmicu, prvu pred domaćom publikom i navijačima, onu protiv Zvijezde-09, fudbaleri Borca odigraće u noćnom terminu, istom kao i na Grbavici – 20.30 časova.

-Paklene su vrućine, ali bez obzira na to, “evropski” termin odigravanja utakmica nudi potpuniji ugođaj, ljepšu atmosferu i istinski ambijent. Planiramo da domaće utakmice igramo u noćnim terminima i da to bude deo jedne tradicije u sezoni od koje očekujemo da bude prekratnica, u pozitivnom smislu, kada je u pitanju naš klub. Pozivamo ljubitelje fudbala da dođu u što većem broju i podrže nas, vide novi Borac – rekao je predsednik Vico Zeljković.

S obzirom da je jesenja premijera na Grbavici protekla bez golova, u subotnjem susretu protiv ekipe iz Etno sela Stanišići se očekuje i prvi gol Borca u novoj, 14. po redu, premijerligaškoj sezoni.

Licitacija je već počela, mnogi predviđaju: Stojan Vranješ, Saša Kajkut, Srđan Vujaklija, Marko Jovanović, Marko Mirić, Ivan Crnov, Bojan Marković, Demir Jakupović, Vladan Danilović…

Čeka se prvo ime i prezime koje će da bude ispisano na semaforu u rubrici strelci pod grbom Borca.

-Eh da je registrovan Darko Maletić! Ma samo da pobedimo, može da pogodi bilo ko – u šali kaže trener Branislav Krunić, smejući se sa svojim prvim pomoćnikom.

A Borcu je dovoljan samo jedan pozitivan rezultat, da se započne uspešan niz i… eto ponovo punih tribina, sjajnog ambijenta, pozitivne i spontane euforije, fudbal i Borac postaju prioritet svih Banjalučana. Tako će da bude, nema sumnje, i u subotu.

Očekuje se 5.000 “duša” na sportskog zdanju smeštenom na Trgu Republike Srpske. Pozivnice su već ispisane, dele se i putem “viber” stikera na kojima piše: “Aj Borac”!

Izvor: Sportski žurnal

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8