XS
SM
MD
LG

Borbe odbojkašica za Tokio

Foto: Miroslav Tanasković

Olimpijske igre u Tokiju počinju za manje od godinu dana, a u vikendu pred nama saznaćemo imena šest ženskih odbojkaških reprezentacija koje će obezbijediti put u Japan.

Kvalifikacioni turnir za odbojkašice igra se od 2. do 4. avgusta u šest različitih zemalja, a u svakoj se igra po jedna grupa sa četiri tima.

Grupa A se igra u poljskom gradu Vroclavu i tu su veliki favoriti selekcije Srbije i domaćina, dok će Portoriko i Tajland teško do prvog mjesta. Aktuelne svjetske šampionke i olimpijske vicešampionke imaće zadatak da već u prvom pokušaju obezbijede put na Daleki istok. Zoran Terzić je u Ligi nacija odmarao najbolje igračice, a i u tom B sastavu Srbija je savladala Poljsku.  Ovdje će igrati u najjačem sastavu, s tim da je Milena Rašić dobila odmor ovo ljeto i velike su šanse da će Bošković, Mihajlović i društvo iskoristiti ovu priliku. S druge strane Poljska je odigrala sjajnu ovogodišnju Ligu nacija i završila je na petom mjestu, imaće ogromnu podršku publike i u zadnjem kolu će igrati taj meč protiv srpskog tima. Tajland će teško do prvog mjesta, ali oni su ekipa koja može poremetiti planove favoritima, dok Portoriku su  male šanse da i to može.

Grupa B je rezervisana za olimpijske šampionke Kineskinje i igra se u u njihovom gradu Ningbou. Protivnice su im Turska, Njemačka i Češka. I pored plasmana Turkinja u polufinale Lige nacija, teško da će moći napraviti iznenađenje na turniru u Aziji . Između te dvije ekipe će se i odlučivati ko će prvim avionom u Japan, dok Njemačka i Češka imaju slabu nadu za to.

Grupa C je možda i najmanje atraktivna pošto će u Bozer sitiju u Sjedinjenim Američkim Država, pored domaćina igrati Argentina, Bugarska i Kazahstan. Istini za volju svaki set koji ove tri selekcije oduzmu Amerikankama biće uspjeh i tako da samo neko veliko čudo može spriječiti šampionke Lige nacija da osvoje vizu za Japan.

Foto: fivb.org

Grupa D je slična grupi C, gdje je ogromni favorit Brazil, a igra se u brazilskom gradu Uberlandiji. Njima će u goste Dominikanska republika, Kamerun i Azerbejdžan i baš kao i prethodna grupa,  teško je očekivati da će neko osim Brazila biti prvoplasirana selekcija.

Grupa E se igra u Kaljiningradu u Rusiji,  a tu će domaćoj ekipi glavni rival za put na Olimpijske igre biti Južna Koreja. Ni jedna, ni druga reprezentacija nisu oduševile u Ligi nacija, pa je pitanje u kakvoj će formi biti za ovaj turnir. I pored toga više šansi se daje Ruskinjama, dok su Kanada i Meksiko tu da popune mjesto.

Grupa F je najizjednačenija grupa, gdje tri selekcije konkurišu za prvo mjesto. Domaćin je italijanski grad Katanija, a gostuju Holandija, Belgija i Kenija. Afrikanke se mogu pozdraviti sa nadama za slavlje, a između ostale tri selekcije vodiće se velika borba. Naravno Italiji se daju veće šanse zbog domaćinstva, a vrlo je moguće da će možda i set količnik odlučivati ko će put Tokija. Ono što je sigurno da ekipe koje ne odu nakon ovog turnira na Igre, biće veliki favoriti u narednim kvalifikacijama.