XS
SM
MD
LG

Italijan Salvador pobjednik prve etape ''Tour de Serbia''

Pobjednik prve etape 59. trke kroz Srbiju koja je vožena ulicama Istočnog Sarajeva je Italijan Enriko Salvador. On je u uzbudljivom finišu uspio da odsprinta grupu vozača te obukao žutu majicu. Član ekipe je Nortvejt Kofilok prevezao je 64 kilometra za 1:48,16 časova, te osim žute obukao i plavu majicu namijenjenu najboljem brdskom vozaču.

- Bilo vrlo naporno, pokušao sam da napadnem dva kruga prije, nisam uspio da se odvojim ali sam sačuvao snagu za finiš. U dobroj sam formi i nadam se da mogu sačuvati majicu do kraja. Bitno mi je da odbranim bar plavu majicu pa se nadam da će mi odgovarati  konfiguracija preostalih etapa - rekao je Salvador. 

Trka je bila vrlo brza bez obzira što je bilo mnogo krivina što je i normalno kada su u pitanju kružne trke ulocama gradova, a u takvim uslovima Italijani su se najbolje snašli. Dvije sekunde iza Salvadora na cilj je stigao njegov zemljak Mateo Đino Pergoraro iz ekipe Mito sajkling. On je ujedno zadužio i bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču. Treće mjesto zauzeo je Kazahstanac Aleksandr Ovsjanikov, član Vino Astane, a najbolji sprinter u prvoj etapi je njegov timski kolega Aleksandr Semjenov koji je pred publikom u Istočnom Sarajevu obukao crvenu majicu.
Odličan domaćin bilonje Istočno Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem koji se sa svojim timom potrudio da se cijeli karavan osjeća ugodno. 

- Početkom godine imali smo čast da budemo suorganizator Evropskog olimpijskog festivala mladih, a sada i najbolje bicikliste iz regiona i svijeta. Čast nam je što smo na svjetskoj sportskoj mapi i što de za naš grad čulo u svim krajevima svijeta. Nadam se da smo pokazali da možemo biti dobri domaćini i da ćemo ponovo dobiti tu priliku jer je ova trka važna sa više aspekata - rekao je Vuković.

Biciklisti će i sutra proći kroz Istočno Sarajevo, tačnije Pale, odakle je i oficijelni start druge etape koja poslije 142 kilometara završava u Priboju. Neoficijelni start etape je na olimpijskoj ljepotici Jahorini koja će prvi put ugostiti karavan.

Direktor trka Vladimir Kuvalja zadovoljan prvi dan koji je obično najkomplikovaniji u višednevnim trkama.

- Nama organizatorima najvažnije je da sve prođe u najboljem redu kada je u pitanju bezbjednosna situacija. Kako nije bilo incidenata i propusta možemo da kažemo da je bilo odlično. Naravno, biciklisti su dali sve od sebe i odvezli pravu momačku trku. Uzbuđenja nam tek predstoje jer je sutra možda i najteža etapa na trci - rekao je Kuvalja.