XS
SM
MD
LG

Kozara mjerka gornji dio tabele

Nedžad Žerić/FK Kozara

Kozara sa nekoliko promjena ulazi u novu sezonu Prve lige Republike Srpske. Najveća je svakako imenovanje novog trenera, a to će biti bivši strateg Rudara iz Prijedora, Nedžad Žerić. Što se tiče igračkog kadra, bilo je promjena, ali je okosnica ekipe uglavnom zadržana.

- Što se tiče Kozare, na početku je cilj bio da se  zadrži igrački kadar, tako da je većina igrača koji su nosili igru proteklu sezonu ostlao. Više promjena je tek bilo u zadnjoj liniji. Imaćemo nekih pet sedmica rada ukupno. Volio bih da je bila još jedna, ali kroz treninge i utakmice mislim da smo blizu toga da ostvarimo ciljeve, rekao nam je Nedžad Žerić, trener Kozare.

Pojačanja vjerovatno više neće biti, osim u slučaju da baš ispadne neko kvalitetno ime koje bi pravilo razliku.

- Trenutno to je to. Još koji dan se mogu dovesti igrači sa čistim papirima. Ako ispadne neki igrač koji je zaista pojačanje i koji se uklapa u naše ambicije dobro bi došao, ali mislim da je to to. Smatram da imamo igrački kadar koji može odgovoriti prvoligaškim zadacima i koji može dovesti do ispunjenja naših ciljeva, a to je stabilizacija kluba u svim segmentima. Cilj je da se izbjegne borba za opstanak, a to znači gornji dio tabele.

Kozaru mnogi vide u samom vrhu tabele, iza Krupe i Rudara, ali zajedno sa Modričom. Uz nekadašnjeg prvaka BiH, Kozara je ekipa, smatraju ljubitelji fudbala, koja bi mogla najviše napraviti problema već viđenom dvojcu u borbi za Premijer ligu.

- Vidim da većina kolega misli tako. Pratimo naravno sve ekipe, naše buduće protivnike. Mislim da je pored Rudara i Krupe, koji su otvoreno najavili borbu za prvo mjesto, Modriča odradila dobar posao. Djeluju dobro, igraju dobro. Složio bih se sa kolegama da smo tu i mi pored ove tri ekipe. Ako se vratimo unazad prošlu sezonu neke ekipe koje su kroz pripreme imali problema, kasnije su bili iznenađenje, Željezničar i Rudar. Dosta smo imali problema, ali smo na kraju ostvarili visok plasman. Neugodno iznenađenje je svakako Drina iz Zvornika, koji su ispali. Teško je nešto predvijdjeti. Mora se raditi. Bitno za Kozaru je da uspostavimo kolektivan duh, koji je pristutan. Bitna je dobra atmosfera, dobar rad. Ne smijemo nikoga precijeniti niti podcijeniti, moramo biti realni, a mislim da je realno da mi ostvarimo svoje ciljeve.

Prvo kolo donosi odmah i derbi protiv Modriče u Modriči pod svjetlima reflektora. Utakmica se igra u subotu od 20.30.

- Dosta je bilo promjena, 7-8 igrača koji su igrali Prvu ligu, koji su bili standardni u Tekstilcu, Sutjeci, sve su to dobri prvoligaški igrači. Tu je i Joco Stokić, dobro poznato ime. Vidim da kroz pripreme drže pobjednički ritam iz proljećnog dijela prvenstva. To je svakako ekipa za respekt, ekipa koja je predstavljala našu zemlju u Evropi i prvo kolo je uvijek bitno. Imamo i određenih kadrovskih problema, ali ne idemo sa bijelom zastavom. Mislim da smo ravnopravni sa ekpiom Modriče i da možemo napraviti uspjeh.

Zanimalo nas je i šta novi trener Kozare misli o skraćenju lige. Svakako da je rano za bilo kakve analize oko kvaliteta Lige 10 u Republici Srpskoj, ali i on smatra da će liga biti neizvjesna.

- Ovo je novo iskustvo i novi izazov. Nisam se ni kao igrač ni kao trener imao prilike susresti sa takvim sistemom i vidjećemo šta će dobiti. Mislim da bi trebalo doći do neke koncentracije kvaliteta, ali je i Liga 12 prošle godine bila adekvatna. Mala bodovna razlika, neizvjesnost. Ako uporedimo sa nekim ligama u inostranstvu vidimo da je neizvjesnost u ovakvom sistemu prisutna, da je mala razlika između ekipa koje se bore za vrh i ispadanje i mislim da će tako i kod nas biti. Kažem, novo iskustvo i vidjećemo. Sve ima svoje pozitivne i negativne stvari i tek kada završi liga možemo napraviti neku analizu.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8