XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa C

Foto: FIBA

Grupa C Mundobasketa za nas je veoma interesantna. Ne iz razloga što je to naša grupa ili što je grupa jaka, nego zato što se ukrštamo u drugom krugu sa tom grupom. U grupi C se nalaze ekipe Španije, Portoriko, Tunis i Iran.

Španija je apsolutni favorit ove grupe. Nema više Pau Gasola, fale im i Mirotić, Ibaka i Rodrigez ali opet imaju respektabilan sastav. Predvodi ih NBA prvak Mark Gasol. Pored njega tu su braća Hernangomez, Riki Rubio, Rudi, Ljulj kao igrači Barse, Klaver, Ribas i Oriola. Od naturalizovanih igrača, Španci su odbrani Ilmanea Diopa.

Definitivno ovo nije jaka Španija kao što je bila na poslednjih nekoliko takmičenja. Međutim, i dalje su za respekt. Dosta igrača je veoma iskusno i dugo su dio reprezentacije. Na svim mjestima su popunjeni dobro ali  imaju određene nedostatke. Neće se to osjetiti u grupi koliko u narednoj fazi. Na poslednjih 12 velikih takmičenja, Španci su osvojili 11 medalja. Zvuči nevjerovatno da nisu uzeli medalju jedino na prošlom Mundu kada su bili domaćini.

Favoriti za drugo mjesto u ovoj grupi svakako su Portorikanci. Dosta ih je pogodio otkaz Baree ali su i bez njega solidna ekipa. Tu je član Sakramenta Ajzea Pineiro kao i Ivan Gandia koji igra na koledžu. Ostali igrači nisu u jakim klubovima ali su dugo dio reprezentacije. Tu su David Uertas, Klemente, Frenklin i Holand.

Portoriko generalno igra dopadljivu košarku. U dosta dobrom ritmu igrali su uvijek. Sada nemaju majstore poput Lerija Ajuza, Baree ili Aroja ali imaju dosta iskustva koje je kombinovano sa mladim momcima. Sa Bareom bi i u drugom krugu bili nezgodni a ovako im je drugi krug plafon do kojeg mogu doći.

Tunižani su mogli imati solidan tim da su došli sa igračima koji mogu igrati. Međutim, ni Salah Mežri ni Majkl Rol, nisu dio tima koji će igrati na Mundobasketu. Većinom su to igrači iz domaće lige. Najviše se može očekivati od Ćenufija, Abasia te El Mabruka. Pokušaće fizički da se nametnu i to im je jedini način da se probaju dokopati drugog mjesta. Generalno su limitirani dosta ali nije ni Portoriko bauk. Afričke ekipe su znale napraviti iznenađenje pa vjerovatno i Tunis puca na takav scenario.

Poslednji član ove grupe je Iran. Iran predvodio legendarni Hadadi. Pored njega tu su još neki zanimljivi igrači,  poput Geramipura koji je igrao i u Ciboni, pleja Jamšidija, centra Argravana te krila Kazemija. Generalno su autsajderi u ovoj grupi. Međutim, niko ih ne smije potcijeniti. Mogu iz opuštenosti stvoriti glavobolje i Portoriku i Tunisu. Hadadiju je ovo vjerovatno poslednje veliko takmičenje i zato će biti dodatno motivisan da proba odvesti tim u drugi krug. Ako ga ostali budu pratili, možda Iranci mogu iznenaditi.

Što se ove grupe tiče, biće prava senzacija ako Španija ne bude prva sa 3-0. Tunis i Iran jesu neugodni ali je Portoriko ipak favorit za drugo mjesto.