XS
SM
MD
LG

Švajcarski ispit zrelosti

Odbranom Milana Borjana u 11. seriji jedanaestaraca na stadionu „Telia Parken“ u Kopenhagenu fudbaleri Crvene zvezde već su obezbedili evropsku jesen treću sezonu uzastopno. Samim tim, mnogo rasterećeniji puleni trenera Vladana Milojevića ulaze u dvomeč plej-ofa za UEFA Ligu šampiona sa švajcarskim BSC Jang Bojsom iz Berna.

Švajcarska ekipa koja na fudbalskoj mapi Evrope egzistira još od 1898. godine, prethodne sezone po 13. put se okitila titulom najbolje ekipe u zemlji satova i čokolade, a shodno koeficijentu na UEFA listi u kvalifikacije se uključuje tek na poslednjem stepeniku, u predvorju grupne faze elitnog takmičenja. Naš klub je do ove faze morao da prebrodi iskušenja u Marijampolju, Helsinkiju i Kopenhagenu, pa samim tim eventualnim uspehom u dvomeču sa švajcarskom ekipom ima priliku da ponovi prošlosezonski uspeh kada su postali prva ekipa koja je učestvovala u grupnoj fazi Lige šampiona, a da je u takmičenje ušla od prvog kvalifikacionog ciklusa.

Crvena zvezda je kroz svoju istoriju često imala prilike da odmeri snage sa ekipama iz Švajcarske u evropskim kupovima. Istorija je započela još u sezoni 1961/62 kada su crveno-beli u Kupu sajamskih gradova odigrali dvomeč sa ekipom Bazela i rezultatima 4:1 u Beogradu i 1:1 na gostovanju nastavili Evro odiseju. Poslednji meč našeg kluba sa nekom ekipom sa područja Švajcarske dogodio se 3. novembra 2005. godine u tadašnjoj grupnoj fazi Lige kupa UEFA, a protivnik je ponovo bila ekipa Bazela. Pred praznim tribinama našeg najvećeg stadiona ekipa tadašnjeg trenera Valtera Zenge poražena je rezultatom 1:2, a jedini pogodak za crveno-bele bilo je delo Milana Purovića u 25. minutu susreta.

Crvena zvezda i Jang Bojs već su imali prilike da se sastanu u Evro kupovima. U sezoni 2004/05 dve ekipe su odigrale dvomeč u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi susret odigran je u Cirihu 28. jula 2004. godine i završen bez pobednika – 2:2. Oba gola za našu ekipu postigao je Nikola Žigić u 78. i 88. minutu, dok su golove za Jang Bojs postigli legendarni Stefan Šapuiza u 6. i Ojgster u 65. minutu susreta. Tadašnji trener Ljupko Petrović je na tom susretu izveo sledeću ekipu: V. Dišljenković, M. Dudić, S. Djorđević, B. Miladinović, D. Basta, G. Popov, B. Janković (M. Biševac), M. Ž. Perović (V. Tintor), D. Stančić, M. Pantelić (D. Milovanović), N. Žigić. U revanš meču crveno-beli su golovima Bojana Miladinovića (39`), Milana Dudića (49`) i Nikole Žigića (69`) ostvarili ubedljivih 3:0 i plasirali se u nastavak takmičenja. Na stadionu Crvene zvezde nastupio je sledeći sastav: : V. Dišljenković, D. Basta, M. Biševac, A. Luković (G. Popov), M. Dudić, S. Djorđević, B. Miladinović, D. Milovanović (M. Ž. Perović), B. Janković, N. Žigić (V. Tintor), M. Pantelić.

U današnji susret, u gradu koji se nalazi u centralnom delu Švajcarske i koji je jednako udaljen i od Nemačke i od Francuske i od Italije, Crvena zvezda ulazi znatno oslabljena. Usled problama sa kartonima meč će propustiti Dušan Jovančić i Nemanja Milunović, povrede su sprečile Branka Jovičića, Srđana Babića i Milana Pavkova, dok je El Fardu Ben i pored povrede otputovao u Bern, ali gotovo je izvesno da se neće naći u startnih jedanaest fudbalera. Shodno svega navedenog večeras na teren stadiona „Švajcarska“ trebalo bi da istrče sledeći igrači. Na golu je siguran Milan Borjan. Bekovske pozicije pokriće Marko Gobeljić i Milan Rodić, a par centarhalfova činiće Miloš Degenek i junak penal serije u Kopenhagenu Radovan Pankov. U veznom redu pozicije če zauzeti Mirko Ivanić i Španac Hoze Alberto Kanjas, dok će za kreaciju Zvezdine igre biti zadužen kapiten Marko Marin. Na krilnim pozicijama naćiće se Aleksa Vukanović desno i tek pridošli Argentinac Mateo Garsija levo. Najistureniji u napadu biće Ričmond Boaći.

Neka počne borba za novu jesen u evropskoj eliti…

– UEFA Liga šampiona, plej-of – prva utakmica:
BSC Jang Bojs Bern (ŠVA) : FK Crvena zvezda (SRB)
Stadion: „Švajcarska“, Bern (kapacitet: 32.000)

Stadion „Švajcarska“
Datum: Sredan 21. avgust
Početak: 21 čas
Glavni sudija: Deni Mekeli (Holandija)
Pomoćne sudije: Mario Diks, Hesel Stegstra (obojica Holandija)
Četvrti sudija: Kevin Blom (Holandija)
Projektovani sastav: M. Borjan, M. Gobeljić, M. Degenek, R. Pankov, M. Rodić, H. A. Kanjas, M. Ivanić, M. Marin, A. Vukanović, M. Garsija, R. Boaći. Trener: Vladan Milojević
TV prenos: RTS 1; TV Arenasport 1