XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa D

Foto: FIBA

Grupa D na predstojećem Mundobasketu biće nainteresantnija za nas. U toj grupi je Srbija a pored naše selekcije tu su još Italija, Filipini i Angola.

Srbija je drugi favorit ovogodišnjeg Mundobasketa. Nakon ko zna koliko vremena, selektoru Đorđeviću su se svi odazvali. Sam je odlučio da precrta Nedovića i Kalinića, kasnije su se povrijedili Teodosić i Milosavljević ali i bez njih je Srbija snažna. Jokić, Bjelica, Milutinov, Bogdanović, Gudurić i društvo, pokušaće doći do nove medalje.

Srbija je visinski jedna od najjačih reprezentacija. Ima četiri niska i faktički osam visokih igrača a takav koncept bio je i 2014. godine kada je Srbija uzela srebro na Mundobasketu. Kreacije će biti mnogo jer su tu dva pleja, dva kreativna beka i Jokić i Bjelica koji mogu napraviti mnogo dobrih stvari sa pozicije sekundarnog plejmekera. U svakom slučaju, Srbija bi morala bez problema biti prva u grupi.

Italija da je u najjačem sastavu, bila bi favorit iz sjenke. Međutim, imaju mnogo problema. Nikolo Meli otkazao je Mundobasket. Danilo Galinari operisao je slijepo crijevo i neće do Mundobasketa odigrati ni mut. Neizjvestan je i nastup Điđija Datomea. tTakođe, neće na prvenstvo ići ni Pjetro Aradori.

Galinari će i bez priprema biti dovoljno dobar da pomogne ekipi. Pored njega dosta se očekuje od Heketa ali i od Marka Belinelija. Vidjećemo i šta mogu donijeti momci poput Dela Valea, Filoja i Đentilea. I pored svih problema oje imaju, Talijani bi trebali doći do drugog mjesta i drugog kruga. Djeluje da im je to plafon ali ko zna.

Filipini su zemlja košarke i apsolutno je košarka tamo sport broj jedan. Međutim, Filipinci teško mogu nešto napraviti na ovogodišnjem Mundobasketu. Imaće sigurno vjetar u leđa od strane publike koja će ih u velikoj mjeri podržazi jer im je prvenstvo blizu ali teško to može biti dovoljno da bi iznenadili Italiju, Srbiju i da ne spominjemo.

Glavna zvijezda tima je Andre Bleč. Bivši NBA igrač bio je najbolji igrač ekipe koja je prije pet godina odigrala veoma konkrentno na Mundobasketu (igrali protiv Hrvata produžetke recimo). Pored Bleča, zanimljivi su i igrači poput Faharda, Agiljara, Lasitera i Norvuda. Igraće u brzom ritmu i takvom igrom pokušaće tražiti svoju šansu u ovoj grupi.

Angola je na Mundobasketima 2006. i 2010. godine, stizala do druge faze. Neki iz tih ekipa i sada su tu. Veterani poput Mingasa, Moraisa i Sipriana, glavne su uzdanice ove ekipe. Tu je i naturalizovani Amerikanac Redži Mur. U nekoj drugoj grupi možda bi i napravili nešto ali u ovoj su apsolutni autsajderi.

Prognoza ove grupe je takva da bi Srbija sa 3-0 trebala biti prva a Italija sa 2-1 druga.