XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa E

Foto: FIBA

U grupi E na Mundobasketu nastupiće i prvi favorit turnira, selekcija Sjedinjenih Američkih Država. Pored Amerike, tu su još Češka, Turska i Japan.

Amerikanci dolaze u mnogo lošijem sastavu od očekivanog. Brojne zvijezde otkazale su nastup pa tako neće biti Dejvisa, Hardena, Laurija, Milsapa, Tobaje Herisa, Lilarda i mnogih drugih. Pa i pored sivh otkaza, selekcija Grega Popovića dolazi u jakom sastavu.

Tu su Kemba Volker, zatim ekipa iz Bostona u vidu Tejtuma, Smarta i Brauna. Tu je i Kris Midlton koji iza sebe ima sjajnu sezonu, Brok Lopez, tu je zvijezda Lejkersa Kajl Kuzma, a tu je i bek Jute Donovan Mičel. Definitivno taj sastav nije ni blizu jak kao što bi mogao biti. Međutim, ne treba ovu Ameriku nikako otpisati. Dosta je tu mladih momaka koji posjeduju veliki kvalitet. Činjenica je da im fali iskustva ali na klupi im sjedi ponajbolji trener na svijetu. U svakom slučaju u grupi ne bi trebali imati problema.

Turska ima veoma zanimljivu ekipu na ovogodišnjem Mundobasketu. Faktički nema značajnijih otkaza ako ne računamo Kantera. Međutim, on nije ni pozivan radi dobro poznatih političkih razloga. 

Trenutno su im na spisku i Vilbekin i Dikson pa se još ne zna ko će biti od naturalizovanih igrača na Mundobasketu. od ostalih vrijedi izdvojiti veterana Iliasovu, sjajnog šutera Meliha Mahmutoglua, člana Kavsa Čedija Osmana kao i igrače poput Erdena, Furkana Korkmaza i Doguša Balbaja.

Njihov kvalitet je u vidu trenera Ufuka Sariče. On je izuzetan stručnjak koji bi mogao Turcima donijeti dobre stvari. Nemaju pritisak rezultata i iz drugog plana mogu doći do iznenađenja. Igraju brzo, dosta šutiraju za tri poena ali i dosta griješe. Ako se dovoljno dobro uigraju do Mundobasketa i ako ih bude služio šut, biće Turci neugodni.

Češka na Mundobasket dolazi oslabljena. Naime, nema Jana Veselog koji je trebao biti lider ove ekipe. Bez njega će teško i do drugog kruga iako i bez njega imaju solidan tim. Ekipu predvodio Tomaš Satoranski a tu su još Auda, Balvin, Pumprla kao i bivšikošarkaš Zvezde, Blejk Šilb.

Pravo je pitanje koliko sada Česi mogu. Nisu bili toliko loši na pripremama. Dugo su na okupu i dobro se znaju. Međutim, gubitak Veselog mogao bi biti preveliki udarac i to bi ih moglo koštati plasmana u drugi krug.

Japanci jesu autsajderi grupe ali imaju izuzetno zanimljiv sastav. Glavna zvijezda ekipe je Rui Hačimura kojeg je na Draftu izabrao Vašington. Tu je i Juta Vatanabe koji je član Memfisa. Iskustvo igranja u NBA ligi ima i Nik Fazekas koji je bio član Dalasa i Klipersa. Od ostalih zanimljiv igrač je mladi Leo Vendrame.

Japanci će igrati u brzom ritmu i pokušaće tako tražiti voju šansu. Lidera ekipe imaju u Hačimuri a vidjećemo za koliko će to biti dovoljno u ovoj grupi.

Amerikanci bi morali imati 3-0 u ovoj grupi a za drugo mjesto će biti velika borba. Ipak, bar na papiru Turska je favorit za drugi krug.