XS
SM
MD
LG

Tenis na vratima Banjaluke

Синиша Симеуновић, Соња Давидовић, Лана Поповић и Драшко Милиновић

Чланови Организационог одбора тениског турнира “Српска опен”: Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, Драшко Милиновић, председник тениског савеза Републике Српске, Лана Поповић, директор турнира, Синиша Симеуновић, директор Тениског клуба Младост обавијестили су јавност да је све спремно за овогодишњу манифестацију која ће од 9. до 15. септембра и још једном потврдили да су Бањалука и Република Српска предводници спорта у овом дијелу Балкана.
Тим поводом објављујемо текст из Спортског журнала којег је објавио познати новинар и писац Томо Марић, иначе колумниста нашег сајта, под насловом: “Тенис на вратима Бањалуке”.

Имају љубави, и животне и спортске, које се не могу измислити, ваљда зато ни логично објаснити, као, например, веза тениса и Бањалуке. У главним улогама овог игроказа су Новак Ђоковић, Бојан Вујић и Опен Српска, затим споредне Горан Иванишевић, армија људи спорта, од добрица до фолираната, увијек је све до људи и важи на целој планети: у Приједпољу и у Лос Анђелесу, на Влашићу колико и на Мон Евересту, од Аргентине до Бањалуке…
Новак Ђоковић ванземаљац међу људима, једни га обожавају, други чак оспоравају, такву судбину имали су и сви његови славни претходници.
Да ли је Новак Ђоковић, након сјајног резултата у Вимблдону, када је остварио оно што нико до сада у историји тениса није, освојивши све што се на овој планети може освојити; дакле, да ли је велики Новак Ђоковић куцајући у небо, дотакао и самог Бога, остаће тајна као што и јесте тајна од када је света, века и људи, али да је срушио све тениске митове и легенде нема више никакве дилеме, што му је  признала и цела планета, чак и онај њен део њему не баш наклоњен.
Тенис није шах, поготово није “човече не љути се”, није ни фудбал ни кошарка, он је софистицирана спортска филозофија у којој је најважнија глава, мисао и идеја, а онда руке и ноге подједнако!
Мисао и идеја нашег Нолета покорила је куглу земаљску.
Све што буде касније, биће већ виђено, макар у тим подвизима учествовали такви великани као што су Рафаел Надал и Роџер Федерер, јер Новак Ђоковић је један и једини, крунисани краљ тениса, ванземаљац који хода црном земљом!
“Ноле национале” пуна уста кад се каже на српском, а баш и лепо звучи.
Потврђено је и сада, као што је и знано у каријерама неких многих великих асова попут Пелеа, Марадоне, Клеа, Овенса, Сене, Џордана… да вера управља људским животом, чак и кад се тај живот зове – тениска чаролија.
Нема сумње да ће сјајан резултат Ђоковића отворити нова тениска врата на свим меридијанима планете, као што је велику тениску ватру распалио и у Бањалуци, види се то простим оком, не мораш да будеш ни тениски стручњак, овај део Европе с нестрпљењем очекује Опен Српску који се игра у највећем граду Републике Српске.
Пре приче о Опену Српска још једна тениска сторија. Својевремено један од талентованијих тенисера ових простора Бојан Вујић чији је егзибициони меч против Горана Иванишевића, на теренима код бањалучког студентског дома прецизније “К4” окупио неколико хиљада људи што на импровизованим трибинама, што на оближној узвишици и на мосту Патра наговестивши тако велику каријеру. Онда је дошао несрећни рат, мало коме је на овим просторима било до спорта, Бојан је био један од оних који су у том добу платили високу цену. Касније ће израсти у сјајног спортског радника и стручњака, омиљеног ма где се појављивао. Недавно је, као избор Републике Српске, именован за амбасадора БиХ у Америци. Многи верују да ће се једна неостварена велика тениска каријера сада компензовати Вујичевом успешношћу у дипломатији, а све то заједно биће још једна велика спортска добит спорта уопште на овим просторима. 
Негде у исто време кад је он именован за амбасадора, његов ривал од пре 30 година Горан Иванишевић постао је члан стручног штаба Новака Ђоковића, чудни су и недокучиви Божји путеви… 
Прича иде даље…
Опен Српска, више је од спорта и више је од тениса. Тениски радници Бањалуке, поготово окупљени око Тениског клуба Младост, већ осамнаести пут организују турнир који заузима посебно место у овом делу Европе. Предводници те велике акције, данас већ значајне традиције, покојни Милан Мишо Радаковић, потом Лана Поповић, Синиша Симеуновић, Озрен Ђурђевић… и бројни други знани и незнани чине све да спортска Бањалука своју препознатљивост има, између осталог, и у “белом спорту” којег је тако и толико у светским размерима афирмисао Новак Ђоковић.
Из године у годину турнир је бивао све бољи и све успешнији, али ниједном није успео да у парку “Младен Стојановић” окупи гледалаца који би дали нову димензију целој манифестацији и представили Бањалуку и као Град тениса. Уз све напоре који се чине да ово буде прворазредна смотра, посебно треба анимирати јавност да дође у јединствен парк као у мало којем граду света као што је парк “Младен Стојановић”. Надамо се да ће се то на овогодишњој смотри и догодити.
И, тако!
Није ли све ово, заправо, прича о победи која се никад није извојевала у првом окршају. Зато и вреди! Управо онолико колико и људска истрајност и непоколебљивост свих њених актера од Новака Ђоковића до знаних и незнаних организатора Опена Српска. Човек се увек дивио чуду, баш као што је бесмртни Бранко Ћопић записао… “сад ће се о томе писати, о срцима која се распламсавају и светле у великој бури...”

Додик о Ђоковићу

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик о Новаку Ђоковићу:
-Не постоји човек с добрим намерама, ма ко он био и одакле долазио, да га Новак Ђоковић не одушевљава, колико тениским мајсторством и толико и спортским достојанством, људским обзиром и пристојношћу. Сви они који су против њега, а да и не знају зашто, нека размисле о себи. Новак Ђоковић је вансеријска личност и ја се с њим поносим...

Вујић нешто посебно

Доктор професор Небојша Шврака, својевремено директор Секретаријата за спорт и омладину у Влади Републике Српске о бојану Вујићу:
-Памтим га као изузетно даровитог тенисера којег је рат спречио да буде велики ас. Пратио сам га касније као тениског радника и стручњака и увек доживљавао као изузетно образованог и пристојног младог човека. Уверен сам у његову успешност у дипломатији…

Тениска популарност

Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске о Опену Српска:
-Тенис у Републици Српској стекао је велику популарност међу малдима, заслуге за то припадају, пре свих, Новаку Ђоковићу, али и Опену Српска. Влада Републике Српске од почетка подржава ту манифестацију која је већ стекла велики рејтинг у овом делу Европе.