XS
SM
MD
LG

Starina nadmudrio gradonačelnika Borisa Jerinića

Kuzman Nikolić i Boris Jerinić

DOBOJ – Starina Kuzman Nikolić , veteran među dobojskim penzionerima šahistima, nadmudrio je gradonačelnika Borisa Jerinića, s kojim je u petak po švajcarskom sistemu odigrao prvu partiju na šahovskom turniru.

„Pa, nije bilo lako igrati, ali je pogrešio. Napravio je jedan pogrešan potez, prevideo je mat. Ma, i ja tako pogrešim. Igram od šeste godine šah i on je za mene nešto što ne mogu objasniti, koliko mi ispunjava život. Zanimljivo, volim da igram belim figurama, a one daju prednost prvog poteza“, rekao je Kuzman Nikolić, starina od 79 leta.

Međutim, gradonačelniku Doboja, tihom i nenametljivom, razumnom i strpljivom Borisu Jeriniću te bele figure nisu donele nikakvu prednost.

„Dabome, šah je društvena igra koja zahteva puno vežbe i puno igranja. Ja nemam priliku da često to radim, ali ljudi u penziji imaju puno više vremena i siguran sam da su bolji šahisti od mene. Inače, svojevremeno sam igrao i sa sedmogodišnjim šahistom Đorđem Lukićem“, rekao je Jerinić.

Na ovu šahovsku manifestaciju prijavilo se 18 penzionera. Penzionerki nije bilo, mada se vremešne Dobojke itekako dobro snalaze na tabli od 64 polja.

„Do sada smo imali samo jedan slučaj da je igrala jedna dama, ali eto u zadnjih nekoliko turnira uglavnom je to muška populacija. Oni se bore za deset vrednih nagrada, a dva prvoplasirana stiču pravo učešća na republičkom prvenstvu šahista penzionera, koje se ove godine održava od 26. do 29. septembra u Trebinju“, izjavio je Rajko Gligorić, predsednik dobojskog Udruženja penzionera.

Jedan od najboljih šahista među penzionerima u Doboju je Trivun Damjanović. Skromno govori da zbog svojih nanizanih godina sve teže izlazi na kraj s mlađim protivnicima, među kojima je bila i jedna devojčica.

„U Tešnju pre dve godine igrao sam sa šestogodišnjom devojčicom, malo je falilo da me pobedi. Ja sam mislio gotovo je, osramotih svoje selo Gornju Paležnicu. Međutim, ipak sam dobio, mala je pogrešila. Skoro sam je video na jednom truniru, već ima neku titulu u ženskom šahu”, prisetio se Damjanović.

Sećanja na prvu partiju ne blede kod Aleksandra Svilara, a pola veka druguje sa tablom sa 64 polja.

„Prvu partiju sam izgubio, totalno sam se izgubio, pobrkao sam sve figure, ali vremenom sam sve više napredovao“, rekao je Svilar. Doboj se još jednom pokazao izuzetnim domaćinom i organizatorom. Gradonačelnik Boris Jerinić u šali je rekao da ne čudi što je izgubio, puna je glava od silnih obaveza i predviđenih projekata, te da je najvažnije da u političkim utakmicama konstantno pobeđuje. U „gradu na tri reke“ najavljuju nove pobede na svim poljima.

Pa i sportskim...