XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa G

Foto: FIBA

Grupa G ima dva izrazita favorita i dva izrazita autsajdera. Nijemci i Francuzi sa jedne te Dominikanska Republika i Jordan sa druge strane.

Nijemci su prvi favoriti ove grupe. Reprezentacija u kojoj su uloge sjajno raspoređene. Gotovo pa su im se svi odazvali. Glavna uzdanica im je Denis Šruder od kojeg se očekuje 20 poena u prosjeku po meču. Tu je i Robin Bencing koji će igrati u paru sa Šruderom najčešće a i jedan i drugi će moći odmarati jer je tu i Maodo Lo. On iz drugog plana može donijeti dobre stvari.

Od tri do pet su fenomenalno popunjeni. Cipser, Kleber, Bartel, Tajs i Foitman. Oni su sjajno raspoređeni na tim pozicijama i sa defanzivnog i sa ofanzivnog aspekta. Pogotovo je bitno to što su na poziciji četvorke kvalitetniji od Francuza sa kojima  će se boriti za prvo mjesto u grupi. Nijemci se dobro poznaju jer su im igrači igrali zajedno i u Bambergu i Bajernu te uz sjajnog selektora mogu i do četvrtfinala Mundobasketa.

Francuzi su doživjeli velike udarce jer su ostali bez Ertela i Moermana koji su trebali biti starteri za Francuze. Sada su izuzetno tanki na poziciji četvorke i vjerovatno će Laberi biti prva opcija. Na centru su veoma jaki jer su tu Gober i Poarije. Gober je fantastičan defanzivac a Poarije je imao fantastičnu sezonu iza sebe.

Što se tiče vanjske linije, tu je trio Batum, De Kolo i Furnije. Albisi će vjerovatno kretati sa pozicije pleja ali će biti i momenata kada će igrati bez klasičnog pleja i tada bi Nando trebao biti kec. Takođe, moguće da bude i petorki gdje bi Batum ili Furnije bili na poziciji krilnog centra. 

Što se Dominike tiče, najveća zvijezda je Baez koji igra za Gran Kanariju a tu je i Rohas iz Mursije. Nema Džejmsa Feldina koji bi im mnogo značio. Generalno favoriti jesu protiv Jordana i taj meč bi trebali dobiti ali im je to plafon. O Jordanu ne možemo mnogo jer FIBA se nije udostojila okačiti njihov širi spisak na sajt.

Iz ove grupe prolaze Nijemci i Francuzi a blagu prednost dajem Nijemcima što se prvog mjesta tiče.