XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa H

Foto: FIBA

Grupa H bi bila prava grupa smrti da su ekipe u najjačim sastavima jer bi tu bile tri reprezentacije koje bi bile kandidat za medalju. Nakon svih otkaza situacija je nešto drugačija.

Australija je prvi favorit ove grupe. Imaju strašnu najjaču petorku sa Milsom, Delavedovom, Inglsom, Lendejlom i Bogutom ili Bejnsom. Fale Simons i Bolden ali i bez njih su Australci snažni i na kraju krajeva dobili su Amere.

Igraće sa dosta kontakta i dosta prljave igre. Australci imaju tanju klupu radi otkaza ali mogu to nadoknaditi tako što će miksati petorke i pretumbavati igrače po pozicijama. Prednost i je i ta što nikako ne leže Litvancima i zato su prvi favoriti u ovoj grupi.

Litvanci su favoriti za prolaz grupe ali imaju dosta mana. Najviše radi selektora Adomaitisa. Tokom priprema najčešće je uparivao Sabonisa i Valančiunasa pa je na momente imao Gebera i Jankunasa pod košem, što je loše radi nedovoljne kvalitete Gebera. Igra bi im morala biti takva da Sabonis ili Valančiunas uvijek budu na terenu i da minimalno igraju bez obojice.

Sa krila su opasni i imaju igrače poput Kuzminskasa i Ulanovasa a iskusni Maciulis ne bi trebao dobiti mnogo prostora. Što se vanjske linije tiče, Gedraitis je najbolji šuter a Grigonis daje dobar doprinos. Velika je razlika u igri kada igraju sa Kalnietisom i kad igraju sa Lekavičiusom jer im se igra sa Lekavičiusom na kecu raspada. Igraju veoma tvrdo, imaju kvaliteta i uz dobrog trenera mogli bi se i za medalju boriti. Adomaitis im je veliki minus i zato im je četvrtfinale vjerovatno limit.

Kanada da je u najjačem sastavu bila bi legitimni kandidat ta medalju. Ali nakon otkaza Mareja, Olinika, Bereta, Viginsa, Tompsona, Džosefa, Kanada nije ni blizu jaka kako bi bila. I dalje tu ima zanimljivih igrača. Pangos, Fil Skrab, Ećim, Birč pa i Bredi Heslip su tu.

Njih sa klupe predvodi Nik Nurs i to je za njih veoma značajno jer je čovjek sa Torontom uzeo titulu u NBA. E sad, na pripremama i nisu toliko loši ako znamo ko im sve ne igra. Nema ih niko pravo otpisati ali realno teško mogu do drugog kruga.

Autsajder ove grupe je Senegal. Od poznatijih igrača valja izdvojiti Ndura koji je novi član Valensije te Zvezdinog Fajea. Nema im Gorgul Dienga koji ih je predvodio na poslednjem Mundobasketu. Jednostavno limitirana ekipa koja u grupi smrti ne može skoro ništa.

Prognoza za ovu grupu je ta da idu dalje Australija i Litvanija kao prve dvije ekipe ali Kanadu nikako tek tako ne smijemo otpisati.