XS
SM
MD
LG

Bliži li se rastanak?

Mile Kovačević, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, izgubio je podršku svojih dojučerašnjih najbližih saradnika. Fudbalska većina u srpskom entitetu “Dejtonske zemlje” ne samo da se ne slaže sa samovoljom advokata iz Gradiške, već je i okrenula leđa dojučerašnjem šefu. Kovačevićeva avangarda traži sada njegovu preko - potrebnu smenu uvređena njegovom izdajom FSRS, izbornom trgovinom u FS BiH, ali i prodajom najbližih saradnika.

Tako su 43 od ukupno 55 delegata u Skupštini Fudbalskog saveza Republike Srpske ličnim potpisima i matičnim brojevima zatražili sazivanje vanredne sednice najvišeg tela FSRS, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: razrešenje predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske! Na osnovu ovog zahteva Kovačević je dužan, da po Statutu FSRS, u narednih 30 dana sazove sednicu Skupštine, iako se brani rečima: “to je nestatutarno!”

Ipak, fudbalska većina u Republici Srpskoj ne može, niti hoće, da oprosti Mili Kovačeviću i generalnom sekretaru Goranu Ćejiću izdaju FSRS jer su preskočili njegove tela i organe i obratili se “krovnom” Savezu u Sarajevu koji se umešao direktno u nadležnosti entitetske “kuće fudbala”. Tako su vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za administraciju Nihad Hodžić (Kovačević najbliži saradnik u “slučaju veštački tereni”) i Pravni komitet (predstavnik Republike Srpske je Nijaz Smajlović) reagovali na dopis Ćejića i Kovačevića preteći Republici Srpskoj: oduzećemo vam terene iz projekta UEFA i FIFA i Mile Kovačević ne može da bude smenjen!

Međutim, skupštinski delegati FSRS vrlo jasno su upoznati sa činjeničnim stanjem na terenu i jako dobro uvezanim šemama u FS BiH koje su postale javne nakon izbora 2016.

Kada se pogleda spisak delegata Skupštine FSRS koji su dali potpis i matični broj za smenu Mile Kovačevića jasno je da među njima i, do tada, njegovih najodanijih prijatelja i saradnika. Čak je i njih, svojom samovoljom i rušenjem FSRS, ubedio da traže njegov odlazak na vanrednim izborima! Tu pre svega treba istaći Radiku Marića iz Bijeljine koga je Kovačević na izborima 2016. godine u Banskom dvoru štitio “i rukama i nogama” omalovažavajući svu dokumentaciju sa elementima krivičnih dela koju su ponudili delegati iz Trebinja i Banjaluke. Pa dalje, Slobodan Đorđić, dugogodišnji predsednik PFS Bijeljina i čovek koji jako dobro poznaje fudbalsku scenu u Republici Srpskoj.

Gledajući dalje spisak tu je i selektor omladinske ženske reprezentacije BiH Dragan Jevtić, takođe iz Bijeljine, pa Murvet Barjaktarević iz Doboja kome je Kovačević bio i te kako omiljen lik. Dragan Prtvar iz Istočnog Sarajeva, kontrolor suđenja na Premijer ligi BiH je takođe za odlazak advokata kojeg sve češće na fudbalskoj sceni Republike Srpske nazivaju “đavoljim”, kao i predsednik PFS Prijedor Mile Mandić iz Kozarske Dubice, koji je u minulim izborima odradio “lavovski posao” za Kovačevića u “bastionu na Sani”. Ima tu još imena, pomalo i iznenađujućih, kojima je bilo potrebno da tri godine nakon kontroverznih izbora u Banskom dvoru u Banjaluci shvate da ih je Mile Kovačević sve prodao nakon što su oni za njega pobedili Petra Jelića!

Zarad čega?

To bi trebalo da pokaže malo dublja analiza i istraživanje, ali ako se zna da  Fudbalskim savezom BiH, čiju je zaštitu i “pravno tumačenje” tražio Mile Kovačević u pismu Gorana Ćejića od 16. avgusta ove godine, “vedri i oblači” zvanična politika SDA, stranke koja već skoro godinu dana blokira i konstituisanje vlasti na dejtonskim principima, onda je više nego jasno da je Kovačević, nipodaštavajući svoje ljude, izdao sam sebe!

Iz situacije koja je nastala u fudbalu Republike Srpske stavom Mile Kovačevića – sistem to sam ja, teško da će advokat iz Gradiške moći da se izvuče. Nezadovoljstvo je ogromno, ali se postavlja i jasno pitanje: koliko je dvanaestogodišnja vladavina Mile Kovačevića degradirala i unazadila FSRS?

To najbolje znaju skupštinski delegati… Ali i članovi Izvršnog odbora koji su zatražili vanrednu sednicu s pitanjem: zašto Mile?

Oni su potpisali

Zahtev za vanrednu sednicu Skupštine FSRS potpisali su sledeći delegati: Radika Marić, Slobodan Đorđić, Dragan Jevtić, Jovan Maksimović, Radivoje Aćimović, Radivoje Ristanović, Jovica Savić, Goran Tadić, Boško Lukić, Risto Vojvodić, Milan Vićić, Čedo Rikanović, Dragomir Simić, Bojan Kušljić, Nikola Nikić, Zdravko Jovanović, Milorad Subić, Murvet Barjaktarević, Dario Prodić, Simo Đukić, Milovan Vranješ, Miodrag Rosić, Vladimir Bradonjić, Branislav Puhalac, Dragan Prtvar, Darko Malešević, Dragan Batar, Dragan Predić, Gojko Đurić, Željko Dubravac, Pavo Muždeka, Miroslav Balaban, Slobodan Stanarević, Mile Mandić, Željko Rodić, Ernest Šabić, Vukašin Đaković, Dragan Gnjatić, Sreten Udovičić, Duško Vujičić, Vaso Mijanović, Tomislav Stajić i Milan Tomanović.

Nisu potpisali

Među onima koji nisu potpisali zahtev sa vanrednu sednicu Skupštine FSRS i razrešenje Mile Kovačevića su Milorad Sofrenić, potpredsednik FS BiH, te Radivoj Lazarević, Vojislav Rakić, Dragan Ančić, Drago Bajić, Nenad Paspalj, Novo Milanović, Senad Hamzić, Nebojša Rakić, Momir Tošić, Miroslav Vuković i Duško Puvača.