XS
SM
MD
LG

Karatistkinji Slavije upitan nastup na Svjetskom prvenstvu zbog nedostatka finansija

Kadetska prvakinja Bosne i Hercegovine u kategoriji preko 54 kilograma Marina Kurteš osvajanjem zlatne medalje na šampionatu države u Vogošći prethodnog vikenda stekla je pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore koje će se u oktobru održati u Čileu.

Nažalost, kako to i obično biva u našem sportu, ponovo su finansije najveća prepreka za slanje najboljih takmičara na najveća svjetska takmičenja, pa od toga nisu izuzeti ni Kurtešova, ni njen klub ni trener.

Trener Karate kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva, čiji je Marina član, Dejan Vukadin rekao je za Oslobođenje da je u podsvijesti znao da će doći do ovoga nakon državnog prvenstva, te je Marinu i pripremio na sve to, ali da će ipak učiniti sve što je u njegovoj moći da se obezbijedi put za jednu od najboljih svjetskih takmičarki u svojoj kategoriji.

- Stanje u sportu je takvo kakvo nam je i nije prvi put da se susrećemo s ovim problemom. Vrhunski sportisti, sada u konkretnom slučaju Marina, a takvih je još veliki broj u čitavoj Bosni i Hercegovini, konstantno su suočeni sa pritiskom obezbjeđivanja sredstava za odlazak na jedno veliko takmičenje gdje oni mogu da potvrde svoj talenat i kvalitet. Za odlazak na Svjetsko prvenstvo ove godine je potrebno 6.000 KM, a da ilustrujem na konkretnom primjeru kolika su to sredstva za nas, reći ću vam da mi od Opštine Istočno Novo Sarajevo imamo godišnje 6.500 KM podrške za čitav klub, istakao je Dejan Vukadin za Oslobođenje, pa se osvrnuo na ono što će klub poduzeti u narednom periodu.

- Tek smo završili sa državnim prvenstvom, tako da još nismo izašli s dopisom za prikupljanje sredstava. U narednih nekoliko dana ćemo poslati na sve adrese dopis i nadamo se da će biti pozitivnih odgovora. Nadamo se da će u opštinama koje se nalaze u sastavu grada Istočno Sarajevo, kao i u samom Gradu, biti razumijevanja za ovu situaciju i da ćemo Marinu poslati na Svjetsko prvenstvo. Ona je jedina sportistkinja iz ove regije koja je stekla pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu i mislim da je svima u interesu da nas tako i predstavi u najboljem svjetlu, istakao je Vukadin.

Marina Kurteš je trenutno sedma karatistkinja svijeta u svojoj kategoriji te spada u jednu od najtalentovanijih sportistkinja Bosne i Hercegovine.

- Ona je svoj kvalitet dokazala na prvenstvu Bosne i Hercegovine u Vogošći. Radila je dvije kategorije, bukvalno se poigrala s kadetskom konkurencijom gdje je u šest borbi počistila rivalke, da bi u konkurenciji juniorki stala pred sami kraj i na kraju je osvojila bronzanu medalju. Sedma je u svijetu u svojoj kategoriji, osvajačica je Svjetske lige, tako da mislim da niko na te rezultate ne može da zažmuri. To su vrhunska ostvarenja, poručio je trener Vukadin

Inače, očekuje se da Marina na kraju ipak otputuje na Svjetsko prvenstvo i da će vlasti u BiH, posebno Ministarstvo civilnih poslova, u čijoj nadležnosti je sport, prepoznati značaj njenog odlaska na veliko takmičenje. Naravno, osim Ministarstva civilnih poslova BiH, očekuje se da reaguje i lokalna vlast, kao i vlast na entitetskom nivou, tačnije Ministarstvo za sport i omladinu Republike Srpske.