XS
SM
MD
LG

Srbija je po treći put šampion Evropeeeee!!!!

Foto: cev.eu

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobjedom nad selekcijom Turske u Ankari od 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:12 ) odbranila je titulu prvaka Evrope i po treći put  osvojila ovaj pehar.

Timu Zorana Terzića je ovo četvrto finale u zadnje četiri godine, prvo je bilo poraz od Kine na Olimpijskim igrama, zatim je savladana Holandija na Evropskom prvenstvu, pa Italija na Svjetskom prvenstvu i sada je došao red na meč sa Turskom. Ove ekipe su odigrale i meč u grupnoj fazi, gdje je Srbija savladala domaćina šampionata sa 3:1.

Vatrenu atmosferu koju je pravilo 12.000 navijača na početku je utišala Brankica Mihajlović as poenom za +3, ali se domaći tim brzo vratio i izjednačio na 9:9. Poenima iz bloka ponovo je bilo +2, ali tada Turkinje prave seriju 8:1 i stvaraju velikih +5. Servisom Ognjenović i poenima Bošković razlika je smanjena na -2. Odbile su domaće odbojkašice taj nalet i sa 25:21 osvajaju prvi set.  Poslije izgubljenog prvog seta, u drugom je Srbija krenula mnogo jače i preko Bošković, Mihajlović i energične Veljković stvorila +6. Turska je zahvaljujući greškama protivnica ostajala u igri i prišla je -3, no Tijana je odbila taj napad za novih +6. Pred kraj su uspjele domaće odbojkašice da priđu na -2, ali ipak srpskim tim osvaja set sa 25:21.

Treći set je sjajno počela Maja Ognjenović i na semaforu je pisalo 9:4, da bi Turkinje ubrzo prišle na 10:8. Ponovo je bilo +5, ali serijom 5:0 protivnice stižu do izjednačenja. U trenucima kada je u dvorani bilo pakleno zaigrala je cijela ekipa od Milenković i Silvije Popović na prijemu, Maje kao tehničara, Tijane i Brankice kao poentera, te Veljković i Mine Popović kao srednjih blokera i glavnih nosioca energije na terenu i kao i prethodni setovi i ovaj je završen sa 25:21 i Srbija je imala 2:1.

Četvrti set je prema očekivanjima donio najviše neizvjesnosti, sjajnih poena i nastavak čudnih sudijskih odluka. Imao je srpski tim +3, ali je Eda Erdem donijela preokret, no fenomenalna Mina Popović je vratila vođstvo svom timu i držala ekipu u igri. Zatim je Milenković blokom donijela +3, no domaći tim je preokrenuo. Ipak Buša donosi novi preokret i 21:19. Od tog trenutka Boz na servisu i sjajan blok donose 6:1 i 2:2 u setovima.

U peti set je bolje krenula Turska i brzo je stigla do tri poena prednosti. Kod 9:6 loš prijem Buše završio je u polju Turske, zatim je Buša sjajnim servisima donijela +2 Srbiji. Uzvratila je Turska sa 3:0, ali od tada srpske odbojkašice osvojaju četiri vezana poena i osvajaju titulu prvaka Evrope.

Najefikasnija na meču bila je Bošković sa 23 poena, Mihajlović je imala jedan manje, Popović je osvojila 11, a na drugoj strani Boz 16, Guneš i Baladin po 11. Bronzanu medalju je osvojila reprezentacija Italije pobjedom nad Poljskom od 3:0 (25:23, 25:20, 26:24).

Foto: cev.eu