XS
SM
MD
LG

Džajić i Pižon predvode zvezde

Ima li šta lepše u životu nego spojiti ugodno s korisnim, napraviti spektakularnu manifestaciju o kojoj će da bruji region, a ujedno posvetiti se budućnosti, što danas malo ko na ovom svetu čini?!

Manifestacija “Deca nam se rađala” koja će biti odigrana danas, s početkom u 17 časova, na igralištu Gradskog stadiona u Banjaluci ima za cilj buđene svesti kod žitelja Republike Srpske da su deca naša budućnost i najveće bogatstvo koje može da ima čovek. Zbog toga, u organizaciji Fondacije “Deca nam se rađala”, koja je dobila ime po motivima zdravice srpskom narodu neprevaziđenog pesnika Ljubivoja Ršumovića, akcija koja će biti sprovedena u Banjaluci ima za cilj ne samo pomoć u ostvarenju pozitivnog nataliteta već i višestruku važnostu da podstakne mlade bračne parove da u narednom periodu rađaju što više dece.

Program današnje manifestacije “Deca nam se rađala” počinje utakmicom novinara i lekara koja će da bude svojevrsni uvod u spektakularni sudar veterana Banjalučkog Borca i Republike Srpske koji će da budu u jednoj eikipi i gostujuće Crvene zvezde predvođene mnogi slavnim imenima koja su nosila crveno-beli dres i branila boje možda i najpopularnijeg i najvećeg kluba u ovom delu Evrope.

-Utakmicom veterana Borca i Republike Srpske s jedne i veterana Crvene zvezde s druge strane zvanično ćemo da počnemo kampanju za podizanje svesti o značaju povećanja nataliteta u organizaciji naše novoosnovane Fondacije. Zato smo aktivirali i humanitarni broj 1432 od 1. septembra na čiji poziv svaki građanin Republike Srpske donira jednu marku za rad Fondacije “Deca nam se rađala”. Fudbal kao najpopularniji sport okuplja velike mase i zbog toga smo s eodlučili da upravo putem fudbala krenemo u ovu priču u sklopu koje ćemo nastojati da ostvarimo mnoge projekte sa povećanje nataliteta – istakao je predsednik Fondacije “Deca nam se rađala” Vlado Đajić.

Veterani Crvene zvezde iz Beograda došli su dan ranije u Banjaluku, kod prijatelja i braće i ovo je još jedna u nizu akcija humanitarnog karaktera na kojima učestvuju, kako ovde u Republici Srpskoj, tako i Srbiji. Njih predvode dve Zvezdine Zvezde Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon, a u Krajinu stiže nekadašnji trener Borca Stanislav Karasi.

-Drago mi je da sam ponovu tu u Banjaluci gde imam mnogo prijatelja koje jedva čekam da vidim i razmenimo iskustva i fudbalske priče. Radujem se novom izlasku na Gradski stadion na kojem sam proveo lep period i rado ga se sećam – istakao je popularni Stane.

Veterane Borca i Republike Srpske predvodiće legendarni kapiten Borca iz 1988. godine kada je osvojen Kup Jugoslavije upravo pobedom nad Crvenom zvezdom Damir Špica koji je rekao:

-Očekujem da se mnogi od nas, bivših fudbalera Borca, pojave na ovom meču, da se ponovo okupimo i pokažemo humanitarno srce. Utakmica je prilika da se ponovo sretnemo sa našim sportskim prijateljima iz Beograda, a Borac i Crvena zvezda su uvek bili prvo prijatelji, pa tek onda rival.

Predsednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske Branimir Đuričić rekao je da će u ovako plemenitim akcijama Fondacija “Deca nam se rađala” uvek imati podršku i dodao da su sve redakcije pozvane da pošalju predstavnike na fudbalski teren u utakmici protiv lekara.

Zajednički slogan svih učesnika današnjeg humanitarnog i plemenitog okupljanja biće: “Neka živi Republika Srpska, njena mladost i budućnost”.

 Padajući natalitet

Iz Fondacije “Deca nam se rađala” ukazali su da je stopa nataliteta u Republici Srpskoj u konstantnom opadanju, a da je od 2011. godine broj živorođenih pao ispod 10.000.

Prema statističkim parametrima Fondacije za proteklih 20 godina, u periodu od 1996. do 2016. godine rođeno je ukupno 239.669 dece, istovremeno je umro 281.741 stanovnik, pa je prirodni priraštaj negativan za 42.072 stanovnika, što je jedan prosečan grad u Republici Srpskoj.

Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja broj stanovnika Republike Srpske za deset godina bi se smanjio za 3,6 odsto.